Vasútgépész híradó

2018.január

 1. január 27.

A Stadler bejelentette, megkezdte az új Greater Anglia vonatok gyártását.

Stadler-Angol-DMU-gyártása_2018.01.28-f2ff883afcf51724bdff3bdafed7ef18_XL

ABELLIO Greater Anglia bemutatta az első képet a közeljövő flottájáról, amely a Stadler 755 sorozatú dízel motorvonat kocsiját ábrázolja a gyártósoron.

A járműszekrényeket a Stadler Szolnokon lévő üzemében állítják elő, a végső összeszerelést Bussnangban, Svájcban végzik el.

 1. január 23.

Az ELL átvette a 100. Siemens Vectron mozdonyt.

LEE_Vectron_hír2018.01.24._02d5406e39840618d5eca39fed58df2d_XL

Az Európai Locomotive Leasing (ELL) számára gyártott 100. Siemens Vectron villamos mozdony hivatalosan átadásra került. A 100. ELL mozdonyt az üzemeltetője az LTE osztrák vasúti teherszállító magán cég a bécsi Freudenau intermodális terminálon, 2018. január 19-én átvette.

Az ELL teljes flottája Vectronból áll, összesen 108 megrendelt, illetve legyártott mozdonnyal. A mozdonyokat a különböző nyílt hozzáférésű teherszállítók, valamint a Cseh Vasutak (ČD) és a RegioJet személyszállító használja.

 1. január 18.

A California San Bernardino megyei Közlekedési Hatósága a Stadlertől három FLIRT dízel motorvonatot rendelt.

 A Redlands Passenger Rail projekt keretében 2021-ben indítják el a személyszállítási szolgáltatást.

Stadler szerint a január 18-án bejelentett megrendelés a nyolcadik volt az USA-ban.

A dízel motorvonatokat a Stadler amerikai Salt Lake Cityben működő üzemében gyártják. A dízel motorvonati megrendelés értéke 31,4 millió dollár, és további háromra szóló opcióval. A 48,5 m hosszú motorvonatok két utasteresek. Egy motorvonat kapacitása 116 ülő és 118 álló utas. A járműveket az EPA Tier 4 káros anyag-kibocsátású, koromtalanító berendezést is tartalmazó dízelmotoros erőforrással szerelik fel.

 ******

 január 17.

A Koleje Mazowieckie legfeljebb 71 villamos motorvonatot rendel a Stadlertől

 LENGYELORSZÁG: a vajdasági tulajdonú regionális személyszállító Koleje Mazowieckie számára szállítandó legfeljebb 71 villamos motorvonatról a Stadler Rail-el keretszerződést kötöttek.

A szerződést január 17-én írtak alá Varsóban. Stadler szerint a 2,2 milliárd złotyis üzlet a legmagasabb értékű pályázat lehet amit regionális vonatok számára, Lengyelországban aláírtak.

Az első megrendelés lehívására a megállapodás alapján az uniós finanszírozás beérkezése után kerülhet sor.

 1. január 10.

Az FGC 15 villamos motorvonatot rendelt a Stadler Rail Valencia-tól

A CATALONIA Állami Vasutak (FGC) a Stadler Rail Valencia-nak 120,4 millió eurós szerződést ítélt oda, hogy 15 elővárosi villamos motorvonatot szállítson a Barcelona – Vallès vonalra.

A 80 m hosszú vonatok bevezetése 2019-ben lehetővé fogja tenni a Terrassa és a Sabadell vonatközlekedés gyakoriságának sűrítését, és az utas kapacitás növekedését.

 ******

 1. január 9.

JR Hokkaido nagyobb sebességű közlekedést tervez a Seikan Tunnelben

Japán Infrastruktúra Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztérium és a Hokkaido Vasúttársaság (JR Hokkaido) megállapodtak abban, hogy tanulmányozzák a világ leghosszabb tenger alatti alagútjában a vonalra engedélyezett legnagyobb sebesség emelésére vonatkozó ajánlatot. A cél, hogy a Tokió – Shin Hakodate Hokuto közötti menetidőt kevesebb mint négy órára csökkentsék.

A Hokkaido Shinkansen nagy sebességű vonatok jelenleg 140km/h-val közlekedhetnek a Honshu és Hokkaido szigetek közötti 53.9 km hosszú Seikan alagútban azért, hogy a vonattalálkozáskor fellépő nyomás hullámok okozta utas komfort csökkenést elkerüljék. Jelenleg a Shin Hakodate Hokuto Hayabusa expressz szolgáltatás menetideje 4 óra 2 perc.

