Vasútgépész híradó

2022.június

Budapest, 2022. június 2.

510 FLIRT vonatot szállíthat Svájcnak a Stadler

A Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Thurbo, a RegionAlps és a Stadler keretmegállapodást írt alá legfeljebb 510 egyszintes FLIRT motorvonat szállításáról. Ez a svájci vasút történetének legnagyobb tendere. A Stadler a megrendelés első lehívásának keretében 286 járművet fog leszállítani, ami mintegy kétmilliárd svájci frankos megrendelési volument jelent.

A Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Thurbo és a RegionAlps még 2021 októberében hirdette ki nyertesként a Stadlert a legfeljebb 510 egyszintes FLIRT motorvonat gyártásáról és szállításáról szóló közbeszerzésen. A svájci szövetségi közigazgatási bíróság a múlt héten elutasította az egyik sikertelenül pályázó ajánlattevő kifogását, így elhárult az akadály a szerződés aláírása elől. Ennek következtében a Stadler a jól bevált FLIRT járműkoncepciójával egy újabb nemzetközi pályázaton győzedelmeskedett kemény küzdelemben, és a svájci vasút történetének legnagyobb értékű tenderét nyerte meg. Most, hogy a szerződés aláírásra került, a Stadler megkezdheti az első megrendelés keretében 286 FLIRT gyártását.


A 3 részes SBB Thurbo FLIRT látványterve

Az SBB, a Thurbo és a RegionAlps az első lehívás keretében 286 járművet rendelt meg, ami mintegy kétmilliárd svájci frankos megrendelési volument jelent. Az új vonatok fokozatosan váltják fel a régi gördülőállományt. A Stadler 155 négykocsis FLIRT vonatot gyárt az SBB számára, 24 négykocsis FLIRT vonatot a RegionAlps számára, valamint 19 négykocsis és 88 háromkocsis FLIRT vonatot a Thurbo számára. Az első vonatok várhatóan 2025 decemberétől állnak forgalomba. Az első lehívás utolsó járművének leszállítása 2034-re van tervezve. A keretmegállapodás további 224 FLIRT járműre vonatkozó opciót tartalmaz.

Több kényelem az utasoknak

A háromkocsis FLIRT járművek 57,8 méter hosszúak, és összesen 256 utas befogadására alkalmasak, ebből 134 ülőhely. A négykocsis szerelvények hossza 73,5 méter, ezeken 370 utas fér el, és 146 ülőhellyel rendelkeznek. A járművekre lépcsőmentes a felszállás és lépcsőmentes a teljes utastér is, az első ajtótól az utolsóig. Az új FLIRT vonatok Svájcban, Németországban és Ausztriában való közlekedésre kapnak majd engedélyt.

A legújabb FLIRT-vonatok számos fejlesztést kínálnak az utasok számára. A ma használatos járművekhez képest több tárolóhelyet biztosítanak a kerékpárok, babakocsik és nagyméretű csomagok számára. A multifunkcionális zónákban még több hely van a téli sporteszközök, például sílécek számára. A vonatok jó térerőt biztosítanak mind mobilhíváshoz, mind adatforgalomhoz menet közben is, és minden fülkében konnektorok találhatók. Figyelembe veszik a mozgáskorlátozott utasok igényeit is: vonatonként két helyet biztosítanak a kerekesszékesek számára, és egy kerekesszékkel megközelíthető WC-t is kialakítottak. Az első osztályon is rendelkezésre állnak kerekesszékes helyek. Ezenkívül az új motorvonatok a megnövekedett motorizációnak köszönhetően jelentősen hozzájárulnak a pontosság javításához. „Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy megépíthetjük ezeket az új vonatokat, amelyek hozzájárulnak a svájci regionális közlekedés bővítéséhez. 2002-ben az SBB volt az első vasúttársaság, amely röviddel a kifejlesztése után megrendelte a FLIRT modellt. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a 20 éves sikertörténet után a 2500. eladott FLIRT vonat is svájci síneken fog közlekedni. Szeretnénk megköszönni az SBB, a Thurbo és a RegionAlps belénk vetett bizalmát, és várakozással tekintünk a hosszú távú együttműködés további elmélyítése elé” – mondta Peter Spuhler, a Stadler igazgatótanácsának elnöke és ideiglenes vezérigazgatója.

A FLIRT slágertermék Magyarországon és világszerte

A Stadler FLIRT modellje egy egyszintes motorvonat elővárosi és távolsági szolgáltatásokhoz. Az SBB számára kötött keretmegállapodást is beleszámítva a Stadler már több mint 2500 darabot értékesített a legkelendőbb járművéből, 21 országban, az Északi-sarkkörtől Afrikáig. Magyarországon a MÁV és a GYSEV kötelékében összesen 143 FLIRT vonat közlekedik. A FLIRT vonatok az intelligens, innovatív formatervezést kipróbált és bevált technológiával ötvözik. Emellett a Stadler bizonyított modulkoncepciójának köszönhetően rendkívül sokoldalúak is. A FLIRT hajtásrendszere, gyorsulási és fékezési jellemzői, valamint ergonomikus vezetési tulajdonságai, kényelmes belső kialakítása és moduláris felépítése költséghatékony választ ad az urbanizációra és a közlekedési piacra nehezedő növekvő nyomásra. A FLIRT vonat bevált rendszermodulokra épül, így költséghatékony járműkoncepció, amely az ügyfelek igényei szerint optimalizálható. A koncepció egyik fő előnye, hogy minden vonat a regionális és intercity közlekedés követelményeihez igazítható.

A Stadler a tisztán elektromos, dízel vagy vegyes hajtású modellek mellett alternatív, például akkumulátor- és hidrogénhajtással is gyárt FLIRT járműveket. A Stadler többek között 55 akkumulátoros FLIRT-vonatot szállít a Nahverkehrsverbund Schleswig-Holstein (NAH.SH) vállalatnak és 58 akkumulátoros FLIRT-vonatot a németországi DB Regio vállalatnak, valamint az amerikai San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA) számára kifejlesztette az első hidrogénüzemű FLIRT-vonatot. Az akkumulátoros FLIRT vonattal a Stadler tartja a világrekordot is a leghosszabb, akkumulátoros vonattal, kizárólag akkumulátoros üzemmódban megtett útért.

2022. június 2.
A Kawasaki Track Technologies bejelentette, hogy Japánban teszteli a távoli
vágányrögzítési technológiát

Ez a technológia, miközben egy mozdonyra van telepítve, nagy felbontású képeket készít, és biztosítja a szükséges adatokat a Kawasaki számára, hogy gépi tanulási algoritmusokat használjon a potenciális pályarögzítési kötőelemek azonosítására, amelyeket meg kell vizsgálni és javítani kell.

A Kawasaki kamerákat és globális helymeghatározó érzékelőket alkalmaz a pályarögzítő rendszerekkel kapcsolatos lehetséges hibák azonosítására. Amikor a rendszer elkészült, szinte valós idejű kivételeket biztosít ügyfeleink számára a karbantartás megtervezéséhez. A Kawasaki Track Technologies azt tervezi, hogy hasonló teszteket vezet be az észak- amerikai tehervasutakban még ezen a nyáron, és 2023 elején megkezdi a megfigyelőrendszer tesztelését. Ez az innovatív technológia tovább bővíti a Kawasaki autonóm pályaellenőrzési technológiáját a vasúti biztonság és a működési hatékonyság növelése érdekében. A Kawasaki jelenleg mozdonyra szerelt autonóm pályageometria-ellenőrző rendszerrel rendelkezik, amely 2021 óta gyártásban van.

(Forrás: (RT end S)

A Knorr-Bremse a Nexxiot “vonatok internete” vállalatba fektet be
2022. június 1

Svájc: A Knorr-Bremse bejelentette, hogy 60 millió eurós beruházást hajt végre, hogy a Nexxiot legnagyobb részvényesévé váljon, amely a vagonok és konténerek "vonatok internete" adatkapcsolati technológiával való felszerelésére specializálódott. A Burak Alici által vezetett QVIDTVM befektetési cég és a meglévő részvényesek szintén növelték befektetéseiket.

A Knorr-Bremse szerint a Nexxiot stratégiai kisebbségi részesedésének megszerzése lehetővé tenné a svájci vállalat adatvezérelt üzleti modelljeinek használatát, beleértve az előfizetéses szolgáltatásokat is, hogy támogassa a járművek megnövekedett elérhetőségét, az optimalizált életciklus-költségeket és a nagyobb hatékonyságot.

A partnerség első szakaszában a Knorr-Bremse felajánlja, hogy a Nexxiot adatgyűjtő érzékelő technológiáját a meglévő járművek fékezésére, ajtójára, épületgépészetére és más alrendszerekre szereli át, és összekapcsolja azokat a Nexxiot felhőalapú ökoszisztémájával. A második fázisban a Knorr-Bremse natívan integrálná eredeti berendezéseit a digitális ökoszisztémába.

“Arra használjuk a digitalizációt, hogy kihasználjuk a biztonság- és küldetéskritikus vasúti járműrendszerek terén már amúgy is erős pozíciónkat, és további növekedést és erős jövedelmezőséget teremtsünk" – mondta Jürgen Wilder, a Knorr-Bremse vasúti járműrendszerekért felelős igazgatósági tagja május 31-én. "Rendszertechnológiánkat a Nexxiot digitális ökoszisztémájával kombinálva egy mindenki számára előnyös forgatókönyvet hozunk létre, amely növeli a járművek rendelkezésre állását és csökkenti a flotta tulajdonjogának teljes költségét az adatalapú szolgáltatások új generációjának kihasználásával.”

Stefan Kalmund, a Nexxiot vezérigazgatója elmondta: “Közös célunk, hogy felgyorsítsuk az olyan kulcsfontosságú területek digitalizálását, mint a vasúti árufuvarozás és az automatizálási szolgáltatások. Ugyanakkor képesek leszünk felgyorsítani saját terjeszkedésünket a vasúti ágazatban, és folytatni erős növekedésünket.”

(forrás RGI)

Németország, június 1.

Dr. Richard Lutz, a German Rail (DB) vezérigazgatója "paradigmaváltásra" szólított fel a német vasúthálózat minőségében és kapacitásában, kijelentve, hogy megújítása kulcsfontosságú feladat lesz az elkövetkező években.

“A megbízhatósággal és a minőséggel kapcsolatos jelenlegi problémák alapvetően a kapacitáshiánynak és az elavult rendszereknek köszönhetők” – mondja Lutz. “Együtt kell és meg is fogjuk oldani ezt a kérdést – a szövetségi kormányt, a vasutakat és az egész iparágat. A DB stratégiája a nagy igénybevételt jelentő folyosók teljes körű megújítására összpontosít, amelyek hajlamosabbak a zavarokra, mivel a személy- és áruszállítás gyorsan növekszik, és a szövetségi kormánnyal és a szélesebb vasúti ágazattal szoros együttműködésben fejlesztik ki. “A közjó felé irányuló infrastruktúra mindenekelőtt a szövetségi kormány közlekedés- és éghajlat-politikai céljaihoz való igazodást jelenti” – mondja Lutz. “A DB ezeket a célokat a Strong Rail stratégiájának részeként sajátjává tette, és az egész iparág a sajátjává tette őket a vasúti közlekedés főtervének részeként.” Lutz szerint az utasok a vártnál hamarabb térnek vissza a hálózatra a Covid-19 világjárvány után, és az áruforgalom is gyorsabban növekszik, mint amire számítottak.

“A jelenlegi kereslet megerősíti azt az alapvető meggyőződésünket, hogy a szövetségi kormány növekedési és modális váltási céljai reálisak" – mondja. Soha nem volt még annyi vonat a német hálózaton, mint ma, de maga a hálózat nem nőtt, hogy megfeleljen ennek a növekvő igénynek.

Lutz azt mondja, hogy ugyanakkor az infrastruktúra minősége tovább romlott, mert sok rendszer elavult, és ezért hajlamos a meghibásodásra. Már folyamatban van egy jelentős modernizációs program, amely példátlan számú olyan munkaterületet eredményez, amelyek negatív hatással vannak a vonat pontosságára és teljesítményére.

"A jelenlegi működési helyzet világosan és fájdalmasan is azt mutatja, hogy van egy dilemmánk, amelyet rövidtávon aligha lehet megoldani. Lutz szerint a hálózat korszerűsítése és bővítése már nem lehetséges, miközben fenntartja a vonat pontosságát és a szolgáltatás minőségét.

‘Minden vasúttársaság, és így minden utas, közlekedési hatóság és teherfuvarozási ügyfél érzi ezeket a hatalmas hatásokat" – mondja. "Tisztában vagyunk ezzel.” A DB mindent megpróbált annak érdekében, hogy minimalizálja a munkák hatását az utasokra és az árufuvarozási ügyfelekre, de Lutz úgy véli, hogy alapvető irányváltásra és fenntartható megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a probléma középpontjába kerüljünk. A status quo nem alternatíva, úgy érzi.

A megoldás magában a vasúti infrastruktúrában rejlik, amely kritikus fontosságú a növekedési és modális váltási célok eléréséhez, valamint a szolgáltatás minőségének és pontosságának fenntartásához. A jelenlegi megbízhatósági és minőségi problémák lényegében az elégtelen kapacitású elöregedő hálózatnak köszönhetők.
Ez különösen a DB-hálózat erősen használt magjára vonatkozik, amely jelenleg 3500 km-t tesz ki 125%-os kapacitással, ami hamarosan 150%-ra emelkedhet, ha az infrastrukturális munka, folyamatban van. Annak érdekében, hogy a vasúti hálózat alkalmas legyen a növekedésre és a modális váltásra, ezt a nagy terhelésű magot nagy teljesítményű hálózattá kell fejleszteni, állandó és fenntartható javulással, a pontossággal kapcsolatos összes tevékenységben, mondja Lutz.
Lutz szerint ehhez hosszabb útvonallezárásokra lesz szükség az infrastrukturális munkákhoz, de jobb előzetes tervezéssel jár együtt a nagyobb megbízhatóság és a hosszabb átfutási idő érdekében minden érintett fél számára. Ez hosszú, több éven át tartó feladat lesz, de pozitív lendületet ad a kapacitásnak és a minőségnek az egész hálózaton.

(Forrás: IRJ)

A hidrogénnek kell táplálnia az Inland Rail-t, mondja Arcadis
Az új technológia évente 763 000 tonna szén-dioxidot takaríthat meg

Az Arcadis mérnöki tervező és tanácsadó cég sürgeti az ausztrál szövetségi kormányt, hogy biztosítsa, hogy a Melbourne-t Brisbane-nel összekötő Inland Rail projekt tervezése hidrogénüzemű vonatokat tud befogadni, amelyek állítása szerint 763 000 tonna CO-t takaríthatnak meg egy év alatt. A $A 14,8 milliárd ($US 10,7 milliárd) belföldi vasúti árufuvarozási projekt 1200 km-es fejlesztést és 500 km új vasútvonalat egyesít, és várhatóan 2028-ban kezdi meg teljes működését.

Az Arcadis tanulmányt készített a smart ports brit tisztaenergia-vállalattal, amely az ausztráliai vasúti infrastruktúra dekarbonizációjának lehetőségét vizsgálja az általa kifejlesztett hidrogénrepedési technológiába történő ammónia telepítésével.

A hidrogéntöltő terminálok (SMAHRT) méretezhető és moduláris ammóniája folyékony ammóniává átalakított hidrogént használ, amelyet ezután a felhasználási pontra szállítanak, ahol hordozható, konténeres krakkolóegységek segítségével üzemanyag-minőségű hidrogénné alakítják át.

Ez a folyamat elkerüli a hidrogén sűrített gázként vagy folyékony formában, rendkívül alacsony hőmérsékleten történő szállításának nehézségeit. A tanulmány megállapította, hogy ha ezt a repedési technológiát az Inland Rail-en használnák, 2024-től egyetlen teherszállítás Melbourne-ből Brisbane-be olcsóbb lenne hidrogénnel, mint dízelnél.

Mivel a dízelüzemű mozgás 87 100 kg CO-t termelne 2 , ez 763 000 tonna CO-kibocsátás potenciális megtakarítását jelentené. 2  évente, azon előrejelzések alapján, amelyek szerint az Inland Rail-t naponta átlagosan 12 árufuvarozással használnák a működés megkezdésekor. “A vasúttársaságokon múlik, hogy kiválasszák-e az üzemanyagforrásukat, de elkerülhetetlenül rájuk nehezedik a nyomás, hogy tiszta üzemanyagra váltsanak” – mondja
Luke Keys, az Arcadis rezilienciáért felelős ügyféligazgatója. “A vasúti összeköttetés kialakításának ezért lehetővé kell tennie az ammónia és a hidrogén üzemanyag könnyű tárolását és elérését az útvonal mentén.”
“Itt az ideje, hogy ezt megtegyük, mivel az üzemanyag-átadási és -tárolási követelmények be vannak építve a projekt kezdeti tervezési és építési szakaszába. Sokkal drágább lesz az üzemanyag-infrastruktúra utólagos felszerelése a jövőbeli üzemanyagok befogadására, amint a projekt elindul” – mondja Keys.

(Forrás: IRJ)

2022. június 1.
Beszámoló a GySEV Sopron állomásának felújításáról

Jó ütemben haladnak a soproni vasútállomás teljes megújításának munkálatai.  Június 2-tól az utasforgalmat is érintő, komoly változások lesznek az épületben: a főbejáratot lezárják, így az utascsarnokot kizárólag az óratorony melletti bejáratokon lehet megközelíteni. A jegypénztárak átmenetileg új helyszínre kerülnek, a korábbi mobilitási központ helyén fognak üzemelni.

Ahogy korábbi közleményünkben említettük, a munkálatok keretében a várótermet is tartalmazó központi épületrész külső-belső felújítása, valamint a dél-keleti üzemi épületszárny külső felújítása történik meg. A március 16-án kezdődött munkálatok elérkeztek a II. ütemhez, mely újabb változásokat eredményez június 2-tól a közlekedési útvonalakban és a szolgáltatások elérhetőségében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a várócsarnok jelenleg használt részét lezárják, építési munkaterület lesz és ezzel egyidejűleg az I. ütemben elkészült rész már használható lesz, újra várja utasainkat az Utascentrum.

A fontosabb munkálatok és változások a II. ütemben:
– várócsarnok lezárása
– jegypénztárak átköltözése a régi mobilitási központ helyére (főbejárattól közvetlenül
jobbra)
– új helyre kerül a peronkijárat, a 2-3-as vágányhoz vezető aluljárót is lezárják, csak a
másik aluljárót lehet használni
– az ExPresszó ideiglenesen zárva tart, miközben felújítása és bővítése folyamatosan
zajlik
– készül a galériaösszekötés kivitelezése
– a várócsarnok gépészeti felújítása és végleges burkolatának elkészítése

A II. ütem munkálatai miatt június 2-tól az utasforgalom a már felújított utascentrum előtti területre, valamint a szolgáltatóház folyosóira korlátozódik. A főbejárat lezárása miatt a régi mobilitási központ helyén kialakított jegypénztárak megközelítése kizárólag az óratorony felőli, oldalsó bejáraton keresztül lehetséges.
Az újonnan kialakított peronkijáratot és az új forgalmi rendet kitáblázzák: a rugalmas és gyors közlekedést mindenki számára a kihelyezett feliratok segítik. A felújítás alatt a személypályaudvar továbbra is folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja.
Az állomási szolgáltatások egy része (pl. csomagmegőrző, ATM, nyilvános telefon) az utascsarnok felújításának teljes ideje alatt nem elérhető.

2022. május 31.

Prágában is bemutatták az Alstom által a világon elsőként gyártott, személyszállításra alkalmas hidrogénmeghajtású motorvonatot, a Coradia iLintet

Az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális vezetője május 17. és 24. között Railshow keretében mutatta be Csehországban és Szlovákiában a Coradia iLintet. A világ első hidrogénmeghajtású személyszállító vonata Németországból érkezett Csehországba, és két képzett mozdonyvezető üzemeltetésével egy hét alatt számos állomást érintve tartott bemutatót a két országban.

A Coradia iLint az Alstom sikeres Coradia Lint platformján alapul, amelyet 2016 szeptemberében az InnoTrans közlekedéstechnika és vasútipari nemzetközi vásáron mutattak be. Az első tesztüzemeket 2017-ben a csehországi Velimben, a VUZ tesztpályán végezték. 2018 óta kereskedelmi forgalomban közlekedik Németországban, Ausztriában személyszállítási forgalomban, Hollandiában tesztüzemben is kipróbálták. A Coradia iLint-et Németországban és Franciaországban fejlesztették ki, és főként a németországi Salzgitterben gyártják. Németroszág, Olaszország és Franciaország is már adott le megrendelést hidrogénvonatokra. A Coradia iLint vonat ideális megoldás lehet a nem villamosított vonalakon, amilyen a magyarországi vasútvonalak mintegy 60%-a is. Az Alstom a magyarországi vasúti közlekedésben is megnyitotta a hidrogén fejezetét. Tavaly decemberben szándéknyilatkozatot írt alá a MOL-lal a hidrogéntechnológia vasúti közlekedésben való alkalmazásának vizsgálatára irányuló együttműködésről. A nyilatkozat aláírásával a felek óriási lépést tettek a magyar vasúti közlekedés szén-dioxid-mentesítésének elősegítése felé.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary vezérigazgatója a fejlesztéssel és a hazai törekvésekkel kapcsolatban elmondta: “Határozottan hiszem, hogy Magyarország jó érzékkel szállt be a hidrogénnel kapcsolatos vitába, és az Alstom erős helyi partner nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos közép-kelet-európai országokban is. Ami a gyártás lokalizációját illeti, fontos szerepe lehet benne az összes Európában gyártott vasúti járművünk, így a Coradia vonatok forgóváz-kereteit is gyártó mátranováki üzemünknek.
Amennyiben az ITM és a MÁV úgy dönt, hogy hidrogén üzemű vonatokat szerez be, akkor ezek forgóváz- kereteit Magyarországon gyártjuk majd.”
A vontatási rendszer üzemanyagcellákat használ, amelyek hidrogén és oxigén vízzé történő egyesítésével állítanak elő villamos energiát. Az üzemanyagcellák által működtetett rendszer csupán gőzt és kondenzált vizet bocsát ki, miközben alacsony zajszinttel működik. Gyorsulási és fékezési teljesítménye a hagyományos Coradia Lintéhez hasonló, maximális sebessége 140 km/h, hatótávolsága pedig 1000 km. A vonat utasterének kapacitása 150 ülőhely, alacsony padlóbejárattal rendelkezik (620 vagy 810 mm). Az ezen a téren közel 6 éves tapasztalattal rendelkező Alstom már számos fejlesztést hajtott végre. Az új tartályelrendezések 25%-kal növelték a hatótávolságot. Az üzemanyagcella-összetétel optimális felépítése az aktív alkatrészek 30%-os csökkentését eredményezte.

(Forrás: Alstom)

2022. május 29.
Május 30-tól egyre több újszászi és ceglédi járaton utazhatunk emeletes vonattal

Május 30-tól az újszászi vonalon már 30 hétköznapi és 31 hétvégi járatot szolgál ki KISS. A ceglédi vonalon pedig 33-ra nő munkanapokon az emeletes járatok száma, szombat-vasárnap továbbra is napi 36 vonatban közlekedik KISS. Eddig összesen 34 új járművet vett át a MÁV- START, melyek az elővárosban öt vasútvonalon közlekednek, továbbá az előszezoni menetrend életbelépésével hétvégente a Balatonra is visszatértek.

A Dunakeszi állomás készült felvételen megelevenedett a MÁV múlt és találkozott a MÁV- START jövőjével. A 34. Stadler gyártmányú KISS motorvonat közforgalomban dolgozik. A 35. és 36. hatósági vizsga után várhatóan júliusban lesz utasforgalomban.

(Forrás: Murárik László)

2022. május 20.
Útjára indult a GYSEV150 emlékmozdony

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt. A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus. A grafikán szerepel a 150-es szám, az alapításra utaló 1872-es évszám, valamint a GYSEV által az idei évre készített GYSEV150-es logó. A múltra egy 520-as gőzmozdony kinagyított kerekei utalnak, amelyek jelent és jövőt jelképező Taurus villamos mozdony oldalára kerültek

2022. május 16.
Elhunyt Liszt Antal a MÁV Vasjármű kft. korábbi ügyvezető igazgatója


Liszt Antal hamvasztás utáni búcsúztatója 2022. június 1-én 11 órai kezdettel volt Szombathelyen a Szalézi templom altemplomában.

Liszt Antal szakmai életútja

Szombathelyen született 1948-ban, a Latinka Sándor Gépipari Technikumban 1966-ban végzett technikusként. Azonnal felvételt nyert a BME-re, ahol 1971-ben okleveles gépészmérnöki diplomát kapott. Ezt követően a MÁV Szombathelyi Járműjavító üzemében helyezkedett el, mérnökgyakornokként. A felsőfokú műhelyvizsga letétele után normatechnológus, majd fejlesztőmérnöki munkakörökben dolgozott, Fejlesztőmérnökként megbízták a vontatott jármű javítás rekonstrukciójának munkáival. Szombathelyi járműjavítós pályafutásának következő állomása a fejlesztési és üzemszervezési csoportvezetői munkakör ellátása volt. Közben gazdasági mérnöki oklevelet szerzett. 1981.-ben kinevezték a  minőségirányítási Osztály vezetőjének. 1989-ben a Vontatottjármű Javító Osztályon folytatta munkáját, ahol előbb osztályvezető helyettesként, majd 1992-től osztályvezetőként dolgozott. Pályafutásának következő állomása, 1995. augusztus 1. amikor a szombathelyi járműjavító társaság akkori nevén MÁV Vasjármű Kft főmérnökévé nevezték ki.
A járműjavítós szakmai pályafutása újabb állomása 2004. Ekkor ügyvezető igazgatónak nevezték ki, amelyet egészen 2008-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig töltött be. Az 1995.-2008. időszak a szombathelyi járműjavító akkori nevén a MÁV Vasjármű Kft szakmai fénykora volt. Főmérnöki és ügyvezető igazgatói korszakában a Bz motorkocsik modernizálása, átalakítása, sikeres korszerűsítése történt meg. Munkásságát a következő fejlesztések őrzik: klímás utasterű Bzmot átépítések, motorkocsi építése mellékkocsiból, InterPici motorkocsi kialakítása, vezérlőkocsi építése mellékkocsiból, valamint az IkerBzmot fejlesztése. Részt vett a dízel hidraulikus mozdonyok korszerűsítési munkáiban (M47-2000 sorozat). A teherkocsiknál többek között 1995-től a ponyvatetős papírbálaszállító kocsi fejlesztése, az Eas kocsik új kocsiszekrényes átépítése, különféle teherkocsik átépítése, korszerűsítése (Rils, Eams, Habillss, Tams őrzi munkásságának nyomait. Vezetői irányítása alatt fejlődött a speciális vasúti járműgyártás Szombathelyen (HSG síncsiszoló, sínmező szállító speciális járművek jármű továbbá a fő- és részegységek gyártása (Power Pack, és valósult meg a fékvezérlő konténerek gyártása.

Liszt Antal óraadó tanárként részt vállalt a szakközép iskolai képzésben. Szakfolyóiratokban köztük a Vasútgépészetben több írása jelent meg és szakkönyvet is írt. Egyéb társadalmi tevékenysége:  Liszt Antal Szombathelyen, 1995. után közel 10 évig a Haladás-Vasjármű Súlyemelő Szakosztály elnöke volt.
Kitüntetései, szakmai elismerései: Kiváló Ifjú Mérnök, Kiváló Dolgozó, KTE oklevél, Nádas Díj birtokosa. A Műegyetem 2021-ben aranydiplomával ismerte el Liszt Antal 50 éves gépészmérnöki pályafutását.
Liszt Antal hosszan tartó súlyos betegségben 2022. május 16-án kórházból távozás után hunyt el.
Nagyszerű barátunk, munkatársunk, kollégánk emlékét kegyelettel megőrizzük.

Nyugodj békében!
Kovács Károly, Poór István.

2022.május

Sopron 2022. május 18.
GYSEV150 – jubileumi logók díszítik a vasúttársaság járműveit

Alapítása 150. évfordulóját ünnepli idén a GYSEV Zrt. A vasúttársaság komplettprogramsorozattal készül a jubileumi évben, postabélyeg, történeti könyv, egyedi sütijegy és GYSEV150 desszertek, emlékmozdony is felhívja a figyelmet a másfél évszázados jubileumra.

1. ábra: FLIRT 3 GYSEV 150 logóval (Fotó: GYSEV)

A vasúttársaság külön GYSEV150-es logót is készített az idei évre, amely most a járművekre
is felkerült: a GYSEV-es InterCity-kocsikat, valamint FLIRT és Jenbacher motorvonatokat is
díszíti az egyedi logó. Összesen 25 IC-kocsira, valamint 20 villamos és 9 dízel motorvonatra
helyezték fel a GYSEV150 jubileumi matricát.
2. ábra: GYSEV személykocsik a 150 éves GYSEV logóval (Fotó: GYSEV)

Kékülő MÁV motorvonat flották

A MÁV-START visszatért eredeti színkoncepciójához, és motorvonatait kékre átfényezteti. Két példa:

1. ábra: Talent kékben (Fotó: Murárik László)

2. ábra: Az első MÁV szériájú FLIRT egyik átfényezett járműve (Fotó: Kovács Károly)

Bécs/Wulkaprodersdorf 2022.05.03

Minőségi utazás és környezetvédelem: Öt további Desiro ML vonat érkezik a Raaberbahnhoz

– Összesen 13 Siemens Mobility Desiro ML vonat használatban
– A Raaberbahn jelenleg Európa egyik legmodernebb helyi és regionális járműflottájával rendelkezik
– Még jobb életminőség és környezetvédelem a burgenlandi ingázó utasok számára

Minőségi utazás és környezetvédelem Burgenlandban a Raaberbahn 150. születésnapja alkalmából: A Raaberbahn május 2-án, hétfőn öt újabb modern Siemens Mobility Desiro ML vonatot állított üzembe utasai számára. A vonatok különösen magas szintű kényelmet kínálnak a hatékony légkondicionálásnak, az akadálymentesítésnek, az asztallal kiegészített üléseknek, a mobiltelefonok vagy laptopok töltésére szolgáló aljzatoknak és sok más kényelmi funkciónak köszönhetően. Soha nem volt ilyen kényelmes az utazás, akár olvasással, alvással, csevegéssel vagy egyszerűen nézelődéssel töltenénk az időt. Az új vonatok Észak-Burgenlandban és Bécs nagytérségben közlekednek majd Pozsonyig.

A GYSEV új 3 részes Ventus motorvonata (Fotó: Siemens)

Az öt új vonatot 2021 januárjában rendelték meg, és a Siemens Mobility határidőre le is szállította őket. A Raaberbahn ezáltal jelenleg Európa egyik legmodernebb regionális vonatflottáját üzemelteti. Burgenland a járművekért való felelősségvállalással támogatta és tette lehetővé a beszerzést.

Hana Dellemann vezérigazgató-helyettes, Raaberbahn: „Ügyfeleink, a BMK és Burgenland tartomány támogatása lehetővé teszi számunkra, hogy a Raaberbahnt folyamatosan fejleszthessük utasaink számára. Modern flottánk az elmúlt hónapokban sok embert vonzott a vonatokra, és nagyon örvendetes az utasok számának erőteljes növekedése. Az öt további vonattal még több utasra tehetünk szert: Bárki, aki felszáll a Raaberbahn vonataira, óvja a környezetet, kíméli a pénztárcáját, és egyben kiváló utasélményben lehet része.”

Arnulf Wolfram, a Siemens Mobility Austria vezérigazgatója: „Az innovatív, modern és megbízható vonatok a jövőbe mutató és fenntarthatóbb életmód elengedhetetlen elemei. Desiro ML- ünk ötvözi az utasok elégedettségét a vasúti szolgáltatók számára nyújtott előnyös költséghatékonysággal. Ily módon a vasút jelentősen hozzájárulhat az éghajlatváltozás befolyásolásához.”

Heinrich Dorner, Burgenland tartomány közlekedési minisztere: „A modern flottastruktúra és a megbízható járműkoncepció gazdaságilag különösen előnyös alapot nyújt a Raaberbahn számára üzemeltetőként. A burgenlandi ingázó utasok profitálnak a járművek magas rendelkezésre állásából és az útvonalainkon közlekedő széles vonatkínálatból. Ez  arra ösztönzi embereket, hogy otthon hagyják autóikat, és a környezetbarát vasútra váltsanak.”

Az új, 75 méter hosszú szerelvények maximális sebessége 160 km/óra. A jármű 8 motorral 3500 lóerő összteljesítményt ér el. A határokon átnyúló forgalomhoz a vonatokat kétféle áramrendszerrel szerelik fel. A sín és a kerekek alacsony súrlódási ellenállása miatt ezek a járművek különösen klímabarát módon üzemelnek. Felhasználják a fékezési energiát is és visszatáplálják a felsővezetékbe. A mérőműszerek 15 perces időközönként továbbítják az áramfelvételt és a visszatáplálást a vezérlőközpontba. Egy vonat 150 tonna, maximum 500 utast és 12 kerékpárt tud szállítani. A Raaberbahn Ventus vonatai korszerűsítéssel akkumulátor-hibrid technológiára alakíthatók át, ami azt jelenti, hogy nem villamosított útvonalakon is használhatók. A moduláris felépítésnek köszönhetően további közbenső kocsik is besorozhatók.

A sárga-zöld Ventusok három részből állnak, 12 beszállóajtó és 38 ablak található rajtuk. A járműben 224 ülőhely, valamint 26 felhajtható asztal, 2 WC, valamint egy pelenkázó is helyet kapott. Az utasok magas szintű kényelmének elérése érdekében 180 darab LED-es olvasólámpa és 88 hálózati aljzat került beépítésre. A vonat széndioxid-érzékelőkkel van felszerelve, amelyek folyamatosan mérik az utastér levegőjének minőségét, és automatikusan szabályozzák a keringtetett levegőt, valamint a befújt és elszívott levegőt. Ez nemcsak további energiamegtakarítást, hanem optimális oxigéntartalmat is biztosít. A stabil belső hőmérséklet érdekében vonatonként 5 modern klímaberendezést építettek be. Az állandó adatátvitelt 6 db SIM-kártya teszi lehetővé a vonaton, amelyek nemcsak a műszaki paraméterek és az esetleges hibaüzenetek folyamatos továbbítását teszik lehetővé a jármű és a Raaberbahn központ között, hanem ingyenes wifi-hozzáférést is biztosítanak az utasoknak Ausztriában, Magyarország és Szlovákiában. Az ingyenes újságok és magazinok továbbra is elérhetők lesznek az ingázó utasok számára.

A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility bemutatja az új hidrogénvonatot és a hidrogéntároló tartálykocsit

– A “H2goesRail”; közös projekt teljesen új, átfogó hidrogénrendszert fejleszt a vasút számára
– A Siemens Mobility Mireo Plus H hidrogénvonatának és a Deutsche Bahn gyors mobil tankolásra      szolgáló hidrogéntároló tartálykocsijának első bevezetése
– A “H2goesRail” projekt fontos lépés a dízelről a klímabarát közlekedésre való áttérés előmozdítása útján

A Deutsche Bahn (DB) és a Siemens Mobility továbbra is élen járnak a klímabarát közlekedésre való áttérésben a vasút területén. A két partner a Siemens krefeldi üzemében mutatta be átfogó innovatívrendszerük elemeit: az újonnan kifejlesztett Mireo Plus H-t, a legújabb generációs hidrogénüzemű vonatot és egy újonnan tervezett mobil hidrogéntároló pótkocsit. A vonat és az új infrastruktúra a dízel motorvonatokat hivatott felváltani az ingázó és regionális közlekedésben, valamint nullára csökkenteni a vasút által kibocsátott CO2 mennyiségét.

A H2gosRail Siemens motorvonat felülről (Fotó:Siemens)

A “H2goesRail” projektet a hidrogén- és üzemanyagcella-technológiára vonatkozó nemzeti innovációs program (NOW GmbH) részeként 13,74 millió euróval támogatja a Szövetségi Digitális és Közlekedési Minisztérium (BMDV). A finanszírozási irányelvet a NOW GmbH koordinálja és a Project Management Jülich hajtja végre.

“A szövetségi kormány a koalíciós megállapodásban vállalta, hogy 2030-ig az ország vasúthálózatának 75%-át villamosítja" – mondta Michael Theurer, a BMDV parlamenti államtitkára. “Itt az alternatív hajtások segíthetnek a dízelüzemű vasúti közlekedésből származó kibocsátások csökkentésében. A H2goesRail projekt nemcsak teszteli a hidrogén vasúti felhasználását, hanem jelentősen előremozdítja a technológiát. Így gyakorlatilag klímasemlegesen tudunk majd közlekedni olyan vasútvonalakon, amelyeket egyébként csak nagy erőfeszítésekkel és költségekkel lehetne villamosítani.”

Bussnang, 2022. április 29
A Stadler először szállít bimodális Co’Co’ mozdonyokat Nagy-Britanniába

A Stadler, a Beacon Rail és a GB Railfreight (GBRF) szerződést írt alá 30 darab 6 tengelyes Co’Co’ Series 99 bimodális mozdony szállítására. A szerződés tartalmazza az alkatrészek szállítását is. Miután eddig mintegy 100 EURODUAL mozdonyt értékesítettek, különösen a kontinentális Európában, a Stadler most Nagy-Britanniában is bevezeti a 6 tengelyes bimodális mozdonyok koncepcióját. A Class 99, csakúgy, mint testvére, EURODUAL, egy sokoldalú Co’Co’ mozdony, amely a brit profilhoz és specifikációkhoz igazodik, és a 25 kV-os váltakozóáramú, bimodális meghajtást és a dízelüzemet egyesíti. A mozdonyok új generációját képviseli, amely számos gazdasági és ökológiai előnyt kínál a vasúti üzemeltetőknek, és hangsúlyozza a Stadler környezettudatosságát.

Stadler Class 99-es (fotó: Stadler)

A Stadler aláírta az első szerződést 30 db 99-es osztályú mozdony szállítására, beleértve a pótalkatrészeket is a Beacon Rail lízingcéggel és a GBRF vasúti szolgáltatóval.

A nagy teljesítményű, kettős meghajtású mozdonyok akár 120 km/órás sebességet is elérhetnek, és 25 kV-os váltakozó feszültségű, 6000 kW teljesítményű villamos hálózaton is üzemeltethetők. Ezen kívül nagy teljesítményű és alacsony károsanyag-kibocsátású dízelmotorral rendelkeznek a nem villamosított utakon való működéshez. A Class 99 mozdonyokat kiváló, akár 500 kN-ig terjedő vonóerő és nagy szállítóképesség jellemzi. Ezen túlmenően az optimális kilátással és az ergonómiailag optimalizált vezetőfülkével kiváló munkakörnyezetet kínálnak a mozdonyvezetők számára.

„A Stadler sok éves tapasztalattal rendelkezik a brit mozdonypiacon. Például a dízel-elektromos 68-as osztályú mozdony után a Stadler a 88-as bimodális mozdonyt és Európa első trimodális mozdonyt, a Class 93-at a vasúti közlekedés fokozódó szén-dioxid-mentesítésére fejlesztette ki, és bevezette azokat Nagy-Britanniában” – mondta Iñigo Parra. A Stadler Valencia vezérigazgatója. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Class 99 fejlesztését még egy lépéssel előrébb vihetjük. A sokoldalú és nagy teljesítményű mozdonnyal olyan környezetbarát és költséghatékony vasúti szállítási szolgáltatások kínálhatók, amelyek támogatják a további vasúti modális átállást” – tette hozzá.

Adam Cunliffe, a Beacon vezérigazgatója elmondta: „A Beacon büszke arra, hogy a 99-es osztályú mozdonyt első ízben bemutatja az Egyesült Királyság piacán. A szerződés a régóta fennálló ügyfelünkkel, a GB Railfreight-tal és a Stadlerrel való együttműködésünk eredménye. A Class 99 megrendelésével hangsúlyozzuk hozzájárulásunkat Nagy-Britannia vasúti hálózatának környezetbarátabbá és hatékonyabbá tételéhez. Bízunk benne, hogy aktívan támogassuk e mozdonyok szállítási programját a 2025-ös üzembe helyezés felé, és így tovább mozdítsuk elő a forgalom közútiról a vasútra való átterelődését.

John Smith, a GB Railfreight vezérigazgatója elmondta: „A megállapodás mai aláírása jelentős mérföldkő a GB Railfreight és az Egyesült Királyság számára a vasúti szállítás szén-dioxid- mentesítésére irányuló úton. Ezért szeretném megköszönni a Stadlernek és a Beacon Railnek a konstruktív együttműködést a 99-es osztályú bimodális mozdony fejlesztésében. A vasúti árufuvarozás már ma is a közúti szállítás fenntartható alternatívája, és a 99-es osztály a jelenleginél még környezetbarátabbá teszi iparágunkat. A fenntartható hajtási megoldások síneken történő bevezetésével jelentősen hozzájárulunk a brit kormány azon célkitűzésének teljesítéséhez, hogy 2040- ig támogassák a vasúti ágazat szén-dioxid-mentesítését a klíma semleges nemzetté válás útján.

Az Alstom 25 nagysebességű vonatot szállít Svédországnak

2022. április 26. – Az Alstom az intelligens és fenntartható mobilitás globális vezetőjeként történelmi jelentőségű megállapodást kötött az SJ svéd állami vasúttársasággal. A megállapodás 25 nagysebességű Zefiro Express villanymeghajtású szerelvény, valamint további 15 opciósan lehívható vonat szállításáról szól. A 25 vonat megrendelésére vonatkozó szerződés értéke körülbelül 650 millió euró.