Ha a vizsgálatok azzal az eredménnyel zárulnak, hogy a JR Hokkaido H5 Shinkansen vonatok biztonságosan közlekedhetnek nagyobb sebességgel az alagútban, akkor a 160 km/h sebességű alagúti üzemet 2019 tavaszán be lehet vezetni, és 3 óra 59 perc menetidő elérhető lesz.

image001

Képen egy H5 sorozatú Shinkansen látható

2017.december

A Siemens által gyártott helyiérdekű vasúti járművek készen állnak az éles üzemre San Franciscóban 2017. december 15. Az első, Siemens által készített helyiérdekű vasúti jármű megkezdte a kereskedelmi körülmények közötti üzemet az amerikai San Franciscóban. Az új helyiérdekű (könnyű) vasúti járműveket Kaliforniában, a Siemens Sacramentóban létesített üzemében fogják gyártani. A vállalat összesen 219 helyiérdekű vasúti járművet fog leszállítani az SFMTA (San Francisco városi közlekedési cége) számára; ez eddig a legnagyobb megrendelés ilyen járművekre, amit a Siemens az USA-ban kapott. Erste Siemens-Stadtbahn startet Fahrgastbetrieb in San Francisco / Siemens-built light rail vehicles ready to begin revenue service in San Francisco A Siemens újonnan kifejlesztett helyiérdekű vasúti járműve a cég S200 modelljére épül. Rendkívüli energia-hatékonysága a fékezési energiát visszanyerő, könnyűsúlyú meghajtó rendszernek, valamint annak a LED világítási rendszernek köszönhető, amely akár 40 százalékkal kevesebb elektromos energiát használ fel, mint a szabványos neonvilágítás. Az SFMTA számára készült szerelvények a közvélemény-kutatási adatokra támaszkodó jellemzőkkel rendelkeznek, ideértve az ülőhelyek új elrendezését, a belső részek újszerű színkompozícióit, valamint a modern külső konstrukciót.

******

A MOVILL kft LUKAS vonszoló berendezéseket szállított a GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. részére

A sínrehelyező berendezések hasznos kiegészítője a LUKAS által kifejlesztett vonszoló berendezés, amely a futóműsérülést szenvedett vasúti járműveknek a vasúti pályáról való gyors eltávolítását és javító műhelybe eljuttatását teszi lehetővé. A sérült jármű sínrehelyező berendezéssel való megemelése után  a vonszoló kocsira süllyeszthető amellyel a javító műhelybe továbbítható. Lukas_vonszoló_MOVILL Felsővezeték jégmentesítő berendezés A kötöttpályás járműveknél a felsővezetékek eljegesedése a téli hónapokban korlátozza az áramfelvételt és emiatt sok esetben nem biztosítható a menetrend szerinti közlekedés. A német STEMMAN – TECHNIK GmbH cég munkavezeték jégmentesítő készüléke kenőanyagként glicerint használ, amelyet a jármű belső terében elhelyezett tartályokban tárol és innen sűrített levegő segítségével csővezetéken keresztül juttatja az áramszedő széncsúszó mellett elhelyezett kenőkészülékbe. A jégmentesítés hatásossági ideje 2-3 nap. A berendezést a MOVILL Kft továbbfejlesztette, és a budapesti Fogaskerekű Vasútnál sikeresen alkalmazzák.

2017.november

Szombathely, november 30.

 A „GYSEV motorvonat beszerzés” elnevezésű, az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott projekt megvalósítási szakaszba lépett. A GYSEV Zrt., mint a projekt kedvezményezettje sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényt tartott. A ½ 12-kor kezdődőtt ünnepségen bemutatták a GYSEV új generációs FLIRT3 motorvonatainak első járművét.

FLIRT3_GYSEV

 (Fotó: Stadler)

 A képen bemutatott motorvonat a GYSEV Zrt által a Stadler AG-től beszerezni tervezett 10 FLIRT3 villamos motorvonat első üzemkész járműve.

2017.október

Bécs 2017. október 1.