Az akár 250 km/órás sebességre képes új vonatok Svédország valaha volt leggyorsabb vonatai lesznek. Az első jármű átadása 2026-ban várható.

„Az Alstom nagyon büszke arra, hogy leszállíthatja ezeket a nagysebességű vonatokat a svéd állami vasúttársaságnak. Ez egy olyan történelmi megállapodás, amely hatására megváltozik Svédországban az utazási élmény. A klímaváltozás ellensúlyozására a vasúti közlekedés lehet a légi közlekedés legfőbb kihívója. Kényelmes, kellemes és most már nagyon gyors is. Ez a tendencia a világ minden táján tapasztalható, és az Alstom ezen a területen vezető szerepet tölt be számos, a világ különböző tájain kivitelezett vasúti projektjei során szerzett tapasztalataival. Köszönjük a svéd vasúttársaságnak a belénk vetett bizalmat” – mondta Rob Whyte, az Alstom Nordics vezérigazgatója.

Svéd körülményekre tervezve

A Zefiro Express vonatokat úgy tervezték, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is megállják a helyüket, akkor is, ha a hőmérséklet -40 fok alatt van. A legkorszerűbb technológia biztosítja, hogy az utasok zavartalanul és biztonságosan utazzanak. Az alacsonypadlós szerelvények megkönnyítik a ki- és beszállást és a kocsikon belüli közlekedést.


1. ábra: A Zefiró Svédországban (Fotó: Alstom)

A korszerű Zefiro Express szerelvényeken 363 ülőhely van, a maximális kényelem érdekében a vonatok ergonomikus kialakításúak, prémium ülésekkel, és világítással rendelkeznek.

A kocsiszélességet, a villamos berendezéseket és a jelzőrendszereket úgy fejlesztették ki, hogy a vonatok Svédországban és Dániában is közlekedhessenek, de Norvégiában is forgalmi engedélyt kapnak.


2. ábra: A Zefiro 2. osztályú kocsi utastere (Fotó: Alstom)

Budapest, 2022. ÁPRILIS 25.
Az észak-balatoni vasútvonalon a gyorsabb és környezetbarát utazást ABB szakaszolók
biztosítják

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetésével a Balaton északi partján olyan villamosítási fejlesztési program valósult meg, amely javítja a tömegközlekedés minőségét és biztosítja az igényeknek megfelelő, megbízható szolgáltatást. A 2021 őszére befejeződött projekt során az észak- balatoni vonal 55 kilométeres szakaszát villamosították Szabadbattyán és Balatonfüred között.

1. ábra: A GYSEV-Cargo Vectronja Balatonkenesén (Fotó ABB)

A fejlesztés a fenntartható és biztonságos vasúti közlekedést teszi vonzóbbá a szolgáltatás korszerűsítésével a magasabb igényeknek megfelelően, és a menetidő csökkentésével. A projekt elvárása volt a lehető legkisebb elektromágneses zavartatás, ezért egy speciális energiaellátási rendszerre volt szükség.


2. ábra: ABB felsővezetéki szakaszoló (Fotó ABB)

Az ABB szállította a vonalszakasz energiaelosztását biztosító felsővezetéki szakaszolókat. Ezen szakaszolókon keresztül látják el a felsővezetéket villamos energiával, illetve a felsővezeték hibája esetén a szakaszolók segítenek a hibahely behatárolásában, valamint a hibás felsővezetéki szakasz mielőbbi kizárásában. A vonalszakaszon az elektromágneses zavartatás csökkentésének érdekében nagyszámú autotranszformátort helyeztek el, melyek megtervezésében az ABB is részt vett.

Az ABB megszakítói megbízható, kiváló ár-érték arányú megoldást jelentenek az ügyfél számára. A megszakítók moduláris felépítése lehetővé teszi a karbantartási és üzemidő-költségek csökkentését is. A fejlesztés tartalmazta Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs vasútállomások akadálymentesítését és rekonstrukcióját. is. Így például magasabb peronok épültek, megtörtént a teljes vágányhálózat és a kitérők cseréje, korszerűsödött az utastájékoztató rendszer, megújult a térvilágítás, és a biztosítóberendezést is átalakították. Átépült az 1909-ben átadott Csittényhegyi alagút is, ahol a villamos vontatás miatt a pályaszint mintegy 25 cm-es süllyesztésére volt szükség, így a villamos vontatójárművek is át tudnak haladni.


3. ábra: Csittényhegyi alagút bejárata (Fotó ABB)

A vasúti munkák mellett a szabadbattyáni villamos alállomás fejlesztési munkálatai is elkészültek.

Budapest, 2022. április 22.

Indulnak az első támogatott, munkahelyi képzések

https://www.kti.hu/indulnak-az-elso-tamogatott-munkahelyi-kepzesek-a-ginop-6-1-9-18-projekt-kereteben/

A KTI Közlekedéstudományi Intézet és az NSZFH által megvalósuló projekt a közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások részére nyújt támogatást, amelynek során 8-12.000 fő munkahelyi képzéséhez járul hozzá.

A támogatott képzések megvalósítása érdekében már 2022 februárjától nyitva áll a jelentkezés lehetősége a Felnőttképzők számára.

A közlekedési és kapcsolódó ágazatokban működő vállalkozások 2022 márciusától nyújthatják be képzési igényüket a programba, amelynek eredményeként 2022. április 23-án kezdődik az első program  Balatonbogláron, ahol 23 fő vesz részt vezetőüléses targonca képzésen.

A vállalkozások jelenleg 71 szakmai és soft képzésből álló listából választhatnak, vagy benyújthatják igényüket új képzés megvalósítása érdekében is.

Az aktuális képzési jegyzék és további információk az alábbi honlapon találhatóak: https://kkvkportal.hu/.

2022.április

Bussnang, 2022. április 7

Az ÖBB 41 új emeletes motorvonatot rendel a Stadlertől

Az Österreichische Bundesbahnen (Osztrák Szövetségi Vasutak – ÖBB) 41 új KISS típusú emeletes motorvonatot rendel a Stadlertől. A megrendelés a 2022-ben megkötött, legfeljebb 186 emeletes motorvonatról szóló keretmegállapodás részeként kerül kiadásra, amelyet a közelmúltban a bécsi felsőbb közigazgatási bíróság utolsó fokon jóváhagyott, ezzel lezárva a jogi eljárást. Az első kérésben szereplő megrendelés értéke körülbelül 600 millió euró. A vonatokat 2026-tól a keleti régióban szánják.

Folytatódik az ÖBB helyi és regionális közlekedési járműparkjának megújítása. Az ÖBB 41 új KISS típusú emeletes motorvonatot rendel a Stadlertől a keleti régióba, és ezzel még nagyobb utaskapacitást és komfortot garantál a jövőben. A Stadlerrel kötött keretmegállapodás legfeljebb 186 vonat megrendelését teszi lehetővé, összesen legfeljebb hárommilliárd euró értékben. A mostani megkeresésben az ÖBB 20 darab hat- és 21 darab négyrészes motorvonatot rendel, 600 millió eurós rendelési értékben. Az első motorvonatok várhatóan 2026 elején lépnek utasforgalomba a keleti régió útvonalain.

„Ezzel a 41 új Cityjet emeletes motorvonattal folytatjuk helyi szállítóflottánk modernizálását Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban. 2026-tól még nagyobb kapacitást és kényelmet kínálunk utasainknak, vonzóbbá téve az egyéni személygépkocsis szállításról a vasúti közlekedésre való átállást az ingázók számára. Ez jót tesz klímánknak, és kényelmes és praktikus ÖBB-utazóink számára is.” – mondja Andreas Matthä vezérigazgató.
„Büszkék vagyunk arra, hogy az emeletes motorvonatok következő generációját szállíthatjuk Ausztriába. Sok országban a KISS-ünk már sikeresen mozgásban van. Magas szintű innovációjának köszönhetően a KISS kulcsmegoldás a jövő környezetbarát vasúti közlekedésében. Köszönjük az ÖBB-nek ezt a megrendelést, és hosszú távú, sikeres együttműködés elé nézünk” – mondja Peter Spuhler, az Igazgatótanács elnöke és a Stadler csoport vezérigazgatója.
A holnap vasúti közlekedéséhez

Az új emeletes villamos motorvonatot 160 km/h végsebességre tervezték; 610 ülőhelyet kínál a hatkocsis, vagy 380 ülést a négykocsis konfigurációban. A jobb gyorsulási viselkedésnek és ennek következtében rövidebb utazási időknek köszönhetően ideálisan alkalmas forgalmas útvonalakra. Az új vonat kialakítása során különösen figyelembe veszik az utasok kívánságait és igényeit a mindennapi munka és szabadidős utazások során. Minden egyes kocsinak van egy alacsonypadlós bejárata, valamint egy optimalizált többcélú területe, ahol több hely és hozzáférhetőség van a kerékpárral, babakocsival vagy csomagokkal utazók számára. Ez a nagyvonalúan megtervezett többcélú terület közvetlenül kapcsolódik a bejárati/kijárati területhez, és gyors utascserét tesz lehetővé.

Az új KISS-ben modern belső kialakítást, kényelmes üléseket, klímát és minden üléssorban konnektort is találhatnak az utasok. Emellett az új vonatokat modern utastájékoztató rendszerrel (valós idejű információval rendelkező monitorok), valamint videó megfigyeléssel látják el. A mozgáskorlátozott utasok számára a kompozíció középső kocsijában számos kerekesszékes hely is található, új, állítható magasságú oldalfalas asztalokkal.
(Forrás Stadler)

A ČD 50 Vectron mozdonyt rendel – végsebessége 230 km/h 

2020 végén a České dráhy (ČD) pályázatot írt ki 20 (+30 opcionális) 230 km/h végsebességű villanymozdony szállítására. Ez a terv megváltozott, és most ötven mozdony rögzített megrendeléséről beszélünk. A Siemens Mobility bejelentette, hogy leszállítja ezeket az új gépeket. A szállítás 2025 decemberében kezdődik.

(Forrás: Siemens)

Előzetes meghívó

A KÖVETKEZŐ BOGIE’22 NEMZETKÖZI FORGÓVÁZ ÉS FUTÓMŰ KONFERENCIÁRA!

Tisztelt vasúti járműtechnika iránt érdeklődő mérnök Kollégák!

Tájékoztatom a vasúti jármű forgóvázak és futóművek mérnöki kérdéseivel foglalkozó
Kollégákat, hogy megrendezzük a XII. Nemzetközi Vasúti Forgóváz és Futómű
Konferenciát, a BOGIE’22-t!
A Konferenciának a Danubius Hotel Hungaria Budapest ad otthont 2022. szeptember 5.
és 8. között.
Mély, személyes megrendüléssel számolok be Prof. Dr. Zobory István, mindenkori
Konferenciaelnökünk, egy óriási egyéniség haláláról. Zobory István professzor úr ez év
februárjában elhunyt.
Legyen a BOGIE’22 az ő emlékének és tiszteletének szentelve!
A BOGIE ’22 Konferenciát idén is a Gépipari Tudományos Egyesület Gördülőanyag
Szakosztálya szervezi.
A Konferencia programjával kapcsolatos információk hamarosan elérhetők lesznek a
konferencia honlapján az alábbi címen: www.events.gteportal.eu
A regisztráció 2022. április 19-től lehetséges szintén a Konferencia honlapján keresztül.

A BOGIE ’22 Konferencián előadni szándékozókat kérjük, töltsék le a Konferencia
weboldalán április 19-től elérhető „ABSTRACT – form” előadás kivonat formátumot.
A BOGIE’22 Konferenciával kapcsolatban felmerülő kérdés esetén kérjük, forduljon a
Szervező Bizottsághoz az alábbi e-mail címen:
bogie2022@gteportal.eu
Ezúton is kérem, hogy továbbítsa és terjessze a BOGIE’22 Konferenciáról szóló
információkat érintett Kollégáinak, Kutatóknak, PhD hallgatóknak!
Várom akár előadással részvételét a BOGIE ’22 Nemzetközi Konferencián!
Üdvözlettel,
Dr. SZABÓ András
A Konferencia elnöke

Preliminary invitation

TO THE NEXT WORLD CONFERENCE ON
RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS, the BOGIE ’22!
Dear Engineer Colleagues Interested in Railway Vehicle Technology!
I would like to inform all the Colleagues dealing with engineering issues of bogies and
running gears of railway vehicles that the 12th World Conference on
Railway Bogies and Running Gears, the BOGIE ’22
will be held in
the Danubius Hotel Hungaria Budapest, Hungary,
between 5 th and 8 th of September 2022.
Hereby I shall with deep personal regret report about the said decease of Prof. Dr. István
Zobory, our ever Conference President, a tremendous individual.
Professor Zobory has passed away in February this Year.
Let the BOGIE’22 be dedicated to his memory and tribute!
The BOGIE ’22 will be hosted by the Department Rolling Stock at the Scientific Society of
Mechanical Engineers.
Information about the Conference Program will soon be available on the webpage of the
Conference under address: www.events.gteportal.eu

Conference participation registration will be open from 19 th April 2022 through the
Conference webpage.
In the case of an emerged intent of contribution to BOGIE ‘22, you will be kindly requested
to use from the Conference webpage downloaded from ABSTRACT form, available
from 19 th April.
In the case of an emerged question regarding the Conference BOGIE’22, you are kindly
requested to contact the Organizing Committee via the e-mail address:
bogie2022@gteportal.eu
I hereby kindly request to forward the information and propagate the Word Conference
BOGIE’22 to all your concerned Colleagues, Researchers, PhD Students!
Looking forward to your participation in and contribution to the World Conference
BOGIE ’22!
I remain with the best regards,

Yours sincerely,
Prof. András SZABÓ
Conference President

Az Alstom digitális jelző- és biztosítóberendezéseket szállít a görögországi
Thesszaloniki–Idomeni vasútvonalra

– A személy- és teherszállítás hatékonyságának javítása érdekében a 70 km
hosszú vonalat digitális forgalomirányítási megoldásokkal korszerűsítik
– A modernizált vonalon a személyszállító szerelvények sebessége elérheti a
160 km/órát

2022. március 29. – Az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális vezetője,
vegyesvállalatán, az Avaxon keresztül 41 millió eurós szerződést írt alá Görögországban az
Ergose-zal 1 . A modernizációs projekt része a jelző- és biztosítóberendezési rendszer
kiépítése, a részleges villamosítás és vágányfelújítás az észak-görögországi
Thesszaloniki–Idomeni fővonal 70 km-es szakaszán.

Az Alstom feladata lesz az ECTS 1 szintű Atlas 100 vonali megoldás, valamint a Smartlock 400 + MooN elektronikus biztosítóberendezések, a bel- és kültéri egységek (tengelyszámlálók, jelzőberendezések, váltók) kifejlesztése, szállítása, üzembe helyezése, tesztelése, továbbá Thesszalonikiben, az ország legnagyobb és legforgalmasabb vasúti csomópontjában az Iconis digitális vasúti forgalomirányító megoldás üzembe helyezése. A modernizált vonalon a személyszállító szerelvények sebessége elérheti a 160 km/órát. A projekt kivitelezése három évet vesz igénybe és további három év jótállást foglal magában. E vonal része a Közép-Kelet-Európa egyik fő árufuvarozási folyosójaként ismert, Thesszalonikit
Budapesttel összekötő X. páneurópai folyosónak, amely Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon halad át. A vonal a hazai áruszállítás számára kiemelten fontos, hiszen a jelenleg fejlesztés alatt álló Budapest-Belgrád vonal folytatása a pireuszi kikötő felé, valamint része annak a folyosónak, amelyen a kínai áruszállítás jelentős része zajlik.
Az ETCS (European Train Control System) az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) jelző- és vezérlőeleme. Ez biztosítja az átjárhatóságot és a határokon átnyúló beavatkozás lehetőségét, a megnövelt vonalkapacitást, valamint az utasok nagyobb biztonságát és gyorsabb utaztatását.
Az Alstom több mint 120 ETCS fővonali projektből álló portfólióval rendelkezik világszerte. Az Alstom ETCS-megoldása, az Atlas, bevált csomagot kínál teljes mértékben interoperábilis berendezésekkel, míg az Iconis irányítóközponti megoldása a forgalmas vasútvonalak hatékonyságának növelését célzó digitalizációs folyamat középpontjában áll.
(Forrás: Alstom)

115 új villamos mozdonnyal bővülhet a MÁV-START járműállománya
2022. március 26.

A MÁV-START Zrt még 2020. év nyarán indított 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt
közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult. A MÁV-START ezt követően a nyertessel
keretmegállapodást köt. Így 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű Vectron típusú
villamos mozdony beszerzésével újulhat meg a MÁV-START Zrt villamos vontatójármű
állománya.

A MÁV 1963-ban beszerzett V43-as mozdonya MIREL vonatbefolyásolóval felszerelve 2021-ben
közforgalomban. A MÁV-START számára kiemelten fontos, hogy utasait egyre magasabb
színvonalon szolgálja ki. A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé válik, hogy a vasúttársaság
korszerű, és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelő mozdonyokat
szerezzen be. Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett, 1963-1982
között beszerzett V43 sorozatú, 2205 kW teljesítményű, 120 km/h maximális sebességű
villamos mozdonyokat váltja ki.
Az új villamos mozdonyoknak 6400 kW teljesítményűek lesznek és  200 km/h sebességre is
alkalmasnak kell lenniük, valamint energiafelhasználás szempontjából jobb hatásfokúak
lesznek, mint a közel 50 éves átlagéletkorú V43-asok. Az új mozdonyokat a legkorszerűbb
ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel szerelik fel.
A MÁV-START Zrt új villamos mozdonyokat döntően az IC szolgáltatás megújítására és az
IC+ szolgáltatás bővítésére használja fel.

A keretmegállapodást a MÁV-START a közbeszerzési eljárás nyertesével a Siemens Mobility
Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH közös ajánlattevőkkel köti meg. A nyertes
ajánlattevő a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot
adott.
Az első Siemens Vectron típusú mozdonyok legkorábban 2023 után állhatnak a MÁV-
START rendelkezésére.

A MÁV-START Vectron látványterve
(Forrás: MÁV-START, Siemens)

Berlin, 2022. március 31
A Stadler új CITYLINK generációt szállít Chemnitzbe

Chemnitz új villamosokat kap a Stadlertől. A Zweckverband Mittelsachsen 19 CITYLINK-et
rendel a Chemnitz-Bahnhoz 27 további járművel. A három részből álló kétirányú járművek
2026 nyarától állnak utasforgalomba. Az új megrendelés 61 járműre növeli a Stadler
járműflottáját Chemnitzben. A teljesen elektromos villamosok összekötik a városközpontot
Chemnitz környékével.
Környezetbarát, fényes és modern: A CITYLINK járművek második generációja teljesen
elektromos, és akár 236 utas számára kínál közvetlen kapcsolatot a régió központi
központjaiból Chemnitz belvárosába anélkül, hogy át kellene szállnia. A 3 részes villamos
szerelvények 37,5 méter hosszúak, 88 ülőhellyel és négy többfunkciós területtel rendelkeznek
kerekesszékek, babakocsik vagy kerékpárok szállítására. A teljesen fokozatmentes
járművekbe mindkét oldalon négy dupla ajtón keresztül lehet behajtani a talajszinten 38
centiméteres és 55 centiméteres peronmagasságú peronokon. Az új villamosvonatok
dinamikus utastájékoztató rendszerrel (FIS) és rádióvezérlésű vakinformációs rendszerrel
(BLIS) vannak felszerelve.
Az új járművek hajtási teljesítménye 900 kW, maximális sebességük pedig 100 kilométer per
óra. A város területén villamos energiával (600/750 V DC feszültség), a környéken vasúti
árammal (15 000 V AC feszültség) üzemeltethetők.

Elkészült a Kőszeg – Szombathely vasútvonal teljes felújítása
2022. március 25.

Teljesen megújult vasúti pálya, komfortos, kényelmes megállóhelyek és állomás,
magasperonok, új parkolók, kerékpártárolók, intermodális átszállási lehetőség – elkészült a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes rekonstrukciója. A projekt az Európai Regionális
Fejlesztési Alap támogatásával, 3,24 milliárd forintból valósult meg.
A munkálatok keretében a 17 kilométeres szakaszon elvégezték a vasúti pálya teljes
rekonstrukcióját. Megtörtént a vasúti útátjárók felújítása, átépítése, valamint kialakították a
távközlési kapcsolatokhoz szükséges optikai hálózatot, így nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is lett a vasútvonal.

1. ábra: Az átépített Kőszeg állomás

Jelentős változások történtek Kőszegen: átalakították a vágányhálózatot, 100 méter hosszú
magasperon készült, emellett új peronbútorok, esőbeállók, korszerű LED-es térvilágítás, új
vizuális utastájékoztató kijelzők és korszerű hangos utastájékoztatás várja az utasokat. Az
autóval érkezőknek P+R parkoló, a kerékpárosoknak 40 férőhelyes fedett kerékpártároló áll
rendelkezésére.
Különlegesség az ún. intermodális peron kialakítása: ennek lényege, hogy az autóbuszok
közvetlenül a vasúti peron mellett tudnak megállni, így a lehető legkönnyebb az átszállási
lehetőség.