A Westbahn megerősíti a szolgáltatás bővítési terveit

Ausztriai nyílt hozzáférésű üzemeltető, a Westbahn kiadta az új menetrendet a bécsi-salzburgi szolgálat számára, amely 2017. december 10-én lép életbe. A Westbahn a bécsi Westből induló járatainak menetidejét 3 perccel csökkenti és Salzburgig 2 óra 25 perc utazási időt tervez. Ez összehasonlítható az osztrák szövetségi vasutak (ÖBB) Railjet szolgáltatásával, annak a 2 óra 22 perces menetidejével versenyképes. A meglévő Westbahn szolgáltatást kiegészítik Salzburgból Bécs Meidlingbe és a bécsi főpályaudvarra óránkénti vonatokkal, amelyek az S-Bahn vonal mentén folytatják útjukat a bécsi Pratersternetre. Az új szolgáltatás minden bécsi metróhoz kapcsolódik, így a bécsi lakosok fokozott hozzáférést nyernek a Westbahn szolgáltatásaihoz. Az új szolgáltatást Westblue-nak, míg a meglévőt Westgreen-t hívják. A Westbahn a szolgáltatásait új Stadler KISS 2 emeletes villamos motorvonatokkal teljesíti. KISS_WEstbahn Az új vonatok üzembe állítása lehetővé teszi a Westbahn számára, hogy a szolgáltatásait bővítse, és lehetősége nyílik arra, hogy a Bécs és a Linz közötti kapacitást növelje. A Westbahn vezérigazgatója, Erich Forster 2016-ban kijelentette, hogy a vállalat bevétele körülbelül 60 millió euró, de 2020-ra több mint 120 millió euróra kell emelkednie, úgy, hogy akkor a vállalat várhatóan 10 millió utast szállít, szemben a 2016. évi 5 millióval.

 2017.szeptember

Az ÖBB bemutatta a kettős erőforrású villamos-hidrogén üzemű tolatómozdonyának prototípusát 30PF9975_Lifestyle_1 Ausztriai Szövetségi Vasutak (ÖBB) Linzben bemutatta az átépített 1063-as villamos tolatómozdonyát, az ún., utolsó mérföldes mozdony prototípusát, amelyeket akkumulátorral és hidrogéngenerátorral is felszereltek. Az energiatárolásra négy 600 V-os lítium-ion akkumulátort használnak, amelyek közvetlenül az 1200 V-os vontatómotorokhoz szállítják az energiát. Mint ismeretes a berlini InnoTrans kiállításon 2016-ban az ÖBB egy másik saját fejlesztésű kettős erőforrású 1063-ast mutatott be. A most bemutatott 1063 038 és a Berlinben kiállított 1063 039-est egyaránt tartampróbáknak vetik alá és ezek eredménye alapján dönt az ÖBB arról, melyik megoldás szerint építse át a 1063-as mozdonysorozatát.  

A decemberi menetrendváltástól tervezett változások a MÁV START menetrendjében

A MÁV-Start Zrt. a decemberi menetrendváltástól a nemzetközi szolgáltatások visszaszorítását tervezi a szektorban tapasztalt növekvő veszteségei miatt. A Budapest – Berlin között közlekedő Metropol EuroNight decemberben megszűnik. A Budapest – Brassó között közlekedő Coronán már nem lesz hálókocsi. A bulgáriai Fekete-tenger partján Burgaszra és Várnára irányuló szolgáltatásokat megszüntetik, és a budapesti és a belgrádi vonat azon részét, amelyek továbbra is Montenegróban tartanak, szintén szüneteltetik. Ezen kívül a MÁV-Start azt tervezi, hogy megszünteti az étkezőkocsikat Magyarországról Kolozsvárra, Belgrádba, Ljubljanába, Brasovba és Bécsbe közlekedő vonatain. További tervezett változások, a Budapest és Bécs közötti RailJet szolgáltatásokat kizárólag a nemzetközi utazásokra lehet felhasználni. Jelenleg ezeket a vonatokat Budapest – Tatabánya – Győr közötti belföldi utazásokra is használhatják az utasok.