2. ábra: A vonat és autóbusz közötti átszállás gyors és kényelmes kialakítása Kőszegen

A vasútvonal további 7 helyszínén: Kámon, Gencsapáti alsó és felső, Gyöngyösfalu,
Lukácsháza alsó és Lukácsháza, valamint Kőszegfalva megállóhelyeken 90 méter hosszú
magas peron, szintén új peronbútorzat, esőbeállók, térvilágítás és modern utastájékoztató
rendszer szolgálja az utazók kényelmét. A megállóhelyeken szintén készültek
kerékpártárolók, több helyszínen a létesítmények környezete is megszépült.
„A több mint 11 ezer lakosú Kőszeg és a megyeszékhely vasúti összeköttetésének
korszerűsítése a villamosítással folytatódik. A tervezett beruházással a GYSEV teljes
magyarországi hálózatán elektromos hajtású vonatok szállíthatják majd az utasokat. A
Volánbusz tavaly beszerzett Credobus Econell 12 típusú járműveit az Újkér-Kőszeg-
Szombathely járatokban is közlekedteti. A 87-es főút Kőszeg és Rőtfalva országhatár közötti
szakaszát már tavaly nyáron átadtuk, az M87 megyeszékhelyig tartó szakasza pedig
előkészítés alatt áll” – mondta a projektzáró rendezvényen Mosóczi László, az Innovációs és
Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
„Büszkék vagyunk arra, hogy a GYSEV alapításának 150 éves jubileumi évében egy ilyen
nagyszabású fejlesztés sikeres megvalósítását jelenthetjük be. A Kőszeg – Szombathely
vasútvonalon ezzel a nagymértékű fejlesztéssel jelentősen emelkedett a szolgáltatási
színvonal, de nem szeretnénk itt megállni: tervezzük a vonalszakasz villamosítását, amelynek
megvalósítása után már modern, villamos motorvonatok közlekedhetnek Kőszeg és
Szombathely között is” – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-
vezérigazgatója.

A kőszegi intermodális peronon a végleges forgalombahelyezési és használatba vételi
engedélyek megérkezését követően indulhat meg az autóbuszos forgalom.
A projekt összköltsége 3 milliárd 246 millió forint, a beruházás az Európai Regionális
Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.
A felújítás számokban:

– Mintegy 4300 m 2 akadálymentes térkővel burkolt felületet alakítottak ki
– Több mint 20.000 m 3 új zúzottkő anyag került bedolgozásra
– A közös autóbuszos – vasúti peront 33 cm vastag, bazaltbeton burkolatú útpályán lehet
megközelíteni
– Összesen 180 db fedett kerékpártároló készült
– A vasúti pályában közel 1000 db hevederes illesztést szüntettek meg

(Forrás: GYSEV)

A KTI kockázatértékelő, ASBO szervezet lett

Újabb komoly szakmai elismerést kapott a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
Az innovációs és technológiai miniszter 2021. december 10-től a Társaságot kockázatértékelő
szervezetnek jelölte ki. A döntés, amely az Európai Parlament és a Tanács idevonatkozó
irányelvének megfelelően született.

A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft kockázatértékelő szervezet kijelölési okirata

2022.március

Újabb ENR személykocsik készültek el és indultak útnak 2022. március 11-én a Dunakeszi
Járműjavítóból Egyiptomba.

Az indulásra kész vonat Dunakeszi állomáson
(Fotó: Murárik László)

Szeged Rendezőn elkészült a MÁV-START tram-train jármű telepének épülete
1. ábra: Tram train járműtelep Szeged Rendezőn
A karbantartó bázis beruházását az unió és a magyar állam finanszírozza. A karbantartó bázis
átadása a közel jövőben várható.
2. ábra: A tram train telephely támogatási, megvalósítási hirdetménye

Vasút-villamosok előzése Algyőn

A 006-os menetrendszerűen előzi a futópróbás 002-est 2022. február 24-én. 3. ábra: Tram-trainek előzése Algyőn
(Fotók: Murárik László)

A GYSEV soproni vasútállomása megszépül

Március 16-tól folytatódik a soproni vasútállomás épületegyüttesének teljes felújítása. A
munkálatok keretében a várótermet is tartalmazó központi épületrész külső-belső felújítása,
valamint a dél-keleti üzemi épületszárny külső felújítása történik meg. A kivitelezés során a
vasútállomás folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja.
Sopron állomásépület látványterve

A GYSEV Zrt. már korábban több, jelentős felújítást elvégzett a vasútállomás épületében:
megújult az észak-nyugati épületszárny, kialakították a szolgáltatóházat, az Utascentrumot és
az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.
A március 16-án kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése,
valamint a várócsarnok adottságainak jobb kihasználása, belső közlekedési rendszerének
optimalizálása, a szolgáltatások színvonalának további javítása.
A fontosabb munkálatok:
– Az épületre a korábbiakban használttal megegyező kerámiaburkolat kerül, a burkolatot
több helyen zöld-sárga minta díszíti majd
– Az érintett épületrészekben kicserélik a nyílászárókat; a burkolatokat,
álmennyezeteket, tetőszigetelést elbontják, majd korszerű anyagok használatával és
építési technológiák alkalmazásával építik vissza
– Az I-es peron megközelítése változik: az aluljáróba vezető lépcső másik oldalán lesz
majd lehetséges
– A jelenleg üzemelő eXpresszót teljes egészében elbontják, helyette egy tágas
fogyasztótérrel rendelkező vendéglátó egységet alakítanak ki
– Folytatódik a várócsarnok akadálymentesítése
– Az Állomás utcai emeleti terasz látogatható lesz, emiatt összekötik a belső galériákat
A felújítás alatt a személypályaudvar folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet
nem befolyásolja, ugyanakkor a tervezett munkálatok a várócsarnok teljes területét, a
bejáratot és kijáratot is érintik, emiatt időszakos korlátozásokra kell számítani. Ideiglenes
közlekedési útvonalakat jelölnek ki és időszakosan a személypénztárak helye is változik majd.
További fontos információ, hogy a jelenlegi szolgáltatások egy része – pl. csomagmegőrző,
ATM, nyilvános telefon – időszakosan nem lesz elérhető.
A munkálatok elvégzéséhez a kivitelező építési állványzatot készít, illetve az épület mellett
további területeket vesz majd igénybe, amely érintheti az épület gyalogos megközelítését,
vagy akár a gépkocsi parkolást is.
A GYSEV Zrt. mindenkit arra kér, hogy a kivitelezés ideje alatt fokozott óvatossággal
közelítse meg az állomásépületet, utasainktól pedig azt kérjük, hogy utazás előtt a
megszokottnál korábban érkezzenek a vasútállomáshoz.
Az állomásépület felújításának mostani üteme a tervek szerint október végéig tart.
(Forrás GYSEV)

Budapest, 2022. március 8.
A Rákoskeresztúri új köztemetőben ezen a napon örök nyugalomba helyezték Dr.
Zobory István professzor emeritust, a Műegyetem 78. évében tragikus hirtelenséggel
elhunyt tanárát.
A gyászszertartáson beszédet mondott Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai
miniszter, Dr Csiba József, egyetemi docens. Ezt követte a római katolikus egyház szertartása szerinti búcsúztató, majd a Magyar Királyi Szent László Lovagrend Védnöki Testülete
búcsúzott vezetőjétől Dr. Zobory Istvántól.
A következőben a pályatárs, barát Dr. Csiba József búcsúztatóját idézzük fel.

Tisztelt Gyászoló Család!
Tisztelt jelenlévők, Dr. Zobory István Professzor urat, a Magyar Királyi Szent László
Lovagrend Védnöki Testületének Elnökét, a BME Vasúti Járművek és Járműrendszeranalízis
Tanszék nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárát, a Kandó Kálmán Gépészeti
Tudományok Doktori Iskola vezetőjét, az MTA és MÁV közös alapítású Mikó Imre-díj
Kuratóriumának és számos eredményes tevékenységet folytató tudományos szakmai szervezet
vezetőjét, tagját utolsó útjára kísérők!
Nagy szomorúság mindnyájunk számára az igen nagy tiszteletnek és elismertségnek bírt,
többek között az Apáczai Csere János- díj, a Mikó Imre-díj, az Eötvös József babérkoszorúval
kitüntetett Professzor úr, Tanár úr halála. Nyugton állítható, hogy a tragikus hír mindenkit
ledöbbentett, letaglózott.
Mint ahogy általában a professzor urak elismerésében nagy szereppel bírnak a publikációk,
találmányok, könyvek, konferenciák előadásai, vagy az általa szervezett konferenciák, ez
természetesen így van Zobory Professzor úrnál is. A több mint fél évszázados tevékenysége
során mérnökök generációit indította el a mérnöki pályájukon. Az elindítottak és a jelenlegi
diákjai is nagy tisztelettel voltak irányában. Ez megmutatkozik az ő megnyilatkozásaiban:
„Mindig volt egy segítő szava, egy szebb ábrája, vagy egy mentő kérdése, amire még rá is
vezetett.”
„Eszméletlen tudással rendelkezik. Igazi, klasszikus hallgatócentrikus professzor. Minden
erejével azon van, hogy a legjobb hallgatókat nevelje ki, sajnos ez azzal is jár, hogy terheléses
támadást is tud indítani. Érdekli, hogy mi van a diákokkal, nyomon követi tanulmányaikat,
megtisztelő élmény hozzá járni. „
„Hálás vagyok neki. Benne ismertem meg egy igazi régi módi egyetemi professzort.”
„Hatalmas tudású zseniális előadó, gyönyörűen ír és rajzol táblára. Rendezett, összeszedett,
segítőkész és közvetlen.”
A diák megnyilatkozásokból egy, ma már nyugdíj felé tartó öregé: „Ő értünk élt!”
Az elmúlt 20 évben sok államvizsgán vehettem részt, aminek Ő volt az elnöke. Nem egyszer
előfordult, hogy a diplomázó hallgató igen szerény, halk volt a vizsgája során. Ilyenkor a
Tanár úr, mentő kérdéseket adott, magyarázott. A vizsgák végén az összeült bizottság tagjai
igencsak elmarasztalták volna a gyengélkedőt. Professzor úr ilyenkor a következővel fordított:
„Kedves Kollégák! Valóban nem volt egy eminens ez a felelet, de azért meg kell jegyezni,
hogy a teremben a jó válasz elhangzott.” Eredményhirdetéskor minden frissen diplomázónak
az arca kisimult volt.

Az oktatási és tudományos munka mellett aktívan foglalkozott művészetekkel, ha ideje volt
rá. Festett Feleségével, Klára Asszonnyal, többek között Tokajban, Szepezden, jártas volt a
zenében, énekelt is adott esetben opera részleteket, vagy operett slágereket, de tárogató
mellett népi és magyar nótákat, zenéket. Tornázott, jógázott, sportolt, kerékpározott. Nagy
hangsúlyt fektetett a Lovagrend számára új példamutató és a tagságra érdemes tagok
felkutatására, beléptetésére.
Kedves Professzor úr! Köszönöm, hogy barátod lehettem! Nyugodj békében! Emlékedet
őrizzük, őrzöm!

Dr. Csiba József

Bussnang, 2022. február 28

Az Arriva Netherlands számára készült Stadler vonaton végzett akkumulátorpróbák
bebizonyították, hogy károsanyag-kibocsátásmentesen közlekedhetnek a nem
villamosított vonalakon.

A Stadler NS Arriva dízel-villamos motorvonat akkumulátor próbákon
A Stadler által gyártott módosított dízel-elektromos motorvonatokon elvégzett tesztek azt
mutatják, hogy a vonatok kizárólag akkumulátorral, nem villamosított vonalakon is
működhetnek. Ez a siker alátámasztja a Stadler fenntarthatósági bizonyítványait, és óriási
előnyöket jelent az ügyfelek és az egész társadalom számára.
Az Arriva Netherlands számára épített módosított dízel-elektromos motorvonaton végrehajtott
akkumulátorpróbák sikeres lezárása azt mutatja, hogy ezek a vonatok károsanyag-kibocsátás
nélkül, dízelgenerátor használata nélkül is közlekedhetnek, támogatva az ügyfél szén-dioxid-
kibocsátási céljait, és elkerülhető a költséges infrastruktúra. változtatások.
A tesztek az elmúlt néhány napban befejeződtek a Hollandia keleti részén fekvő Almelo és
Hardenberg és Arnhem és Doetinchem közötti nem villamosított vonalakon. Ez a vonat 1,5
kV egyenáramú villamos energiával közlekedik a felsővezetékről, és az akkumulátort
használja a nem villamosított szakaszok áthidalására.
Az akkumulátorban tárolt energia használata lehetővé teszi, hogy a vonatok önállóan
közlekedjenek a nem villamosított vonalakon, és fenntarthatóbb alternatívát jelent a dízel
helyett. Az akkumulátorokat a vonat meghajtására használják, és fékezés közben képesek
energiát felvenni, az akkumulátorba visszatölteni. Ezen kívül az akkumulátorok a
villamosított felsővezetékekről vagy a hálózat kijelölt töltőpontjain is feltölthetők.
A Stadler eddig mintegy 300 vontatási akkumulátorral szerelt motorvonatot és mozdonyt
értékesített tíz országban, köztük több mint 110 FLIRT Akku-t Németország három régiójában.
A tavalyi tesztek során az akkumulátorral működő FLIRT Akku több mint 220
km-t tett meg csak akkumulátoros üzemmódban, ami a leghosszabb távolság, amely a
Guinness-rekordok könyvében szerepel.
A Stadler jelenleg a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság megrendelésére az első
hidrogénüzemű vonatot építi az Egyesült Államokban.

Prémium osztályú IC+ kocsival Szombathelyre

Február 28-tól napi négy járatban közlekedik 1. és prémium osztályú IC+ kocsi, a többek
között Tatabányát, Komáromot és Győrt is érintő, Budapestet Szombathellyel összekötő
vasútvonalon. A Keleti pályaudvarról 6:15-kor induló Borostyánkő InterCity és a 14:15-kor
induló Alpokalja IC, valamint a Szombathelyről 11:10-kor induló Dráva IC és 19:10-kor
induló Claudius IC járatokban találkozhatnak az utasok az új járművel. A kocsi 1. osztályú
termes és fülkés helyeire 1. osztályú menetjegyet- és pót- és helyjegyet kell váltani. A
prémium fülkét a próbaüzem ideje alatt a vonat utasai menetközben kipróbálhatják. Az új IC+ kocsiban bisztrószakasz üzemel, ahol szívesen látjuk utasainkat.
IC+1.osztályú prémium kocsi utastér részlete

A vasúttársaság kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű, XXI. századi
igényeket kielégítő IC+ kocsik gyártását célzó programját, amely a járműállomány fiatalítását,
minőségi cseréjét szolgálja a belföldi és nemzetközi távolsági forgalomban. A 2019-ben
megrendelt – Szolnokon gyártott – hetven darabos IC+ flottában már elkészült és közlekedik
a 35 akadálymentesített, többcélú másodosztályú kocsi is. Októberben állt forgalomba először
1. és prémium osztályú kocsi a – Budapestet Miskolccal, Nyíregyházával, Debrecennel és
Szolnokkal összekötő – kör-IC járatokban, a december 12-ei menetrendváltástól pedig már
napi 20 vonatban, így már valamennyi kör-IC-ben – lehet utazni ezzel az új, emeltszintű
szolgáltatást nyújtó járművel. Az 1. osztályú bisztrószakaszos kocsikból szintén 35 készül,
ezeket is Szolnokon gyártják.

2022. február 24.

Hollandia, Arriva motorvonatok akkumulátoros üzemben

A hollandiai akkumulátorpróbák demonstrálják a Stadler elkötelezettségét a zöld technológia
és a fenntartható nyomvonal-tesztek mellett annak kiderítésére, hogy az Arriva Netherlands
vonatai képesek-e közlekedni akkumulátoros üzemmódban, Hollandiában, miután a Stadler a
közelmúltban számos sikert ért el a zöld technológia területén, úttörőként pozícionálva ezen a
területen. Az eddig elért eredmények jól illusztrálják, hogy az alternatív vontatás milyen
jelentős szerepet játszhat a vasúti közlekedés szén-dioxid-mentesítésében, és rávilágít arra,
hogyan segítheti a vállalatokat és a kormányokat a kibocsátási célok elérésében. A Stadler
körülbelül 300 vontatási akkumulátorral felszerelt vonatot és mozdonyt értékesített tíz
országban, köztük több mint 110 FLIRT Akku vonat három németországi régióba. A tavalyi
tesztek során a FLIRT Akku több mint 220 km-t tett meg csak akkumulátoros üzemmódban, ami a leghosszabb távolság a rekordok közül, és a Guinness-rekordok könyvébe is
dokumentálták. A Stadler jelenleg építi az elsőt. A San Bernardino Megyei Közlekedési
Hatóság megrendelésére hidrogénüzemű vonat fog működni az Egyesült Államokban. Az
Arriva Netherlands számára készülő akkumulátoros szerelvények legújabb tesztjei jól
mutatják Stadler elkötelezettségét a környezet iránt, a vasút szén-dioxid-mentesítésének
elősegítésére irányuló küldetését és a jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az
ügyfelek, a közlekedési hatóságok és a nemzeti kormányok világszerte csökkentsék a szén-
dioxid-kibocsátást. A kísérletek bemutatják az akkumulátorral hajtott vonatok hatékonyságát
a nem villamosított vonalakon, és egy módosított WINK-vonaton végzik el, a vonat
meghajtására visszanyert fékezési energiát használva. Ezekre a hét éjszaka folyamán kerül sor
Kelet-Hollandiában. A Stadler körülbelül 300 vontatási akkumulátorral szerelt motorvonatot
és mozdonyt értékesített tíz országban, köztük Hollandiában, az Egyesült Királyságban, az
Egyesült Államokban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Norvégiában,
Spanyolországban, Lengyelországban és Svájcban. Bizonyított múltra tekint vissza a
térségben: az akkumulátortechnológiát vonatokban, villamosokban, villamos
motorvonatokban, metrókban és mozdonyokban alkalmazza. A dízelmotorvonatoknál a
Stadler által alkalmazott akkumulátortechnológia magában foglalja az energia felvételét a
vonat fékezése közbeni újrahasznosítását a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A
mozdonyok esetében akkumulátorokat használnak annak érdekében, hogy útjuk utolsó
mérföldjére károsanyag-kibocsátásmentesen utazhassanak, és a tolatás alatt is. A
villamosokon, villamos motorvonatokon és metrószerelvényeken az akkumulátorok
használata azt jelenti, hogy nem villamosított vonalakon rövid távolságokat is megtehetnek.
Az akkumulátorok lehetővé teszik a villamos motorvonatok számára, hogy nagy távolságokat
tegyenek meg nem villamosított vonalakon. Tavaly Németországban tesztelték a Stadler által
gyártott FLIRT Akku akkumulátoros villamos motorvonat prototípusát. A rendkívül téli
körülmények között végrehajtott kísérletek során a vonat 224 km-t tett meg csak
akkumulátoros üzemmódban, ami a leghosszabb távolság, amelyet akkumulátoros vonat
valaha megtett, és Stadlert a Guinness-rekordok rangos könyvébe is bekerülték. Ezek a
tesztek a gördülőállomány akkumulátortechnológiáinak fejlesztésére és tesztelésére irányuló
hároméves kutatási projekt csúcspontját jelentették. A projekt értékes betekintést nyújtott a
Stadler számára, és elősegítette hosszú távú törekvését a szén-dioxid-kibocsátásmentes
gördülőállomány fejlesztésére szerte a világon. 2019. júliusban szerződést írt alá Schleswig-
Holsteinnel 55 akkumulátoros FLIRT Akku motorvonat beszerzésére. Tavaly 44 darab FLIRT
kétkocsis megrendelést nyert el a délnyugat-németországi Pfalznetz vasúthálózat számára. A
DB Regio még ebben a hónapban rendelt 14 további FLIRT Akkut, amelyek a régi
dízelmotoros vonatokat váltják fel Észak-Németországban.
Schleswig-Holstein a Stadlertől FLIRT-Akkut rendelt

Két évvel ezelőtt a Stadler megnyerte első ajánlatát egy hidrogénüzemű vonatra, amely az
első ilyen típusú vonat, amelyet valaha is rendeltek az Egyesült Államokban. Az ország zéró kibocsátású személyvasúti technológia bevezetésére irányuló törekvését támogatva a szerződés a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatósággal kötött, és a jövőben négy további szállításra is lehetőséget biztosít.