2017.augusztus

Budapest, 2017. augusztus 17. A MÁV 11 nagykapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti nyolcéves, 40 darab motorvonatra szóló keretmegállapodás alapján – közölte a vasúttársaság 2017.07.17-én az MTI-vel. A közleményben felidézték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-Start Zrt. még augusztus 8-án kötött 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződést a 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzésére és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátására. A fejlesztést az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) az Európai Unió finanszírozza. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró. ?????? (KISS látványfotója Stadler) A vasúttársaság a nagykapacitású, úgynevezett KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn- Zug) vonatokat a Budapest-Vác- Szob és Budapest-Cegléd- Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba, 2019 és 2020 között. A tervek szerint az utasok az iskolaidőszakban találkozhatnak majd az új motorvonatokkal a Budapest-Szolnok- Debrecen-Nyíregyháza- Záhony vonalon, a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján, illetve a Velencei-tónál is. A továbbiakban érkező kétszintes motorvonatok vélhetően a Budapest-Újszász- Szolnok és a Budapest-Hatvan- Gyöngyös vonalszakaszokon is közlekedhetnek majd. A közlemény szerint a MÁV-Start Zrt. az emeletes motorvonatokat saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani. A kétszintes motorvonatok utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek majd. A járművek négy kerekes szék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. Az elővárosi forgalomban közlekedő járművekkel szemben elvárás még a villamos motorvonati üzem és az óránként 160 kilométeres engedélyezett sebesség – olvasható a MÁV-Start Zrt. közleményében. A szerződést Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója írta alá. (Forrás: Stadler, MTI) ****** A Vasúttörténeti Alapítványnak az elmúlt időszakban a MÁV Zrt. segítségével sikerült a „Bugaci Kispöfögő” és a Kecskeméti Kisvasút népszerűségét széles körben megemelni és 2009-ig szinten tartani. 25 éven keresztül minden év augusztus 2. hétvégéjén került megrendezésre a Kecskeméti Kisvasút Napja, ahol a Bugaci Kispöfögő mindig remekül helytállt. Azóta is rendszeresen rendezünk emlékkiállításokat és előadásokat a térségben. A MÁVAG 1942-ben gyártotta ezt a mozdonyt és szinte megszakítás nélkül dolgozott 2008- ig. 490. sor gőzmozdony Most, hogy betölti 75. évét – szeretnénk emlékezni rá – ezért 2017. augusztus 12-én szombaton egy születésnapi pikniket rendezünk a helyszínen. Az elzárt helyszínre történő bejutáshoz és az ott történő előkészületekhez a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának hozzájárulását beszereztük. Augusztus 12.-én (szombaton 10:00-16:00 óra között) várjuk a látogatókat, meghívott vendégeinket. A helyszín kizárólag a bezárt terület felvételi épülete előtti tér a vágányzattal a fűtőházat elválasztó faléces kerítésig. Erre a területre kerül a Bugaci Kispöfögő és 1 (max. 2) személykocsi. A vasúttörténeti relikvia kiállítás és a Magyar Posta filatéliai bélyegzés helye a váróterem kijelölt részében történik, a mozdonnyal kapcsolatos vasúttörténeti előadások, köszöntések, relikvia börzék, baráti beszélgetések is a felvételi épület előtt kerülnek megtartásra. A piknikes vendéglátás egy egyszerű sátor alatt történik. Ezen a napon a látogatók fogadását, adminisztrálását, kalauzolását, vendéglátását és felügyeletét a VTA kollégái és önkéntesei végzik. ****** München, 2017. augusztus 4. A Deutsche Bahn Siemenssel keret-megállapodást kötött 100 Vectron mozdony szállítására A Siemens és a DB Cargo AG aláírt egy keret-megállapodást. Szerződés szerint a Deutsche Bahn árufuvarozási leányvállalata 60 több áramrendszerű Vectron mozdonyt vásárol.   A DB Cargo részére a Vectronok szállítás 2017 végén kezdődik és 2020-ig tart. A Deutsche Bahn árufuvarozási leányvállalata által rendelt Vectronok 6,4 MW teljesítményűek, és 160 km / h sebességre áttételezettek lesznek. A mozdonyok fel lesznek szerelve ETCS-sel, az európai vonatbefolyásoló rendszerrel. A járműveket a Siemens München-Allach gyártja. Siemens bemutatta a Rajna-Ruhr Expressz (RRX) első prototípusát. A több egységből álló villamos motorvonat tesztelése most fog elkezdődni a Siemens Wegberg-Wildenrath-ban található Vasúti Tesztközpontjában (PCW). Mind a hét sorozatgyártás előtti szerelvényt a Tesztközpontban helyezik üzembe, és a következő hónapokban alapos vizsgálatoknak vetik alá őket, mielőtt az első próbajáratokra sor kerülne a közforgalmú vasúti hálózaton. Siemenshíraug4fotója (1) (szöveg és kép Siemens) ****** Sopron 2017. július 28. Ezen a délelőtt Sopronban hivatalosan megtörtént a sorban a harmadik, vagyis a 91 55 0471 001-2 H-GYSEV VectronAC villamos mozdony átadása a GySEV Zrt-nek. A Siemens Vectron mozdonyt a vasúttársaság egyből csatasorba állította, és a 16:21-kor induló budapesti IC-t már a 471 001 pszú. gép vontatta. A kép a vonatra állás előtt készült. DSC01358 (Kép és szöveg: Szécsey István)