San-Bernadio USA FLIRT_hidrogént rendelt

A Stadler célja, hogy vonzó és hatékony gördülőállomány biztosításával fenntarthatóbbá
tegye a vasutakat, hogy ösztönözze a forgalomváltást mind az utasok, mind a teherszállítás
tekintetében. Termékei a lehető legkevesebb energiát fogyasztják, könnyű, újrahasznosítható
anyagokra támaszkodva minimalizálják a környezetterhelést és növelik az
energiahatékonyságot. A karosszériákhoz könnyű alumíniumot használnak, a vontatási
berendezéseket pedig a legmodernebb szoftverek vezérlik. Nagy hangsúlyt fektetnek a
tervezésre, a gördülőállomány nagy része maximális hatékonyságú hajtástechnológiával és
kétmódusú vontatási hajtásokkal rendelkezik. Az alrendszerek és komponensek korszerű
innovatív technológiákra és eljárásokra támaszkodnak. A Stadler a beszállítókat a termelési
telephelyeihez való közelségük, valamint az általuk használt szállító- és csomagolási módok
alapján választja ki. Mindezeket a szabályokat modern jelzőrendszerek támasztják alá,
amelyek beépíthetők a vonatba. Ezek egyike az ATO (Automatic Train Operation). Az ATO
egy számítógépet foglal magában, amely meghatározza a vonatok haladási sebességét a
működési és energiahatékonyság maximalizálása érdekében. Stadler Signaling,
együttműködve

Bussnang, 2022. február 23.

Az ÖBB szerződést köt a Stadlerrel 186 emeletes motorvonat szállítására

A Stadler minősített elektronikus aláírásával kapcsolatos némi zűrzavart követően a bécsi
Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság végre szabaddá tette az utat Stadler előtt. Az ÖBB ismét a
Stadlert nevezte meg a 186 db KISS típusú emeletes motorvonat tenderének nyertesének. A
keretmegállapodás tíz évre szól, és teljes összege legfeljebb 3 milliárd euró.
Az ÖBB számára a Stadlernél készülő KISS látványterve

Miután a közbeszerzési eljárás lezárását a bírósági eljárás késleltette, mára minden jogi
akadály elhárult. Ez azt jelenti, hogy az ÖBB most megkötheti a keretszerződést a Stadlerrel.
Az ÖBB február 22-én kihirdetett odaítélési döntése azt jelzi, hogy szabad az út az első
járművek lehívása előtt. A keretmegállapodás különböző, négy-, öt- és hatkocsis emeletes
KISS villamos motorvonatok gyártására és szállítására terjed ki. Az ÖBB keretszerződését
figyelembe véve a Stadler eddig több mint 550 KISS típusú motorvonatot adott el. A
vonatokat a Stadler új, emeletes vonatok kiválósági központjában, St. Margrethenben (CH)
gyártják, az első lehívási megrendelés a közeljövőben várható. Az ÖBB és a Stadler a
következő hetekben további információkat tesz közzé a járművekről és a kezdeti rendelésről.

„Nagyon örülünk, hogy egy elhúzódó pályáztatási eljárás után most jogerősen elnyerte a
szerződést az ÖBB. A Stadler járművei évek óta sikeresen üzemelnek az osztrák síneken.
Nagy büszkeséggel tölt el bennünket az a tény, hogy immár az emeletes többegységes
vonatok következő generációját is szállíthatjuk Ausztriába az ÖBB-nek” – mondja Peter
Spuhler, az Igazgatóság elnöke és a Stadler a csoport vezérigazgatója.

Berlin, 2022. február 18.

A Stadler piacvezető szerepet tölt be az alternatív hajtástechnológiák terén: a DB Regio
több akkumulátorral működő vonatot rendel

Elektromos a dízel helyett: a DB Regio ismét FLIRT Akku típusú vonatokat rendel a
Stadlertől. 14 vonatot Németország északkeleti részén is használnak majd. A Stadler
jelentősen kibővíti piacvezető szerepét az alternatív hajtások területén Németországban, ezzel
a harmadik, akkumulátoros járművek szállítási szerződésével. A Stadler a következő öt évben
legalább 113 alternatív hajtástechnológiás járművet szeretne szállítani. A Mecklenburg-Elő-
Pomeránia kétrészes járművei 2026 decemberétől állnak személyszállításba.
2026 végétől a Deutsche Bahn a Stadler innovatív akkumulátoros járműveit használja azon az
útvonalon, amelyet korábban dízelmotoros járművek szervizeltek az úgynevezett H-
hálózatban Mecklenburg-Elő-Pomerániában. A "H-hálózat" jelentése "Elektromos
akkumulátoros hibrid járművek használata". Ez azt jelenti, hogy ezek az útvonalak helyben és
teljesen károsanyag-kibocsátásmentesen szervizezhetők – anélkül, hogy a teljes hálózaton fel
kellene szerelni felsővezetékeket.
A FLIRT Akku típusú kétrészes járművek tipikusan 13 éves szállítási időszakra készülnek, és
a Balti-tenger partjának egy részén futó hálózat igényeihez igazodnak. A Warnow H-hálózat
évi 1,5 millió vonatkilométer szolgáltatási körrel rendelkezik, és lefedi az RB11 Wismar –
Rostock – Tessin és az RB12 útvonalait Bad Doberan – Rostock – Graal-Müritz között.
Két tágas és jól megközelíthető többcélú terület áll rendelkezésre tolószékek, babakocsik és
kerékpárok számára. A légkondicionált és lépcsőmentes járművekhez kerekesszékes WC is
tartozik. Minden vonat WLAN-nal, konnektorokkal, valamint az utasterek videokamerával és
modern utastájékoztató rendszerrel van felszerelve, és biztosítja az utazási kényelmet.
„A Deutsche Bahn akkumulátoros járművekre vonatkozó új megrendelésével tovább
erősítjük piacvezető szerepünket az alternatív hajtások területén. 2019 óta a Stadler 113
alternatív hajtástechnológiás járművet értékesített Németországban. Nagyon büszkék vagyunk
arra, hogy FLIRT akkumulátorunk nemcsak környezetbarát és innovatív módon járul hozzá a
klímabarát közlekedéspolitikához, hanem jelentősen növeli a hatékonyságot is. Ha figyelembe
vesszük a vasúti járművek átlagosan 30 éves élettartamát, akkor az akkumulátorral hajtott
járművek költséghatékonyabbak, mint a dízelmotoros vonatok” – mondta Jure Mikolčić, a
német Stadler vezérigazgatója.
Carsten Moll, a DB Regio Northeast elnöke: „A dízeljárműveket felváltó akkumulátoros
elektromos motorvonatokkal fontos lépést teszünk az állammal szembeni klímasemlegesség
felé. DB Regioként büszkék vagyunk rá, hogy üzembe helyeztük az első ilyen típusú
környezetbarát hálózatot Mecklenburg-Elő-Pomerániában."

Már több mint 1 millióan regisztráltak a MÁV-Volán-csoport online jegyértékesítési
rendszereibe

2022. február 15.

A vonatos és buszos ajánlatokat is tartalmazó MÁV app és az  ELVIRA 2020 decembere óta
átjárhatók, megtörtént a korábbi, esetenként duplikált felhasználói fiókok összevonása,
egyetlen regisztráció mindkét felülethez alkalmas. Ezen közös regisztrációk száma érkezett
most a jelentős, 1 milliós mérföldkőhöz. Ez a szám nem csak az utasok bizalmát támasztja
alá, hanem azt is, hogy a MÁV-Volán-csoport online jegyértékesítő (JÉ)
rendszere megkerülhetetlenné vált a hazai közösségi közlekedés terén. A vasúttársaság a mai
naptól nyereményjátékot indított, bárki részt vehet rajta, aki, JÉ tag vagy a JÉ közösség
tagjává válik a játék időtartama alatt, március 20-ig.

2022.február

Dr. Zobory István
(1944-2022)

Budapest, 2022. február 7.

Elhunyt Dr. Zobory István, a Közlekedésmérnöki Kar egykori dékánja

Általános- és középiskoláit Budapesten végezte, 1962-ben érettségizett a Madách Imre
Gimnázium humán tagozatán. 1962 és 1967 között az Építőipari és Közlekedési Műszaki
Egyetemen tanult, ahol 1967-ben közlekedésmérnöki oklevelet szerezett.  1967-ben állt
munkába a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon és Gépgyárban, ahol a Hajtóműtervezési
Osztályon tervezőmérnökként vasúti vontatójárművek erőátviteli berendezéseinek
fejlesztésével foglalkozott.
1968-tól az Eötvös Lóránd Tudományegyetem esti tagozatán matematikai tanulmányokat
folytatott. Hat éves tervezőmérnöki gyakorlat után felvételt nyert hazai ösztöndíjas
aspirantúrára a BME Vasúti Járművek Tanszékére. 1974-ben alkalmazott matematikusi
oklevelet szerezett. Mint aspiráns, kutatómunkája a vasúti vontatójárművek sztochasztikus
terhelési viszonyainak vizsgálatára irányult. 1976-ban műszaki doktori címet szerezett a
„Vasúti vontatójárművek terhelési folyamatának vizsgálatára és a terhelésállapot-eloszlás
alkalmazása hidrodinamikus hajtásrendszerek tervezésében” c. értekezése alapján.
1973-tól a BME Vasúti Járművek Tanszékén dolgozott. A műszaki tudomány kandidátusa
fokozatot 1981-ben szerezte meg, 1983-ban nevezték ki egyetemi docenssé. 1985-től
megbízást kapott a Közlekedésmérnöki Kar angol nyelvű képzésének kari felelősként való
irányítására. 1986-ban tanszékvezetőnek nevezték ki a BME Vasúti Járművek Tanszékére,
mely beosztást 2009-ig, 65-ik életévének betöltéséig látott el.
1989-től a Közlekedésmérnöki Kar idegen nyelvű képzésért és nemzetközi kapcsolataiért
felelős dékánhelyettesévé nevezték ki, majd 1990-ben a Közlekedésmérnöki Kar dékánjává
választották. 1993-ban megszerezte a műszaki tudomány doktora tudományos fokozatot.
Ugyanebben az évben pályázata alapján egyetemi tanári kinevezést kapott a BME Vasúti
Járművek Tanszékére.
1991–2009-ig ellátta a gépészmérnöki szak szakvezetői teendőit, 1996-tól a járműgépész
szakmérnöki szak szakvezetői feladatát, egészen a 2014. júniusi nyugállományba vonulásáig.
2002–2014-ig vezetője volt a Kandó Kálmán Gépészeti Tudományok Doktori Iskolának.

A Magyar Tudományos Akadémia Gépszerkezettani Bizottságának Tribológiai Albizottsága
1987-ben, a Gépszerkezettani Bizottsága 1993-ban, MTA Közlekedéstudományi Bizottsága
pedig 1994-ben választotta tagjává.
A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanácsa 2014-ben professor emeritus címmel
ruházta fel.
(Forrás: BME)

A tudós, Dr. Zobory István több mint, 5 évtizeden át a Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Karán alkotott, tanított.
Hogyléte felöl és az ez évi szakmai terveiről érdeklődtem volna januárban tőle, aki a
Vasútgépészet szaklektora közel 30 éve. Sajnos nem volt elérhető.
Dr. Zobory István 2022. február 7-én délben elhunyt, küldte a szomorú hírt Dr. Szabó Andás
docens úr.
A tragikus hír a döbbenet erejével futott végig a telefonokon, és az a-mailekben. Miért-miért
pont ő távozott?
Dr. Zobory István feladatokkal teli, élni akaró, tettre kész, alkotni szerető Tudós volt, ám ő
mindannyiunk PROFESSZOR EMERITUSA sajnos váratlanul itt hagyott bennünket.
A Professzor úrnak 77 évesen is sok szakmai terve volt. Fiatalos, alkotni akaró ember,
rendszeresen Szolnokra járt, ahol a szabadalmaztatott mérőkocsiján az utolsó simításokat
végezték. Fitt volt és szellemileg tökéletes állapotban találtam őt 2021 nyarán az irodájában.
A Professzor Emeritus úr, gyakran szombaton is bejárt az egyetemre, ahol a szobáját
mennyezetig szakkönyvek borították. Ott egyszerre egy vendéget tudott kényelmesen fogadni,
mert könyvei elfoglalták az irodája nagy részét. Az ilyen fogadóórás beszélgetések rendre
túlnyúltak a tervezett időn. Vele beszélgetve érezhető volt, a tudás átadásnak vágya és a
szakma iránti szeretet, ez áthatotta személyét és átitatta hallgatóit.
A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve
elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki, 2021. november 3-án. Az indoklás
szerint a majdnem fél évszázad alatt kifejtett sokoldalú, példamutató iskolateremtő oktatási és
tudományos munkássága, nemzetközileg is elismert, ma is aktív kutatómunkája, valamint a
közlekedés területén fellépő számtalan feladat hatékony megoldásában meghatározó szerepet
játszó vezetői és szervezői tevékenysége elismeréseként.
Hosszú, közel öt és félévtizedes szakmai pályafutását felsorolni is sok könyvéből,
publikációiból többek között a Vasútgépészet számára írt cikkeiből is ismerhetjük. Szakmai
életútjának jelenéről, terveiről, a sok évtizeden át vele dolgozó munkatársa, utódja a vasúti
járművek tanszék élén, Dr. Szabó András egyetemi docens a következőkben emlékezik meg:
A „professzor úr”, a „tanár úr” oktató-nevelő, és tudományos munkája példaként áll előttünk.

Szívügyének tekintette az oktatást, az ismeret-átadást mind annak fejlesztésében, mind
megvalósításában. Lelkes előadásaira, mintaszerű táblaképeire mindenki emlékszik, aki
találkozott vele.
Kutatómunkájában meghatározó volt a vasút szeretete, a pályától az üzemeltetés kérdésein
keresztül a járműig minden vonatkozásában. Szakmai megnyilvánulásait a széles látókör, a
matematikai megalapozottság jellemezte. A kutatómunkák és konferencia szervezések mellett
fáradhatatlan elkötelezettséggel munkálkodott a vasúti pályaminősítő jármű megvalósításán is.
Nagy hangsúlyt fektetett a tehetséges fiatal hallgatók tanítására, tudományos életbe való
bevonására. A mércét mindenkor magasra helyezte, példamutató munkájában a precizitás, a
teljeskörűség, a megalapozottság meghatározó volt. Életpályája követendő példaként áll
előttünk.
Professzor úr által 2021. december 17-én, pénteken éjjel 23:07-kor írt utolsó levelét,
karácsonyt köszöntő sorait, újévi jókívánságait örökre megőrzöm emlékeztemben.
Tisztelt Professzor úr, kedves István, barátságodat, emlékedet megőrizzük, nyugodj békében!
Kovács Károly, Dr. Szabó András

A DB több ICE3neo készletet rendel az első egység bemutatásakor
2022. február 1

NÉMETORSZÁG: A Deutsche Bahn 1,5 milliárd eurós határozott megrendelést adott le
további 43 Siemens Mobility ICE3neo szerelvényre – jelentette be Dr. Richard Lutz
vezérigazgató és az igazgatóság elnöke február 1-jén.
A DB Berlin-Rummelsburg műhelyeiben a 2020 júliusában megrendelt 30 ICEneo készlet
közül az első bemutatását célzó rendezvényen Lutz kiemelte a Siemens Mobility-vel való
együttműködést, amely lehetővé tette a vonat összeszerelését rekordidő alatt, 12 hónap alatt.
Az eredeti ICE3neo megrendelés további 60 vonatra vonatkozó opciót tartalmazott.
Az első készletek tesztelése már folyamatban van, a DB megerősítette, hogy a flotta ez év
decemberétől kereskedelmi szolgálatba áll a München és Nordrhein-Westfalen közötti
útvonalakon a Frankfurt–Köln nagysebességű vonalon. Mind a 73 szerelvénynek 2029 elejére
üzembe kell állnia.
Az ICE3neo, a Siemens villamos motorvonata

Az ICE3neo tengelyeinek 50%-a hajtott, teljesítménye 8000 kW, maximális sebessége pedig
320 km/h, bár Németországban a vonalsebesség-korlátozás miatt egyelőre 300 km/h. A flotta
egy részét Németországon kívül is üzemeltetik. – az ICE3 egy korábbi változata már 320
km/órás sebességgel közlekedik Franciaországban az LGV Est-Européenen keresztül Párizsba
és onnan indulva.
Az ICE3neo 439 ülőhelyes, ebből 99 első osztályú. Nyolc kerékpárt szállíthat, és van egy 16
férőhelyes étterem. További újdonságok egy családi rész 16 ülőhellyel, valamint egy ötüléses
fülke a kisgyermekes családok számára. A nyolc kocsiban oldalanként 12 bejárati ajtó
található, köztük egy a kerekesszékesek számára, amely motoros lifttes a beszállás
megkönnyítése érdekében. A vonatban két kerekesszékes hely biztosított.
Az ICE3 korábbi verzióihoz képest a fejlesztések közé tartozik az új típusú ablaküveg, amely
lehetővé teszi az 5G mobiltelefonos vételt, az újratervezett csomagtartók és laptopok vagy
táblagépek számára állványok az üléstámlákban, valamint az összes üléshez tartozik
konnektor.

Megkezdődött az ICE5 fejlesztése

Dr. Roland Busch, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a DB
„rekordsebességgel állította üzembe a vonatokat, mert a DB-vel fennálló hosszú távú,
megbízható partnerség alapján dolgozunk, és egy jól bevált vasúti platformra támaszkodunk
számos újítással bővült az utasok számára.
Busch utalt cége fejlesztési munkáira is egy következő generációs nagysebességű vonat –
potenciálisan egy ICE5 – fejlesztésében, amely a 2030-as években állhat
forgalomba. Hozzátette, hogy "nagysebességű vonatainkkal támogatjuk a Deutsche Bahnt
elképzelésének megvalósításában: több ember szállítását maximális kényelemmel,
pontossággal és jobb szolgáltatással, mindezt hatékonyan és a legnagyobb
fenntarthatósággal." Azt is elmondta, hogy az ICE3neo flotta építése körülbelül 230
albeszállítóra támaszkodott, főleg Németországból.
Az új ICE3neo vonatról bővebben a Vasútgépészetben, 2022-ben olvashatunk.

Világszerte 7500 új munkatársat keres, Magyarországon is létszámbővítést tervez az
Alstom

A magyarországi tervekről:
Az Alstom több mint, 7.000 munkavállalót foglalkoztató Közép- és Kelet-Európai (CEE)
klaszterben, amelynek Magyarország is része, 9 országban gyártó-, további 20 országban
pedig kereskedelmi képviselettel van jelen a vállalat. A cég 660 munkavállalót foglalkoztat
hazánkban, Budapesten kereskedelmi irodát tart fenn, Szolnokon jelzőrendszer telepítő depót
üzemeltet, Mátranovákon pedig forgóváz keret gyárát üzemelteti, amely Nógrád megye egyik
legnagyobb munkaadója.

„Célunk az, hogy a jövőben fejlesszük és bővítsük mátranováki gyárunk kapacitásait, ennek
érdekében jelenleg vizsgáljuk a következő 3 évre vonatkozó beruházási tervünket, amely
jelentős növekedési terveket tartalmaz mind a volumen, mind a tevékenységi kör tekintetében.
Jelenleg ezeket elemezzük, azonban már most is 50 szakembert keresünk. A célok eléréséhez
kulcsfontosságú lesz a szoros együttműködés a hazai oktatási intézményekkel, valamint az,
hogy hozzáférést biztosítunk partnereink számára az Alstom globális innovációs és K+F
hálózatához. Éppen ezért kezdtük el együttműködésünket a Miskolci Egyetemmel és helyi
képzési központokkal.” – mondta el a vállalatcsoport magyarországi terveiről Balázs Gáspár,
az Alstom Transport Hungary Zrt. új magyarországi vezérigazgatója.
A forgóváz keret a vasúti kocsik egyik legfontosabb eleme: erre szerelik fel a tengelyeket,
rugókat és fékeket, ezért a minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. Az
Alstom mátranováki üzemében gyártott egységeket jelenleg Németországba és
Franciaországba exportálják. Az Alstom itthon a BKV beszállítójaként is ismert: a budapesti
metró flotta 50 százalékát a vállalatcsoport által gyártott Metropolis metrószerelvények teszik
ki. Az Alstom szállította a budapesti 4-es számú, Közép-Kelet-Európa első teljesen
automatizált metróvonalának vezető nélküli járműveit is.