2017.július

Elkészült és futópróbázott az első CR motoros M41-es dízelmozdony   418_126_2_Abaligeten_2017_07_12 A Ganz Motor Kft-ben fejlesztett Cammon Rail motoros M41-es első futópróbáját Dombóvárról – Abaligetig 2017. július 12-én tartotta meg. (Kép és szöveg: Kovács Károly)

2017.június

Bussnang, 2017 június 16. Kigördült az első bimodális FLIRT A Stadler Bussnang 2017 június 15-én bemutatta az olasz Valle d’Aosta régiónak szállított az első hibrid FLIRT –et. 01_VdA_FLIRT_bimodale A környezetbarát jármű a 3 kV DC villamosított vonalakon és nem villamosított hálózaton a beépített dízelmotoros-elektromos hajtásnak köszönhetően egyaránt közlekedhet. A pályakímélő konstrukciója kiemelkedő, a FLIRT-eknél megszokott alacsony, legfeljebb 18 tonna tengelyterhelésű. Mint minden FLIRT, a hibrid FLIRT is alumínium profilokból épül. Ez eredményezi a könnyű és energiatakarékos kivitelt. A három részből álló jármű a felsővezetékes üzemhez és a villamos erőátvitelhez szükséges egységeken túl a dízelerőforrásokat és a szükséges segédüzemi berendezéseket is tartalmazza. 03_VdA_Power_module_V8-Deutz A dízel erőforrás: 2 Deutz V8 dízelmotor (Euro IIIB). A jármű 66,8 m hosszú, 2,82 m széles és 4,12 m magas. A felsővezeték alatti üzemben 160 km/h, és a dízel-elektromos üzemmódban 140 km/h a legnagyobb sebessége. ****** Budapest, 2017. május 30. A GYSEV új Vectronja a Magyar Vasúttörténeti Parkba látogatott. A26_Vektron_Füstiben_2017. mákus30_Szécsey Évről-évre visszatérő szokás, hogy a Siemens AG egy kétnapos konferencia keretén belül emutatja a szakmai közönségnek, hogy az elmúlt 12 hónapban mik történtek Vectron témákban. Idén, pontosan a GySEV Zrt-vel kötött szerződés alapján, a konferencia helyszíneként a budapesti Hotel Korinthia került kiválasztásra. Európa jó pár országából kereken 220 vendéget köszönthettünk. Kiegészítésképpen a Magyar Vasúttörténeti Parkkal büszkélkedhettünk (amelytől rengeteg vendég el volt ámulva), és ahová a Vendégek a Nyugati pályaudvarról nosztalgia vonattal érkeztek. Itt a csúcs a GySEV Zrt 471 500 pályaszámú mozdony volt. (Kép és szöveg: Szécsey István)