A MÁV-START Zrt járműkorszerűsítési programja 2022-ben

A MÁV-START Zrt korábbi években megkezdett járműkorszerűsítési programja 2022-ben is
folytatódik. A MÁV-START 2021-ben  összesen  57 személykocsijának, 28 motorkocsijának,
valamint 44 mozdonyának felújítása, illetve komfortjavítása készült el. 2022-ben a pandémia
gazdasági hatásai ellenére is tovább folytatódnak felújítások, tervek szerint idén mintegy 60
személykocsi esik át komfortjavításon.
A FLIRT motorvonat flotta egységesítése részeként, a korábbi 9-et követően 2021-ben
további 22, 2006-2010. között beszerzett piros motorvonat kapta meg az új, egységes
színvilágot – így már elkészült a flotta több mint fele. A fejlesztésnek köszönhetően az első
hatvan FLIRT motorvonat műszaki színvonala megegyezik majd az újabb, kék-fehér festésű,
azonos típusú, de bizonyos részegységeiben modernebb gyártmányokkal. Korszerűbb lesz az
utastájékoztató-rendszer; laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló
aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé; tovább fejlesztik az ajtóknál beszerelt
mozgássérült-emelőket; a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be; a
vakok és gyengénlátók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében pedig Braille-írásos
szövegeket helyeznek el az utastérben. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a
videós térfigyelő rendszert is, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval
is rendelkeznek majd. A többi belsőleg megújított FLIRT átalakítása 2022 végéig fejeződhet
be, a vonatok külső átfényezése pedig 2023 végére készülhet el.
Egy kívül-belül megújult FLIRT Pusztaszabolcson

(Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

Már hangot is rögzíthetnek a testkamerák, így még több védelmet nyújtanak a
jegyvizsgálóknak

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a
jegyvizsgálók biztonságának garantálása érdekében. A MÁV-START technikai eszközökkel,
figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve,
valamint 2019 szeptembere óta beszerzett 169 testkamera használatával is fellép a
munkatársai elleni támadásokkal szemben. A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon,
amiken kötelező a testkamerák használata, szinte nullára esett vissza a bántalmazások,
inzultusok száma. A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az
Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, melynek köszönhetően már a
hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal 2022. január 1-jétől. Bár az eszközök képesek
lettek volna rá, eddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítése volt
engedélyezett a testkamerákkal. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák
felvételeinek hatékonyabb használatát többek között a bizonyítási eljárások során, ennek
révén pedig tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos
cselekmények száma.
A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja a munkatársai védelmét, testi-lelki épségük
megőrzését, a bántalmazások megelőzését, elkerülését, ezért 2019. szeptember 1-je óta 169
testkamerát szerzett be, és további közel ezer beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy
minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja a
testkamera használatát.
(Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

Hódmezővásárhely és Szeged között 2022. január 28-tól újra a menetrendhez szükséges
mennyiségű tram-train jármű közlekedik

November 29. óta utasforgalmi próbaüzemben járnak a tram-train szerelvények, ezáltal egy
Magyarországon eddig még nem alkalmazott, újszerű városközi közösségi közlekedési
rendszerrel ismerkedhet meg az utazóközönség. Az utasforgalmi próbaidőszakkal
párhuzamosan végzi a Stadler a típusengedélyhez szükséges teszteket, amelyek szükségesek
ahhoz, hogy ez a kényelmes és modern közlekedési eszköz a hatósági szabályozások szintjén
is részévé váljon a magyar kötöttpályás közlekedési rendszernek.
A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a tram-train szerelvényeket az
utasok zavartalanul tudják használni az ingyenes utasforgalmi próbaidőszak alatt. Sajnos
azonban a jelenleg hazánkba leszállított nyolc motorvonatból álló tram-train flottából három
balesetet vagy egyéb káreseményt szenvedett el, így ezeket a járműveket a gyártó nem tudja
forgalomba állítani. Az utasforgalmi próbaüzem alatt bekövetkezett, a KRESZ szabályait be
nem tartó gépkocsivezető által okozott szegedi ütközéses baleset során, a 007-es járművön
olyan szerkezeti károsodás keletkezett, ami miatt bizonytalan ideig nem is fog tudni
közlekedni. A másik két sérült jármű javítását soron kívül végzi a gyártó Stadler. A december
végén érkezett nyolcadik tram-train üzembehelyezéssel kapcsolatos felkészítése, vizsgáztatása
pedig folyamatban van, a szükséges vizsgákig a szerelvény nem vehet részt az
utasszállításban.
Az elmúlt napokban lefolytatott egyeztetések alapján a gyártó Stadler ígéretet tett arra, hogy
mindent megtesz annak érdekében, hogy a fennálló nehézségek ellenére biztosítsa a megfelelő mennyiségű járművet a menetrendszerinti forgalom lebonyolításához. A gyártó mai tájékoztatása alapján január 28-tól a menetrendhez szükséges darabszámú szerelvény közlekedik.
(Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

Közforgalomban a 30. KISS!

2022. február 1-jétől újabb emeletes KISS motorvonatok szállítanak utasokat az
agglomerációban, az új szerelvények a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) és a Budapest-
Cegléd-Szolnok (100a) vonalakon közlekednek majd. Összesen már 30 emeletes vonatot vett
át a vasúttársaság, amelyekkel az ország hat vasútvonalán találkozhatunk.
A KISS a Balaton partján 2020-ban

A 40 darabos flottából már 30 darabot vett át a vasúttársaság, így egyre nagyobb arányban
utazhatunk az emeletes motorvonatokkal az elővárosi forgalomban. Az új szerelvények
forgalomba állásával munkanapokon a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a
Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Esztergom, valamint a Budapest-Győr-Hegyeshalom
vonalon utazhatunk emeletes motorvonatokkal. Hétvégente pedig Budapest-Szolnok-
Debrecen-Nyíregyháza között közlekedő gyorsvonatokban is megfordulnak a KISS
motorvonatok.
Tervezetten idén nyáron ismét találkozhatnak utasaink a Balaton mentén is az emeletes
vonatokkal. A modern szerelvények érkezésével az elővárosi forgalomból elkerülő járművek
másutt szintén régebbi járműveket váltanak ki, így ezeken a vonalakon is egyre magasabb
színvonalon szolgáljuk ki utasainkat.
(Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

Alapítása 150 éves jubileumát ünnepli a GYSEV
Sopron 2022. január 19.

Jubileumi logó, matricázott mozdony, GYSEV150 postabélyeg, egyedülálló GYSEV150
Sütijegy, történeti kronológia, nagyszabású ünnepségek – csak néhány példa arra, hogy méltó
módon szeretné megünnepelni a GYSEV Zrt. alapítása 150 éves jubileumát. 2022-ben
pontosan 150 éve annak, hogy 1872-ben kiadták a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Engedély-
okmányát, a zöld-sárga vasúttársaság így idén másfél évszázados jubileumot ünnepelhet.
A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút 1872-ben kiadott Engedély-okmánya rendelkezett arról, hogy
vasútvonal épüljön Győrtől Sopronon át egészen Ebenfurtig. Az Engedély-okmány részleteit
az 1872. évi XXVII. törvény tartalmazza, amelyet az akkori magyar király, Ferenc József
látott el kézjegyével.

A 150-es jubileumi évet szeretné emlékezetessé tenni a GYSEV: matricázott mozdony készül,
a motorvonatokat és a személykocsikat jubileumi logóval látják el, emellett „anno és most”,
azaz a múltat és a jelent bemutató képpárok díszítik a naptárakat, plakátokat, falmatricákat.
A 150. GYSEV-születésnap alkalmából ajándéktárgyak, állomási installációk, postabélyeg is
készül, a vasúttársaság közösségi oldalán játékokkal, aktivitásokkal várják az érdeklődőket.
A GYSEV területén működő, kijelölt cukrászdákban megalkották az egyedi GYSEV150
süteményeket. A különleges édességeket GYSEV150 Sütijegy váltásával kóstolhatják végig
az érdeklődők – a lakóhelytől távoli cukrászdákat kényelmesen, vonattal érhetik el 2022.
márciusától, minden szombat és vasárnap.
„Nagyon sok minden történt vasúttársaságunkkal az elmúlt másfél évszázadban. A két
világháború, a trianoni döntés, a vasfüggöny időszaka mind-mind része a 150 éves GYSEV
történetnek is. Mi arra készülünk, hogy ezt a szép jubileumot úgy tegyük emlékezetessé, hogy
minél több érdeklődőt, utast vonjunk be a közös ünneplésbe, hogy határon innen és túl,
értesüljenek történelmünkről, múltunkról, jelenünkről és természetesen jövőnkről is” –
mondta el a 150 éves jubileumi év kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-
vezérigazgatója.
A 150-es évforduló alkalmából jelenik meg a vasúttársaság történetét bemutató, „A Győr-
Sopron-Ebenfurti Vasút kronológiája képekben” című kötet.
(Forrás: GYSEV Zrt.)

A 150. éves GYSEV egykori és mai járműveiből válogattunk.

A GYSEV egykori Ganz gyártmányú motorkocsija 1930-ból

GYSEV 324-ese, a MÁVAG-ban 1910 után gyártott gőzmozdonnyal vontatott nosztalgia
személyvonat élén

GYSEV 5146 motorkocsi a Vasúttörténeti parkban

GYSEV Cargo villamosmozdonyokkal vontatott tehervonat

GYSEV 1446 517 pszú. motorkocsi

Nagycenki Múzeumvasúti felújított vonata Hegykőn

A GYSEV motorvonati flotta zászlóshajója a Stadler FLIRT 3

A legújabb több áramrendszerű Siemens Ventus motorvonat

2022.január

Bussnang, 2022. január 17

A Stadler akár 504 villamos szerelvényt szállít egy német-osztrák projektkonzorciumnak

A Stadler a cég történetének legnagyobb szerződését kapta, összesen akár négymilliárd euró
értékben: hat németországi és osztrák fuvarozási vállalat közösen akár 504 járművet hirdettek meg nemzetközileg. A keretmegállapodás a járműgyártás mellett akár 32 évre szóló karbantartási szerződést is tartalmaz. A keretmegállapodás fix 246 darab CITYLINK járműből álló rendelési mennyiséget tartalmaz, mintegy 1,7 milliárd eurós volumennel. Lehetőség van további 258 jármű megrendelésére is.
A díj egy hosszú távú partnerség kezdete a projekt konzorcium között, amely a Karlsruhe Közlekedési Hatóságból (VBK), az Albtal-Verkehrs-Gesellschaftból (AVG), a Saarbahn Netzből, a Schiene Oberösterreichből, Salzburg államból és Neckarból áll. -Alb Regionális Stadtbahn Szövetség Stadler. A következő tíz évben a Stadler 246 CITYLINK járművet fog gyártani a hat üzemeltető számára. Az első négy járművet 2024-ben szállítják a Saarbahnra.
„Büszkék vagyunk arra, hogy bevált járműkoncepciónkkal megnyertük ezt a nemzetközi pályázatot. A villamos-vonat jármű építése tapasztalatot igényel, és ehhez a speciális pályázathoz az egyedi megoldások és a színvonal ötvözésére is szükség van. A Stadler mindkét területen mindig is otthon volt, és úttörő az iparágban. Bízunk benne, hogy hat ügyfelünknek olyan mobilitási megoldást kínálhatunk a CITYLINK segítségével, amely összeköti a várost és a környező területet anélkül, hogy át kellene szállni, és így tovább fejleszthető az utazás fenntartható és kényelmes módja” – mondta Peter Spuhler, a társaság elnöke. Igazgatóság és Csoport vezérigazgató ai Stadlertől.

CITYLINK – A legjobb szabvány az egyedi megoldásokhoz

Minden jármű három részből álló kivitelben kerül kiszállításra. A szállítás helyétől és a megrendelőtől függően a járművek hossza, az ajtók száma, a bejárati és csatlakozási magasságok, valamint a CITYLINK változatok konfigurációja eltérő. Minden járműben közös az utas- és vezetőtér légkondicionálása, valamint a rugalmasan konfigurálható, tágas, többfunkciós terek két kerekesszékes hellyel. Helyszíntől függően a villamos szerelvények egyedi felszerelésűek. Az Albtal- Verkehrs-Gesellschaft járműveit például WC-vel és kerékpártartó-előkészítővel látják el, míg a felső- ausztriai vasúttársaság egyebek mellett úgy döntött, hogy a csomagtartók kiegészítő felszerelési elemként szerepelnek majd.

Stadler Citylink variácók

A Stadler CITYLINK egy okos villamos, amely megfelelő konfiguráció esetén helyközi vonatként is
használható. A VDV keretszerződés értelmében a Stadler eddig több mint 650 CITYLINK-t adott el 6 országban.

Egy projekt – hat ügyfél
A hat kezelő számára alkalmas járműtípus nem mindennapi. „A projektcsapatban több órás munka
során közös specifikációt dolgoztunk ki. Meghatároztunk egy szabványt, amelyhez akár öt másik
változat is megfelel az üzemeltető által támasztott követelményeknek, mint például a belépési
magasság, a fényezés és a felhasználás helye” – magyarázza Thorsten Erlenkötter, a karlsruhei
közlekedési hatóság általános projektmenedzsere.
A Verkehrsbetriebe Karlsruhe felel a teljes projektmenedzsmentért, és most a pályázati szakasz utáni feldolgozást is koordinálja. „Nagyon örülünk, hogy a Stadlerben egy megbízható és tapasztalt gyártót sikerült megnyernünk ehhez a rendkívüli projekthez. Az általunk itt megvalósított beszerzési koncepció a mai napig egyedülálló a világon. A hat üzemeltető osztozik a villamosvonatok koncepciójában, amellyel a karlsruhei modell alapján összekötjük a nagyvárosokat az adott régióval, és gyorsan és anélkül, hogy át kellene szállniuk, közvetlenül a központba juttatjuk az embereket” – mondja Christian Höglmeier műszaki igazgató. a Verkehrsbetriebe Karlsruhe.

Szombathely – Kőszeg vasútvonal villamosítás előkészítése a GYSEV tervében

Előzmény: a MÁV 1995-2000 közötti koncessziós vonalvillamosítási tervében szerepelt a
Szombathely-Kőszeg vonal villamosítása is, a terv csak terv maradt. Majd a GySEV
üzletkörébe átkerült vasútvonalak közül a kőszegi vonal az utolsó előtti, amelyet a GYSEV
még nem villamosított. De a svájci vasúttal az SBB-vel a vonalvillamosítás terén versenyben
álló GYSEV Zrt 2021-ben megkezdte a kőszegi vonal fejlesztését, és ehhez kapcsolódóan
tervezik a vonal villamosítását.

Kőszeg állomás látképe
A GYSEV üzemeltetésében lévő 18. számú Szombathely – Kőszeg vasútvonal Magyarország
nyugati részén, az osztrák határ közelében található. Jellegét tekintve szárnyvonal, a vasúti
pálya egyvágányú, nem villamosított. A vasútvonal korszerűsítésének első üteme – amelynek
keretében a vasúti pálya, biztosítóberendezés, műtárgyak, útátjárók, peronok, térvilágítás
korszerűsítésére kerül sor – folyamatban van, a munkák 2021. év elején indulnak.
Jelen projekt a fejlesztés következő lépéseként a vonal villamosításának előkészítésére
irányul. A későbbi kivitelezési munkák eredményeképpen a jelenlegi dízelvontatás helyett a
környezetet kevésbé terhelő villamos vonatásra történő átállás valósul majd meg, amely
alacsonyabb CO 2 kibocsátást és mérsékeltebb környezetterhelést jelent a jelenlegi vontatási
módhoz képest.
A projekt részeként a 17,5 km vonalhosszban tervezett villamosítás előkészítésére kerül sor.
Az előkészítő projekt tartalmazza az alábbi feladatokat:
– Megvalósíthatósági tanulmány és CBA elkészítése-
– Környezetvédelmi munkarész (EVD/KHT) elkészítése, klímakockázat elemzés
elkészítése, ökológiai hatásbecslés, vízkeret irányelvnek való megfelelés vizsgálata
– Az engedélyek megszerzéséhez, tanúsításhoz szükséges dokumentációk elkészítése
– Kivitelezési tenderdokumentáció elkészítése
A projekt tervezett befejezésének napja 2022. december 30.
A projekt összköltsége 110 000 000 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az Európai
Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.
(Forrás: GYSEV)

Jelentős kapacitásnövekedést biztosít a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasútvonalon
üzembe helyezett új elektronikus biztosítóberendezés

– Új elektronikus biztosítóberendezés, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszer
– A berendezések üzembe helyezése sikeresen megtörtént
– A következő időszakban telepítik az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer 2-es
szintjét (ETCS 2)

Új elektronikus biztosítóberendezés, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszer épült ki
a 40a számú vasútvonal Százhalombatta-Pusztaszabolcs szakaszán.  A biztosítóberendezés
üzembehelyezése megtörtént, jelenleg a forgalomszabályozó próbaüzem zajlik, hogy
rövidesen megkezdődhessen a használatbavételi eljárás is.

A szakasz a már korábban korszerűsített és üzembe helyezett Kelenföld – Százhalombatta
vonalrész déli meghosszabbítása. A 26,28 km hosszú Százhalombatta-Pusztaszabolcs
szakaszra új elektronikus állomási és útátjáró biztosítóberendezéseken túl a vonatforgalom
szabályozására modern, önműködő, emelt sebességű térközöket telepítettek a nyílt vonalakon,
valamint új vasúti üzemirányító rendszert létesítettek. Az utazóközönség számára különösen
fontos tájékoztatásokat és adatokat korszerű hangos– és vizuális utastájékoztató rendszerek
biztosítják az állomásokon és megállóhelyeken.  Az utasok és a parkolókban hagyott
gépjárművek biztonságát korszerű térfigyelő kamerarendszerek garantálják.
A fejlesztés a budapesti elővárosi személyközlekedésben kiemelkedő szerepet betöltő
vonalszakaszon jelentős kapacításbővítést tesz lehetővé, ezzel is hozzájárulva a vasút
szerepének erősítéséhez, amely a klímacélok elérésének elengedhetetlen feltétele.

A következő időszakban megtörténik az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer 2-es
szintjének (ETCS 2) telepítése is a Százhalombatta és Pusztaszabolcs állomás közötti teljes
szakaszon, valamint a kiegészítő munkálatok során megvalósul az állomások felvételi
épületének rekonstrukciója, Ercsi-Elágazásban és Pusztaszabolcs állomáson új üzemi épületek
építése.

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási
Eszköz) támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Siemens Mobility Kft. tervezésében és
kivitelezésében valósult meg.


Fotón az átépült Pusztaszabolcs állomás látható
(Forrás: Siemens)

A Stadler-Akku világrekordja

Berlin, 2021. december 22

224 kilométeres akkumulátor-hatótáv: a Stadler világrekordot állított fel a Guinness
Rekordok Könyvébe a FLIRT akkumulátorral

A világrekorder FLIRT-Akku

A Stadler beállította a Guinness Rekordok Könyve által hivatalosan dokumentált rekordot egy
akkumulátoros vonattal, csak akkumulátoros üzemmódban közlekedve. A Berlin-
Gesundbrunnen és Warnemünde közötti útvonal rekordfutásán független szakértők
kíséretében a FLIRT akkumulátoros tesztjármű mínusz hőmérséklet és havazás mellett
pontosan 224,00 kilométeres hatótávot ért el.
A rekordhajtáshoz használt háromrészes FLIRT akkumulátoros motorvonatot a Stadler 2016-
ban fejlesztette ki lokálisan CO 2 -semleges mobilitási megoldásként a nem villamosított vasúti
vonalszakaszokra klímabarát üzemeltetéséhez. 2018-ban a járművet a Német Szövetségi
Vasúti Hatóság jóváhagyta, és először mutatták be a nagyközönségnek. Azóta a FLIRT
akkumulátoros tesztjármű mintegy 15 000 kilométert tett meg csak akkumulátoros üzemben,
és most felállította a regionális vonatok csak akkumulátoros üzemmódban történő
közlekedésének útközben utántöltés nélkül történő világrekordját.
„A járművet 80 kilométeres üzemi hatótávra terveztük és számítottuk ki, az adott hálózat
útvonal-követelményeitől függően. A technológia tesztelésére tett különféle utak során
azonban lényegesen magasabb tartományokat tudtunk elérni, így télies hőmérsékleten is meg
mertük próbálni a világrekordot. Végtére is, a járműnek különféle forgatókönyveket kellett
kiállnia a tesztelés során, mint például a nem tervezett késések behozása az útvonalon, vagy
rendkívül meleg és hideg időjárási körülmények között kellett használni” – magyarázza
Evelyn Thiel, a Stadler FLIRT akkumulátorának műszaki projektmenedzsere.
„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy hivatalosan is megőriztük a világrekordot, a csak
akkumulátoros üzemmódban közlekedő regionális motorvonattal – és ezt az eredményt
mínuszban és havazásban értük el, ami a terepen dolgozó akkumulátorok számára nehéz volt.
Ezt a szemléletet következetesen folytattuk a cégnél a szokatlan technológiai megoldások
érdekében, és a FLIRT Akku-val olyan rugalmasan használható motorvonatot fejlesztettünk
ki, amely a nem villamosított útvonalakon is lehetővé teszi a CO 2 -semleges mobilitást. A
vasúti járművek akkumulátor-technológiájának piac- és technológiai vezetőjeként logikus
következmény volt a rekord megdöntése” – mondja dr. Ansgar Brockmeyer, marketing és
értékesítési ügyvezető alelnök és a Stadler vezérigazgató-helyettese.