2017.május

Megérkezett az első két Siemens Vectron a GYSEV flottájába Megérkezett az első két Siemens Vectron villamos mozdony a GYSEV Zrt.-hez. A vasúttársaság márciusban jelentette be, hogy 9 darab új vontató járművet rendel a Siemenstől. A tervek szerint a gyártó még az idei évben leszállítja az összes, megrendelt Vectron-t. A járművek a hazai személyszállításban és a nemzetközi árufuvarozásban teljesítenek majd szolgálatot. A GYSEV Zrt. és a Siemens képviselői 2017 márciusában írták alá a beszerzési szerződést öt, ill. opcionálisan további négy villamos mozdony megrendeléséről. Azóta biztossá vált, hogy a vasúttársaság él opciós jogával, így összesen kilenc Siemens Vectron villamos mozdonyból állhat a GYSEV flottája. A gyártó cég hónapokkal a leszállítási határidő előtt átadta az első két Vectron MS mozdonyt a GYSEV számára. Az első, új mozdonyt május 23-án, ünnepélyesen felavatták a soproni vasútállomáson. cicko1y7x 1. ábra: a GYSEV új Siemens gyártmányú Vectron villamos mozdonya. „Hosszú ideje terveztük és gondos munkával készítettük elő a vontató járműparkunk fejlesztését. Véleményem szerint a lehető legjobb megoldást választottuk, hiszen kedvező feltételekkel vettünk fel hitelt, a rendelkezésünkre álló forrásból pedig az európai vasútvonalakon hosszú évek óta bizonyító Siemens Vectron mozdonyokat vásároltunk. Dinamikusan fejlődő vasúttársaságunknak nagy szüksége volt az új vontató járművekre. Külön öröm számomra, hogy várhatóan még az idei évben az összes mozdonyt leszállítja a Siemens” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. Vectron_avató2 2. ábra: Az első GYSEV Vectron avató résztvevő balról jobbra: Dr. Ludvig László, a Siemens Zrt. divízió igazgatója; Dr. Karl Strasser, az osztrák Siemens AG vasúti fővonali és városi közlekedési egységének vezetője; Dr. Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitka; Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója; Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere. A vasúttársaság állományába kerülő első két mozdony háromáramnemű, így az európai vasútvonalak többségén képes közlekedni. Ezeken kívül még egy háromáramnemű, ill. hat darab kétáramnemű mozdonyt rendelt meg a GYSEV, utóbbiak közül kettőben dízel segédhajtás is rendelkezésre áll majd. A mozdonyokat elsősorban a nemzetközi árufuvarozásban használja majd a társaság, de az új vontatójárművek megjelennek a hazai InterCity-forgalomban is. Ennek megfelelően a GYSEV Zrt. és a GYSEV CARGO Zrt. logóinak szín és formavilágát is megjeleníti az új, zöld sárga és fehér alapszínekre festett mozdonyok arculata. „Nagy elismerés számunkra, hogy immáron 130 éve megbízható partner lehetünk az ország vasúti közlekedésének fejlesztésében. 1887-ben az első villamos vontatású közúti vasutat, vagyis az első budapesti villamost a Siemens hozta létre, ma pedig a GYSEV flottájának legújabb Vectron mozdonyát adhatjuk át. Vállalatunk újra bebizonyította, hogy kiemelkedő teljesítményű vasúti járműveivel méltán járul hozzá a hazai villamos hajtású vasúti közlekedés modernizációjához” – mondta el Dr. Ludvig László, a Siemens Zrt. Mobility divíziójának vezetője. Az első két mozdony az 471 500-as és 471 501-es pályaszámot kapta. Jelenleg a járművek hatósági engedélyeztetési eljárása zajlik, a két új villamos mozdony várhatóan júniusban állhat forgalomba. ****** Pusztaszabolcs 2017. május 4. 10éves a Stadler pusztaszabolcsi karbantartó üzeme és a FLIRT Fontos mérföldkövet ünnepel a Stadler Magyarországon, ugyanis kereken 10 évvel ezelőtt kezdte meg működését a vállalatcsoport pusztaszabolcsi karbantartóközpontja. A 2007. május 4-én felavatott szervizközpont mára nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik leghatékonyabb és leginnovatívabb karbantartó bázisa lett. Karbantartóbázis A május 4-én Pusztaszabolcson megtartott ünnepélyes eseményen beszédet tartottak: Fónagy János Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Phoenix_Flight Peter Spuhler, a Stadler Rail Csoport tulajdonos vezérigazgatója Dunai Zoltán Dunai Zolán, a Stadler országigazgatója 10 éve a karbantartó központtal egy időben állt forgalomba a MÁV első FLIRT típusú elővárosi villamos motorvonata is, amelyből Magyarország vasútvonalain ma már összesen 133 jármű üzemel, ebből 123 a MÁV-nál és 10 pedig a GYSEV-nél. DSC_0361_FLIRT_Pszab Egy évtizede állt közforgalomba az első Stadler FLIRT vonat a MÁV elővárosi vonalain. A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. a Stadler Rail Csoport karbantartásért felelős leányvállalata Magyarországon. A pusztaszabolcsi üzem jelenleg 60 db Stadler FLIRT típusú, illetve 10 db Bombardier Talent típusú, a Magyar Államvasutak által üzemeltetett elővárosi villamos motorvonat teljes körű karbantartását látja el. Emellett a karbantartó központ végzi 10 db GYSEV FLIRT, és további 42 db MÁV FLIRT karbantartás-felügyeletét is. A Stadler karbantartó bázisának hatékonysága szinte páratlan, az elmúlt tíz évben a járművek a szerződésben vállalt érték felett, átlagosan 95%-os rendelkezésre állás mellett közlekedtek, és összesen több mint 100 millió km-t tettek meg. Az elsők között forgalomba állt FLIRT vonatok egyenként mintegy 2 millió km futásteljesítménnyel büszkélkedhetnek. A pusztaszabolcsi bázis 10 évvel ezelőtti alapítása a Magyar Államvasutak 30+30 darabos motorvonat beszerzésének volt köszönhető. Ebben az időszakban úttörő lépésnek számított a MÁV részéről, hogy teljes élettartamra szóló, azaz 30 évre vonatkozó karbantartási szolgáltatást is vásárolt a gyártótól, ami azt jelenti, hogy a beszerzés során nem csak a jármű beszerzési árát, hanem a teljes élettartamköltségeket is figyelembe vették. Az európai vasúti piac történetének ezen időszakában ez a megközelítés újszerű volt, mára viszont a gyártó által végzett karbantartás vagy szervizfelügyelet széles körben elterjedt, bevett gyakorlattá vált. A pusztaszabolcsi üzem létrehozása a Stadler Csoport egészének is egy izgalmas vállalkozás volt, amelyre építve ma már különálló divízióban, sikeres üzletágként végzi 680 jármű karbantartását 16 országban.