A FLIRT-Akku világrekorder kísérlete

“Megerősíthetjük, hogy a FLIRT akkumulátorteszt jármű pontosan 224,00 kilométert tett meg
a Berlin-Gesundbrunnen és Warnemünde közötti útvonalon akkumulátoros üzemmódban
anélkül, hogy a felsővezeték alatt kellett volna töltenie vagy más külső energiaforrást használt
volna” – mondja Heiko Hüserich, a TÜV Nord munkatársa.

A FLIRT a Stadler klímabarát bestsellere

Az első “gyors, könnyű, helyközi és regionális motorvonatot” 2002-ben fejlesztették ki az
SBB megbízásából a Stadtbahn Zug számára. A négyrészes motorvonat sorozat 2004-ben
került személyszállításba Svájcban RABe523 néven. Azóta a FLIRT nemzetközi bestsellerré
vált több mint 2000 eladott járművel. Ma már 20 országban, az egyenlítőtől a sarkkörig szinte minden éghajlati övezetben közlekednek ilyen típusú járművek, ebből csak Németországban
528. Az egyszintes regionális és helyközi vonat lenyűgözi a rugalmasságát. A 2-6 kocsiból
álló szerelvények szabványos és széles nyomtávú változatban is megvalósíthatók 160-200
km/h végsebességgel közlkedhetnek. A FLIRT nagyon rugalmasan konfigurálható az egyedi
vásárlói igényekhez a hajtástechnika, az ülések száma, a gyors utascsere, vagy a belső
kialakítás tekintetében. A könnyű alumínium konstrukció, a karbantartásbarát kialakítás és a
több ezerszer kipróbált és tesztelt alkatrészek segítenek alacsonyan tartani az üzemeltetési,
energia- és karbantartási költségeket. Az elektromos, dízel vagy bimodális hajtások mellett a
FLIRT klímabarát akkumulátor- és hidrogénhajtással is rendelhető.
A FLIRT Akku-val a Stadler kifejlesztett egy úgynevezett BEMU-t (Battery-Electric
Multiple Unit), amely klasszikus villamos motorvonatként, EMU (Electric Multiple Unit)
működik felsővezeték alatt és akkumulátoros üzemben a nem villamosított útvonalakon. Ez
ideálissá teszi a részben villamosított útvonalakhoz, amelyeket jelenleg még dízelvonatokkal
kell kiszolgálni. A Stadler 2019-ben már megnyerte az első zöldtechnológiai tendert
Németországban, és 55 FLIRT akkumulátort adott el a Schleswig-Holstein NAH.SH-nak.
2021 novemberében egy újabb 44 járműre vonatkozó rendelés következett a DB Regio
számára. A Stadler az első hidrogénüzemű FLIRT-t is építi már az amerikai San Bernardino
Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) számára.
(Forrás: Stadler)

Pozsony, 2021. december 16

A Stadler először szállít emeletes többrészes motorvonatokat Szlovákiába
A Stadler és a szlovák vasúttársaság, a ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.) ezen a
napon szerződést írt alá négy, emeletes többrészes KISS vonat gyártásáról és szállításáról. Ez
az első alkalom, hogy a Stadler villamos emeletes motorvonatot szállít Szlovákiába. A
szerződés szerint a járművek átadásának 2023 végéig meg kell történnie.
Újabb szlovákiai nemzetközi pályázat nyertese a Stadler. A Stadler szerződése a szlovák
ZSSK vasúttársasággal négy, emeletes, elektromos hajtású, többrészes KISS vonat gyártásáról
és szállításáról szól. A hatkocsis járműveket Nyugat- és Közép-Szlovákia regionális vonalain
kívánják használni. Ez az első alkalom, hogy a Stadler emeletes motorvonatai közlekednek a
szlovák vasúthálózaton.
A ZSSK korábban 21 darab egyszintes csuklós motorkocsit (GTW) vett a Stadlertől, ebből 15
keskeny nyomtávú GTW elektromos hajtással és 6 normál nyomtávú GTW dízel-elektromos
hajtással. 2018 őszén a ZSSK megrendelést adott le a Stadlernek öt GTW fogasléces tapadású
motorvonat és egy többfunkciós fogasléces adhéziós mozdony a méteres nyomtávú
elektromos fogasléces és adhéziós hálózatán való használatra. TEŽ hegyi vasutak a Magas-
Tátrában, a „világ legkisebb magashegységében” üzemelnek.

A méteres nyomtávú Stadler GTW Poprád és a Magas Tátra között közlekedik.

Fotó: Kormányos László)

„Nagyon örülünk, hogy sikerült megnyernünk ezt a pályázatot, és első ízben szállíthatjuk
Szlovákiába megbízható, biztonságos és kényelmes emeletes többegységes KISS vonatunkat.
A vasút üzemeltetője és az utasok ugyanilyen mértékben profitálnak majd a modern
járművekből. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ennek a megrendelésnek köszönhetően
folytathatjuk közös történelmünket a ZSSK-val. Szeretnénk megköszönni a ŽSSK-nak a
bizalmat, és reméljük sikeres együttműködésünk folytatását” – mondja dr. Ansgar
Brockmeyer, marketing és értékesítési ügyvezető alelnök és a Stadler vezérigazgató-
helyettese.

Bővebben a járművekről

A hatrészes KISS járművek 155 méter hosszúak és több mint 600 ülőhellyel rendelkeznek az
1. és a 2. osztályban. A Stadler minden KISS vonatához hasonlóan nagy hajtási teljesítmény
és jó gyorsulás jellemzi őket. A felsővezetékről hajtott elektromos meghajtással a KISS
járművei akár 160 kilométer/órás maximális sebességet is elérhetnek. A vonatok
lépcsőmentes bejárattal és négy WC-vel rendelkeznek, amelyek közül az egyik
mozgáskorlátozottak számára készült. A többfunkciós rekeszek nemcsak a kerekesszékesek
számára kínálnak helyet, hanem bőséges tárolóhelyet is biztosítanak kerékpárok, babakocsik
és csomagok számára.
A szlovák KISS látványteve

Az új KISS járművek HVAC rendszerrel rendelkeznek az utasterekben és a vezetőfülkében.
Az utasok számára előnyös a modern utastájékoztató rendszer (PIS) és a WLAN. Az
áramszedő megfigyelésére szolgáló belső és külső, valamint a tetőn lévő kamerák biztosítják a
biztonságos működést. A járművek tanúsított energiafogyasztás-mérő rendszerrel és precíz
utasszámláló rendszerrel is fel vannak szerelve. A mozdonyvezetők a modern, ergonomikusan
kialakított vezetőfülkét vehetik igénybe.
(Forrás: Stadler)

Az Alstom és a MOL szándéknyilatkozatot írt alá a hidrogéntechnológia alkalmazásának
vizsgálatára a hazai vasúti közlekedésben
– A két vállalat által aláírt szándéknyilatkozat a hidrogéntechnológia alkalmazási
lehetőségeit vizsgálja vasúti közlekedésben
– Az Alstom Magyarországon is felhasználja a hidrogénvonatok gyártásában és
üzemeltetésében szerzett technológiai tapasztalatait

Budapest 2021. december

Az Alstom, a fenntartható mobilitási megoldások globális piacvezetője, a magyar mobilitási
piac egyik meghatározó foglalkoztatója és gyártóvállalata, szándéknyilatkozatot írt alá a MOL-lal, a vezető olaj- és gázipari vállalattal a hidrogéntechnológia alkalmazásának vizsgálatára a hazai vasúti közlekedésben. A szándéknyilatkozattal a felek jelentős lépést tettek a magyar vasúthálózat dekarbonizációjának irányába. Az évente csaknem 150.000 tonna hidrogént termelő és hasznosító MOL-csoport üzleti és technológiai kompetenciáira építve vállal kulcsszerepet a zöld, alternatív üzemanyagok ellátásában.
A glasgow-i COP26 konferencián lefektetett irányelvek értelmében minden országnak fel kell
gyorsítania azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével 2 fok alatt tartható a globális
felmelegedés. Az EU 2030-as klíma céljai változatlanok: az üvegházhatású gázok
kibocsátását 55 százalékkal kell csökkenteni 1990-hez képest, 2050-re pedig el kell érnünk a
nettó zéró károsanyag-kibocsátást. Az olyan hidrogénüzemű vonatok, mint az Alstom által
gyártott Coradia iLint, amely a világon az első hidrogén meghajtású motorvonat,
kibocsátásmentes alternatívát kínálnak a nem villamosított vonalakon.
Magyarország vezető szerepet kíván betölteni a karbonsemleges működésre történő
átállásban, ezért a Nemzeti Hidrogén Stratégia részeként vizsgálja a hidrogéntechnológia
alkalmazási lehetőségeit a vasúti közlekedésben.
„A Coradia iLint megépítésével az Alstom bebizonyította, hogy a hidrogéntechnológia
költséghatékony és környezetbarát alternatívát jelent a vasút számára. A jelenlegi
együttműködéssel az a célunk, hogy megosszuk tapasztalatainkat az új technológia
üzemeltetésével és műszaki vonatkozásaival kapcsolatban, hozzásegítve Magyarország vasúti
közlekedését egy új korszak, a nettó zéró kibocsátás korának megkezdéséhez” – mondta
Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungária Zrt. vezérigazgatója. „Műszaki tapasztalataink
azt bizonyítják, hogy a hidrogénmeghajtású vonatok megbízható, tiszta és gazdaságos
megoldást jelentenek a vasúti ipar számára”.
A világon elsőként az Alstom épített hidrogénmeghajtású, üzemanyagcellás vonatot, a
Coradia iLint-et, amelyet 2018 szeptemberében a német piacon mutattak be. Németországban
és Ausztriában üzemelő Coradia iLint vonatok már több mint 200.000 km-t tettek meg úgy,
hogy egyetlen gramm CO2-t sem bocsátottak ki, Hollandiában pedig sikeresen tesztelték őket.
Az Alstom hidrogéntechnológiáját már az SNCF (Franciaország) és az NFM (Olaszország) is
megvásárolta.

Coradia Ilint

A hidrogénüzemű Coradia iLint vonatok olyan, alapvetően elektromos motorvonatok,
amelyek hidrogénnel táplált üzemanyagcellával, a vonat fedélzetén saját maguk számára
állítják elő a működésükhöz szükséges villamos energiát. A vonat elsődleges energiaforrása a
hidrogén, az oxigént pedig a levegőből nyerik, az üzemanyagcella belsejében ég el a
hidrogén, a melléktermék pedig csupán gőz és víz. A vonat fékezési energiáját egy vontató
akkumulátor tárolja, ami rásegít a gyorsításra és biztosítja a segédüzemi berendezések
áramellátását is. Egy intelligens energiamenedzsment-rendszer folyamatosan felügyeli a vonat

energiafelhasználását és a pálya sajátosságait, a lejtőket és emelkedőket is figyelembe véve,
így a jármű hatótávolsága akár az 1000 km-t is eléri. A hidrogénüzemű vonat kizárólag vizet
bocsát ki és nem termel semmilyen káros anyagot vagy gázokat. Az üzemeltetéséhez
hidrogén-töltőállomásokra van szükség.

2021.november

Budapest, 2019. november 18

Újabb Vectron erősíti a FOXrail mozdonyflottáját

A 2021 márciusában érkezett Emma névre hallgató Vectron mozdony mellé most újabb járművet rendelt a FOXrail Zrt. magánvasúttársaság. 1ábra_FoxRailVectron_Emma - A FOXrail Zrt. lehívta a korábban opcióként megrendelt Vectron AC mozdonyt - Ezzel már 2 Vectron mozdony lesz a FOXrail Zrt. tulajdonában - A szállító a Siemens Mobility - A mozdonyt legkésőbb 2022 szeptemberében szállítják le a megrendelő részére 2021 márciusában érkezett Emma névre hallgató Vectron mozdony mellé most újabb járművet rendelt a FOXrail Zrt magánvasúttársaság. A mozdonyt a határon átnyúló forgalomban kívánják üzemeltetni Magyarországon és a szomszédos országokban. A mozdony ETCS Baseline 3, PZB90 és MIREL vasútbiztosító rendszerekkel lesz felszerelve, maximális teljesítménye 6400 kW 15 és 25 kV mellett, végsebessége pedig 160 km/óra. A mozdonyt szerződés szerint legkésőbb 2022 szeptemberében fogja leszállítani a Siemens Mobility. A FOXrail Zrt. az első magyar magánvasúttársaság, aki Vectron mozdonyt rendelt. A FOXrail vasúttársaság 2013-ban alakult 100%-ban magyar tulajdonban lévő független vállalat az árufuvarozási piacon. Kihasználva a vasút liberalizációját és az Európai Unión belüli szabad mozgást, határokon átnyúló folyosóforgalmat működtetnek kizárólag az intermodális szektorban. Nagy örömmel fogadtuk, hogy a FOXrail ismét bennünket választott. Ezzel a megrendeléssel partnerünk az egyik legmodernebb és egyben leginkább környezetbarát univerzális mozdonyba invesztál, amely ma az európai piacon elérhető. Moduláris felépítésüknek köszönhetően a mozdonyok maximális rugalmasságot kínálnak az üzemeltetőknek a fenntartható, határokon átnyúló szállításhoz. – nyilatkozta Dr. Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. vezérigazgatója. A csúcstechnológiát képviselő Vectron mozdonyok alkalmasak arra, hogy Európában 20 ország vasúthálózatán közlekedjenek. Ennek a képességének is köszönhető, hogy már 1122 mozdony került értékesítésre 57 ügyfél részére, az 1000. Vectron pedig nemrég gördült ki a Siemens Mobility München-Allach-i gyárából. A Vectron flotta teljes futásteljesítmény eddig több mint 500 millió kilométer. A jármű kialakítása lehetővé teszi, hogy az ETCS üzemmód mellett (egységes európai vonatbefolyásolási rendszer), annak teljes európai vasúthálózaton történő elterjedéséig az egyes országok nemzeti, B osztályú rendszereivel is közlekedjen. Hírek a Ganz Motor Kft.-ről A máig legnagyobb teljesítményű magyar dízelmozdony közel 50 éves. Magyarországon az egykori Ganz-MÁVAG-ban gyártott MÁV M63 sorozatú dízelmozdony első példányai közel 50 éve, 1973-ban kerültek a MÁV állagába. A mozdonyokba épített 18PA4V185 típusú, eredetileg a francia SEMT Pielstick francia cég licence alapján szintén a Ganz-MÁVAG által gyártott dízelmotor VG égésterű változata 2205 kW teljesítményre is képes volt. Az egyetlen megmaradt M63 003 pályaszámú mozdony a Magyar Vasúttörténeti Parkban tekinthető meg. 1.ábra_Ganz_Motorhír_M63_003_parkban1. ábra: A MÁV M63 003 a Vasúttörténeti Parkban kiállított mozdony Érdekes hír, hogy a Ganz-MÁVAG utódvállalatánál, a Ganz Motor Kft.-nél a napokban elkészült egy új 18 PA4V 185 VG dízelmotor, amely dízelgenerátorként az MVM Paksi Atomerőműbe fog kerülni. A gyártást teljeskörű atomerőművi ellenőrzés mellett teljesítette a vállalat. Ez az ügylet a vasúti területre vonatkoztatva azt igazolhatja, hogy van egy hazai vállalat is, amely képes a MÁV-nál üzemelő fővonali dízelmozdonyokhoz is új dízelmotorok gyártására. Ez a hír remélhetőleg segítheti a 2017-ben a 418 126 pályaszámú mozdonyba prototípusként beépített, korszerűsített 12 PA4V 185 VG dízelmotorból további példányok kialakítását a 418 sorozatú mozdonyokban, amelyek még sokáig fontos szolgálatot kell, hogy teljesítsenek. A dízelmotor korszerűsítését („common rail” átalakítás és alacsony károsanyagkibocsátású kivitel kialakítása) szintén a Ganz Motor Kft. végezte. 2.ábra_Ganz_Motor_Ganz_PA4_185 _18hengeres2. ábra: Az 18 PA4V 185 VG dízelmotor a Ganz Motor Kft. próbatermében 3.ábra_Ganz_418_126_2017_dombóvár3. ábra: MÁV-START 418 126 pályaszámú mozdony A Ganz Motor Kft.-ről egy másik érdekes hír már a forgóvázakról szól. A cég által vasúti karbantartó járművek részére kifejlesztett ún. moduláris forgóvázcsalád villamos és kardánhajtású változatai a prototípusnak a 2018. évi berlini Innotrans-on történt bemutatása óta mostanra 5 kontinensre eljutottak. A vállalatnál jelenleg már 1676 mm nyomtávolságú, villamos hajtású forgóvázak is készülnek amerikai karbantartó járművekhez, indiai rendeltetésre. 4.ábra_Ganz_1667mm_fváz 4. ábra: A képen a Ganz 225.1-11-B4 típusjelű, 1676 mm nyomtávú, villamos hajtású forgóváz csomagolás közben Salt Lake City, 2021. november 16 Az SBCTA első DMU elhagyja a Stadler gyárat A Stadler megkezdi a második amerikai gyártású projekt szállítását: A San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) három DMU-vonata közül az első elhagyja a Stadler Salt Lake City-i gyártóüzemét. Ez a második projekt, amelyet a Stadler a Salt Lake City-i telephelyéről szállíthat egy tranzithatóságnak, miután 2019-ben vonatokat szállított a Trinity Metro Texrail vonalára Fort Worth-ben, TX. Amikor megérkezik San Bernardino megyébe, mindhárom dízelmotoros motorvonat a tervek szerint a kiterjedt tesztelésen esik át az SBCTA infrastruktúráján. „Örömmel szállítjuk ezeket a korszerű járműveket San Bernardino megyébe ebben az évben. Biztosak vagyunk abban, hogy dízel motorvonatink lehetővé teszik az SBCTA számára, hogy kiváló személyszállítási szolgáltatást nyújtson ügyfelei számára, és hogy az utasok élvezni fogják az utazást az új vonatokon a sikeres tesztelés után” – mondta Martin Ritter, a Stadler US Inc. vezérigazgatója. Ez csak a kezdet. a Stadler és az SBCTA közötti régóta fennálló kapcsolatról. Ahogy befejeztük a DMU projektet, már elkezdtük az SBCTA következő projektjét: a FLIRT H2 hidrogénvonatot” – mondta Ritter. Az SBCTA FLIRT-jei 116 ülőhelyet és 120 utas számára további állóteret kínálnak. A három DMU mellett 2019-ben az SBCTA és a Stadler aláírta az első szerződést egy hidrogénüzemű vonat szállítására az Egyesült Államokban. A FLIRT H2 hidrogénvonat jelenleg fejlesztés alatt áll a Stadler svájci központjában, és a tervek szerint 2024-ben mutatják be az Arrow részeként. 2021. november 15 Az ABB vontatási technológiája növeli a Deutsche Bahn nagysebeségű ICE 1 motorvonatainak hatékonyságát A Deutsche Bahn az ABB vontatási konvertereit választotta az első generációs, nagysebességű, InterCity Express (ICE) motorvonatokat 76 mozdonyának korszerűsítéshez. Az ABB technológiája javítja az energiahatékonyságot, a megbízhatóságot és könnyebbé teszi a karbantartást. ICE1 Az ICE1 széria felújítása során a DB 76 nagysebességű motorvonatának félmozdonyát az ABB kiváló energiahatékonyságú, IGBT-technológiát (Insulated Gate Bipolar tiristor/szigetelt kapus bipoláris tranzisztor) alkalmazó vontatási konvertereivel korszerűsítik. A meglévő, a 90-es évek színvonalát képviselő teljesítményelektronikának a legmodernebb vonatási technológiára történő lecserélése elősegíti az ICE 1 flotta élettartamának jelentős meghosszabbítását, és biztosítja, hogy a korszerűsített járművek még legalább egy évtizedig üzemképesek maradjanak. A vontató berendezés a felsővezetékről érkező villamosenergiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A kiválasztott vontatási átalakítók az ABB háromszintű, nagyteljesítményű elektronikai platformjára épülnek, aminek köszönhetően minimálisra csökkennek az energiaveszteségek, csökken a meglévő villanymotorok mechanikai igénybevétele, és csökken a zajszint is. Az IGBT-technológiára történő korszerűsítés hatékony, gazdaságos megoldást kínál, amely a megbízhatóság, az energiahatékonyság, valamint a karbantartás egyszerűsége tekintetében a vontatási rendszert a modern vonatok hasonló rendszerének szintjére emeli. A korszerűsítés nyomán a várt energiamegtakarítás mértéke legalább 8% lesz, ami 5 000 háztartás éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg. Forrás: ABB, Mészáros Ilona) Balázs Gáspár lett az Alstom Transport Hungary Zrt. új vezérigazgatója Az Alstom Csoport Balázs Gáspárt nevezte ki az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatójának. Az új vezető feladata az Alstom teljes magyarországi szervezetének irányítása lesz: ő vezeti majd a vállalat budapesti kereskedelmi irodáját, valamint a vasúti forgóvázak gyártására szakosodott és több mint 630 főt foglalkoztató mátranováki gyáregységét, amely Nógrád megye egyik legjelentősebb munkaadója. Az Alstom célja a mostani kinevezéssel, hogy erősítse magyarországi jelenlétét, valamint nyereségesebbé tegye hazai gyártó és üzleti tevékenységét, különösen az innováció és fenntarthatóságot szolgáló vasúti járművek értékesítése területén. (Forrás Alstom) A MÁV-START Zrt újabb kísérlete a villamos mozdony beszerzésére 2020-ban kiírt projekt sikeres befejezésére Mint ismeretes a MÁV 1963-1978 között beszerzett V43-asinak, máig legnagyobb villamos mozdony sorozatának megújítására 2002-ben sikeres kísérlet kezdődött a mikor 10 Siemens Taurust vásárolhatott a MÁV és 5 Taurust a GYSEV. Az opció lehívására akkor nem került sor. A MÁV villamos mozdonyok megújításának folytatását 2007-ben kezdeményezte a Gépészet. A mozdonybeszerzés részsikere volt, a MÁV-Trakció Zrt keretében 2010 végétől 25 Bombardier gyártmányú TRAXX villamos mozdonyvásárlása jelentette. A további 25 TRAXX-ról szóló opció lehívására a TALENT per miatt nem kerülhetett sor. Sajnálatos, hogy 2010 óta eltelt egy évtized új mozdonybeszerzés nélkül, ez igen kivéreztette a MÁV-START Zrt mozdonyflottáját, amelynek közel 60 éves egyedeit is üzemben kell tartani. A MÁV-START Zrt 2020-ban újabb közbeszerzési eljárást hirdetett villamos mozdony beszerzésére, ám annak 2021. november 15-én még nem volt győztese. Megjegyzés időközben a GYSEV, és több magyar magánvasút is vásárolt Vectron mozdonyokat a Siemenstől. 5.ábraGYSEV_VectronFotón a GYSEV által vásárolt Siemens gyártmányú Vectron látható. Folytatódik a Tram Train vonatok szállítása és próbaüzeme Mint ismert 2021. október 28-án megérkezett a hetedik tram-train is a MÁV-START szentesi bázisára. A következő járművet a járműgyártó Stadler a tervek szerint december elején szállítja Magyarországra. A szeptemberben megkezdődött tartampróbák jól haladnak, és a hatóság által előírt 50 ezer km-es próbaüzemet november 15-ig teljesítették. A járművek tesztelését a közlekedési hatóság, a megrendelő MÁV-START, és a szükséges tanúsító szervezetek, a KTI Kht tanúsítási igazgatóságának bevonásával a járművek gyártója, a Stadler végzi. 6_TT1_próbán_2021_10hó A tartampróbákkal párhuzamosan megkezdődött a hatóság által előírt üzemi próba is. Ezen tesztidőszak alatt a járműveket már konkrét, valós menetrendi környezetben vizsgálják. Az elkövetkező hetekben többek között havariahelyzeti szimulációt, próbautasokkal utasforgalmi tesztet és menetidőmérést végeznek. 7TT_2_Szeged_Rókusplaza A típustesztek  és egyéb próbák is folyamatban vannak, így vizsgálják a kamerarendszer, az utastájékoztató rendszer és a fékrendszer, illetve többjárműves szinkronüzem, az automatikus rendszerátmenet megfelelőségét a városi, a vasúti és a nagyvasúti pályák között. 8TT3_középsőkocsiutastér A tesztelési folyamatok egyik célja kifejezetten az, hogy a gyártó Stadler minden olyan hibalehetőséget feltárjon, beazonosítson és megoldjon, amely az infrastruktúra, a járművek és az üzemeltetési körülmények bonyolult együttműködése és minden esetben egyedi együtt állása során felmerülhet. Utasforgalomba csak és kizárólag olyan járművek kerülhetnek, amelyek teljes körűen eleget tesznek minden jogszabályi követelménynek és egyéb feltételnek. A MÁV-START csak és kizárólag olyan járműveket vesz át, amelyek hibátlanul működnek, biztonságosak és minden hatósági engedéllyel rendelkeznek. 9_TT_pályamérés_M61mérőkocsival_Szeged_Rókus_2021_10hóNovember elejétől már három vasútvillamos közlekedik tesztüzemben Szeged és Hódmezővásárhely között, végállomástól-végállomásig. Részlet a Balesetek és események „LL” elnevezésű féktuskókkal felszerelt tehervagonokkal szerves kompozit anyag tárgyában kiadott rendeletből: Sürgősségi megelőző intézkedések elfogadása a 7. cikk (3) bekezdésének c) pontja alapján 50/2019. számú törvényerejű rendelet (8. cikk (3) bekezdés c) pont, 798/16 EU-irányelv) 1. Tehervonatok, amelyek egy vagy több „LL” féktuskókkal felszerelt kocsiból állnak szerves típusú IB116 * nem szigetelt fékkel, hacsak másképp nincs korlátozva, nem szabad haladja meg a sebessége: a 80 km/h, ha ezek a kocsik nem szállítanak veszélyes árut, b. 60 km/h, ha ezek a kocsik veszélyes árukat szállítanak. Bővebben lásd: National Agency for the Safety of Railways and Road and Motorway Infrastructures (Forrás Knorr-Bremse) Vasútgépészek MTA kitüntetettjei 2021. A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Zobory István Kálmánt, a műszaki tudomány doktorát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusát a majdnem fél évszázad alatt kifejtett sokoldalú, példamutató iskolateremtő oktatási és tudományos munkássága, nemzetközileg is elismert, ma is aktív kutatómunkája, valamint a közlekedés területén fellépő számtalan feladat hatékony megoldásában meghatározó szerepet játszó vezetői és szervezői tevékenysége elismeréseként. DrZoboryIstván_arcképe2021 Dr Zobory István Kálmán Mikó Imre-díj A kuratórium a Magyar Tudomány Ünnepén a magyar vasút fejlesztése területén végzett kiemelkedő eredmények elismerésére a Magyar Tudományos Akadémia által a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett létrehozott Mikó Imre-díjat, valamint a díj mellé a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét adományozta életmű kategóriában Kisteleki Mihály okleveles gépészmérnöknek, dízel- és villamos vontatási szakmérnöknek, gazdasági mérnöknek, a MÁV Zrt. kiemelt szakértőjének példaadó, a Magyar Államvasutak több meghatározó szakszolgálatában kifejtett, azok közül is a gépészeti szakszolgálat gazdálkodását előrevivő közel 60 éves kiemelkedő szakmai, irányítói tevékenysége elismeréseként; KistelekiMihályarcképe2021 Kisteleki Mihály Aktív szakember kategóriában Szabó Géza PhD, okleveles villamosmérnöknek, okleveles gazdasági mérnöknek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszéke egyetemi docensének sokrétű vasúttechnikai irányú oktatási tevékenysége, a kutatási, megfelelőségértékelési, kockázatelemzési és biztonságértékelési tevékenysége, valamint a vasúti közlekedés és annak főleg biztosítóberendezési vonatkozásait középpontba állító publikációi elismeréseként. SzabóGéza_rcképe2021 Dr. Szabó Géza PhD A Vasútgépészet szakmai közössége nevében szívből gratulálunk a kitüntetetteknek.

2021.szeptember

A Stadler nyert pályázatot Svájcban akár 510 FLIRT szállítására Bussnang, 2021. október 5 1.SBB510FLIRTrendelés Stadler lett a svájci vasúttörténet legnagyobb pályázatának nyertese. A Svájci Szövetségi Vasút (SBB) a Thurbo-val és a RegionAlps Stadlerrel együtt keretszerződést ítélt oda akár 510 új, FLIRT típusú motorvonatra. Első felhívásként 286 jármű megrendelését tervezik, amelyek megrendelési volumene körülbelül 2 milliárd svájci frank. A szerződést a 20 napos fellebbezési határidő lejárta után kell megkötni. A Stadler győzni tudott egy másik nemzetközi pályázaton, és a svájci vasúttörténet legnagyobb pályázatának nyertese lett. A Thurbo-val és a RegionAlps Stadlerrel együtt az SBB elnyerte a keretszerződést, amely legfeljebb 510 FLIRT típusú egyszintes villamos motorvonat szállítására vonatkozik. „Büszkék vagyunk arra, hogy bevált FLIRT -koncepciónk ismét nemzetközi szinten érvényesülhetett. Szeretnénk megköszönni az SBB -nek a belénk vetett bizalmat » – mondja Peter Spuhler, a Stadler igazgatótanácsának elnöke. Az első hívás során az SBB, a Thurbo és a RegionAlps 286 jármű megrendelését tervezi. Az első letöltés megrendelési volumene körülbelül kétmilliárd svájci frank. A járműveket teljes egészében Bussnangban gyártják, svájci hozzáadott értékű részarányuk körülbelül 75 százalék. 1.SBB 3 FLIRT fotója A Stadler FLIRT villamos motorvonat a helyi és távolsági forgalomhoz alkalmas kivitelben készül. Az SBB keretmegállapodásával a Stadler eddig több mint 2500 alkalommal adta el bestsellerét a FLRT-et a világ 20 országban – a sarkkörtől Afrikáig. (Forrás: Stadler AG.) A GYSEV-Raaberbahn bővíti járműparkját Sopron 2021. szeptember 28

  • Három új, 2019-ben megrendelt Ventus Desiro ML a szerződés szerinti határidő előtt került átadásra
  • Október 04-től Deutschkreuz és Bécs között közlekednek
  • Már 2022 tavaszán újabb öt szerelvény érkezik 2.Ventushír

A burgenlandi ingázók számára az új Ventus vonatok 2021. szeptember 28-i ünnepélyes üzembe helyezése egy újabb, alapvető mérföldkövet jelent.  Különlegesség, hogy az egyik vonatot “Burgenland 100 éves” logóval matricázták fel. Az új közlekedési szolgáltatási szerződések keretében a Szövetségi Éghajlatvédelmi Minisztérium és a Keleti Régió Közlekedési Szövetség átfogó közlekedési szolgáltatásokat rendelt meg. A Raaberbahn ezeknek a közlekedési kapcsolatoknak az érdekében összesen nyolc Ventus motorvonattal bővíti saját járműparkját. 2021. szeptember 28-án helyezték ünnepélyesen üzembe az első három új sárga-zöld színű járműszerelvényeket, amelyek 2021. október 4-től a Deutschkreutz-Bécs útvonalon, valamint a bécsi agglomerációban, egészen Pozsonyig közlekednek majd. „Az utasok számára az új vonatok fokozott kényelmet nyújtanak. Ilyenek például kényelmi ülések, Wi-Fi és légkondicionálás, nagy képernyők az optimális utastájékoztatáshoz, korszerű berendezések az egész vonaton, valamint akadálymentesítés és erős színkontrasztok a látássérültek számára. Technikailag a sárga-zöld Desiro ML 75 méteres hosszával és 160 km/h-s végsebességével, valamint gyorsulásával tűnik ki. A Szövetségi Éghajlatvédelmi Minisztérium és Burgenland tartomány támogatása lehetővé teszi számunkra a Raaberbahn folyamatos fejlesztését és környezetbarátabb kialakítását ”, mondta elégedetten a Raaberbahn vezérigazgató helyettese, Hana Dellemann. A vasúti közlekedés jövőbeni fenntartásához elegendő és folyamatos beruházásra van szükség. A vonatokat az UniCredit Leasing (Ausztria) GmbH finanszírozza Burgenland tartomány garanciavállalása mellett. „Az új vonatok sok ingázó azon kívánságát teljesítik, hogy minél gyorsabban, kényelmesebben és klímabarátabb módon jussanak el az agglomerációkba” – hangsúlyozta Hans Peter Doskozil tartományfőnök. „Ugyanakkor örülök, hogy a Raaberbahnba történő beruházás hosszú távon biztosítja a regionális munkahelyeket Burgenlandban. Ez a gazdaságilag kihívást jelentő időkben különösen fontos. Ezért evezünk egy hajóban, amikor a helyi know-how-t kell a vasútnál támogatni Wulkaprodersdorfban. A Raaberbahnnak és Burgenlandnak szorosan egymáshoz kapcsolódó, közös történelme van. Ezt mutatja az új vonat “Burgenland 100 éves” logóval ellátott márkajelzése is.” A sárga-zöld Ventus motorvonatokat a Siemens Mobility Austria gyártotta. A szerelvények beltéri kiépítését, az összes műszaki berendezést is beleértve, az ÖBB műszaki szolgáltató vállalkozása, az ÖBB Technische Services GmbH Bécs Jedlersdorf városrészében található műhelyében végezte el. A hazai kis- és középvállalkozások beszállítóként szintén döntő jelentőségű szerepet játszottak a beszerzésben. „A modern vonatok erősítik a Raaberbahn gazdaságosságát, és magas szintű kényelmükkel még több utast vonzanak a környezetbarát vasútra. Egyesítik a gazdasági hatékonyságot és az éghajlatvédelmet, ugyanakkor az új vonatok konkrétan hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez” – mondta Arnulf Wolfram, a Siemens Mobility Austria vezérigazgatója. „Ezekkel a megbízásokkal nemcsak jelentős hozzáadott értéket teremtettek Ausztriában, hanem mindenekelőtt a vasút, mint a jövő közlekedési eszköze került ismét reflektorfénybe. Az innovatív és fenntartható vasút az éghajlatbarát közlekedés gerince. Ezek az egész régió életminőségébe való befektetést jelentenek” – mondta Herbert Kasser, a Szövetségi Éghajlatvédelmi Minisztérium főtitkára. „A modern és biztonságos vonatok garantálják a burgenlandi ingázók biztonságos és kényelmes vasúti utazását. A járműpark bővítésével a burgenlandi tömegközlekedés még vonzóbbá válik az utazók számára” – tette hozzá Heinrich Dorner közlekedési tartományi tanácsos. Az újonnan leszállított járműveket az akkumulátoros hibrid technológia előzetes felszerelésével látták el. Ez azt jelenti, hogy bármikor átalakíthatók hibrid akkumulátoros technológiára. A jövőben a sárga-zöld Ventus vonatokat a nem villamosított vonalakon is előremutató és biztonságos, kibocsátásmentes alternatívaként lehetne használni. (Forrás: Siemens Mobility Kft.) InnoTrans 2022: A kiállítói terület több mint 90 százalékát már lefoglalták Egy évvel az InnoTrans megnyitása előtt a közlekedési technológia nemzetközi vására már elérte az előző esemény szintjét: a hivatalos regisztrációs időszak végére, október 15-re a lefoglalt területet már az InnoTrans 2018-hoz képest, 103 000 m²-el meghaladták. Az új érdekességet, az új Hub27 csarnokot, először 2022-ben az InnoTrans idején avatják fel. A többfunkciós csarnok közvetlenül kapcsolódik a nyitott pályaterülethez. Összesen 10 000 m² további kiállítóteret kínál, és már teljesen le van foglalva. A sínek és a szabadtéri terület 3500 méteres sínterülettel már majdnem teljesen elkelt. “Nagy a kereslet a kiállítók részéről. A Hub27 használatával is meg tudtuk növelni az InnoTrans teljes területét, és így továbbra is kínálhatunk egyéni szabad területeket a megfelelő szegmensekben” – mondja az InnoTrans igazgatója, Kerstin Schulz. A kiállítók nemzetközisége is magas, 64 százalék összesen 57 országból. „Örülünk a világ minden tájáról érkező népszerűségnek. Nagyon jó látni, hogy a kiállítók többsége hű maradt hozzánk a járvány idején is. És azok a kevesek, akik kezdetben érthető okokból kiestek, fokozatosan visszatérnek. Azt látjuk, hogy mindenki már nagyon várja, hogy 2022 szeptemberében végre újra találkozzon a szakma ezen a globális ipari platformon ” – mondja Kerstin Schulz. Az InnoTrans 2022 bemutatja a mobilitás jövőjét A világ vezető közlekedési technológiai szakkiállításának 13. kiadását 2022. szeptember 20- 23 között rendezik meg a berlini kiállítási központban. A kiállítók a vasúti technológia, a vasúti infrastruktúra, a tömegközlekedés, a belső terek és az alagútépítés szegmensekben mutatják be újításaikat. A Mobilitás + kiállítási terület új a tömegközlekedési szegmensben. Az InnoTrans tehát kifejezetten a kiegészítő mobilitási szolgáltatókat célozza meg. Itt minden a megosztott mobilitás, a mobilitási alkalmazások és az első / utolsó mérföld körül forog. A Bus Display bemutató is újra megjelenik, mely a járműgyártók számára nyújt lehetőséget a buszokat bemutatni, valamint egy próbautat is meg lehet tenni. 3.Innotranzlátképe1996Az 1. InnoTrans vasúti kiállítást Berlinben1996-ban rendezték meg. 4.Innotranzlátképe24.018A legutóbbi InnoTrans kiállítás 2018. szeptemberben volt. Az InnoTrans-on rendszeresen vesznek rész magyar kiállítók a kiállítás összes témakörében. A 2022-es kiállításon közel 20 cég vesz részt, több, mint 570 m2-en. Kiállítói jelentkezési határidő: 2021. október 15. Forgalomba állt a GYSEV Cégcsoport legújabb Siemens Vectron mozdonya 5.ábra_241099152_4177319359057935_3041492423626315601_n Miután minden szükséges előkészítő munkálat lezárult, szeptember másodikán forgalomba állt a Raaberbahn Cargo GmbH első Siemens Vectron mozdonya. A villamos vontatójárművet a GYSEV CARGO Zrt. ausztriai leányvállalata, a Raaberbahn Cargo GmbH rendelte még idén februárban a Siemens Mobility Austria GmbH-tól. A Siemens Vectron MS A típusú mozdony többáramnemű, így áramnemtől függetlenül, akár valamennyi európai országban közlekedhet. Az arculati kézikönyvnek megfelelően elkészült az új vontató jármű fóliázása és a szakemberek beszerelték a mozdonyfedélzeti berendezést, így a 91 80 6193 595-6 pályaszámú mozdony forgalomba állítása elől minden akadály elhárult. A GYSEV Cégcsoport legújabb Siemens Vectron MS mozdonyát immár a megújult Arculati Kézikönyv szerint, korszerű, lendületes külső designnal láthatja a nagyközönség a vasúti forgalomban, a dekoráció grafikája ugyanakkor alapvetően a zöld-sárga vasúttársaság arculati elemeit jeleníti meg. (Forrás: Rázó László, GYSEV Zrt) Újabb tram train vonatok tartampróbái kezdődtek és folytatódik a hatósági vizsgáztatás 6.Tramtraintartampróba2021.szeptember_ML_P1250505 A felvétel szeptember 27-én Hódmezővásárhelyen Népkerten készült a 002-es tram train tartampróbán volt, a 004-es vonat hatósági futópróbázott (fotó: Murárik László) (Forrás: KTI, Murárik László) A DAC program kiválasztja a Scharfenberg digitális csatolót 2021. szeptember 22 EURÓPA: A különböző prototípusokkal végzett kiterjedt tesztelés után Voith cég Scharfenberg retesz kialakítását választották a jövőbeni európai digitális automatikus csatoló alapjául. „Szeptember 21-én az Európai DAC Szállítási Program (EDDP) Felügyelő Bizottsága a Programtanács javaslatára határozatot fogadott el az európai vasúti teherszállítás digitális automatikus kapcsolókészülék (DAC) szabványos kapcsolófejének kiválasztásáról. Ez a döntés mérföldkő abban a folyamatban, amely a következő fázisokban a kiválasztott kapcsolófej végleges megtervezéséhez vezet, biztosítva az átjárhatóságot és a jogdíjak/engedélyek nélküli üzemeltetést. Ez a döntés egy átlátható folyamat eredménye, amelyet az év elején indítottak el a kiválasztási folyamat kritériumainak meghatározásával, valamint egy sor tesztcsatornával, amelyet több kapcsolófej típuson hajtottak végre, és amely figyelembe veszi az átjárhatósági műszaki előírásokra vonatkozó javaslatokat. A tesztkampányok eredményeit különböző szakműhelyekben vizsgálták, ahol a kritériumokat értékelték. Az értékelésről konszenzus született, és szeptember 14 -i ülésén az EDDP Programtanácsa megerősítette a munka szinten elért konszenzust a Scharfenberg retesz típusú kapcsolófej kivitelről, mint az európai DAC kapcsolófej jövőbeli alaptípusáról. A tesztelési kampányok két Scharfenberg típusú és egy Schwab típusú kivitel prototípusaira vonatkoztak, amelyeket a résztvevő gyártók, a Dellner Couplers AB, a J.M. Voith SE & Co. KG és a Wabtec Corporation mutattak be. Az SA 3 konstrukciót korábban kivonták a folyamatból. A tesztelésben résztvevő 36 vállalat mintegy 100 EDDP szakértője értékelte az erre a célra kijelölt műhelyekben a két tesztkonzorcium (a DAC4EU és a Trafikverket/Swedish Winter Tests), valamint a Shift2Rail korábbi munkáinak eredményeit 2021 júliusának végén.” Voith_kapcsoló (forrás: Fábián Zsolt, Voith)