2017.április

Budapest, 2017. április 18. Stadler Rail Valencia S.A.U nyerte meg a MÁV-Start tram-train (villamos-vasút) beszerzésére kiírt pályázatát. A járművek Szeged és Hódmezővásárhely között közlekednek majd. A MÁV-Start a felhívásban 8 darab és 4 darab opciós dízel-villamos tram-train jármű beszerzésére kért ajánlatokat. Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés célja a Szeged-Hódmezővásárhely közötti tram-train összeköttetés megteremtése. A vasút-villamos (tram-train) rendszerek lehetővé teszik a települések belterületét kiszolgáló villamosok és a városhatárokon kívül közlekedő hagyományos vasutak összekapcsolását, így az utasok átszállás nélkül tudnak utazni a városon kívüli területek és a városközpont között. ***** Jönnek az emeletes vonatok A magyar vasút életében kiemelt jelentőségű keretmegállapodást írt alá a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Ezzel belátható közelségbe kerül a vasúti személyszállítás fejlesztésének következő állomása, az első kétszintes személyszállító járművek forgalomba állítása 2019 tavaszán – áll a MÁV közleményében. Idén az első három hónapban 4 százalékkal nőtt az utasszám a bevételek harmadát adó budapesti agglomerációban. Az egyre népszerűbbé váló vasúti utazás újabb és újabb fejlesztéseket tesz szükségessé, ezért kerül sor a nagy kapacitású, emeletes motorvonatok beszerzésére. (Forrás: MÁV-Start Zrt)

2017.március

Sopron 2017. március 14. Vectron mozdonyokkal bővül a GYSEV flottája A Siemens nyerte a GYSEV Zrt. mozdonyvásárlásra kiírt tenderét. A keretmegállapodás értelmében kilenc Vectron mozdonyt rendelhet a GYSEV, amelyek közül az elsőt várhatóan már idén nyáron használatba veheti a vasúttársaság. A mozdonyok megfelelnek a határokon átnyúló vasúti közlekedés követelményeinek, így a vasúttársaság a hazai személyszállítás mellett a nemzetközi árufuvarozásban vetheti be a Vectronokat.

 1. Vectron szerődés aláírasa2017.03.14

A vasúttársaság tavaly júliusban jelentette be, hogy sikeres előkészítő munka után aláírták az Európai Beruházási Bankkal a vállalat fejlesztési hitelszerződését, melynek keretében a GYSEV Zrt. 40 millió eurós hitelkerethez jutott. Ez biztosította a mozdonyok beszerzéséhez szükséges forrásokat. A GYSEV Zrt. mozdonyvásárlásra kiírt közbeszerzési eljárását a Siemens nyerte, a cég 9 darab Vectron típusú villamos mozdonyt szállíthat le a vasúttársaságnak.   Az alapmegrendelés 2 db Diesel Power Module, vagyis dízel segédhajtással ellátott, kétáramnemű Vectron AC, valamint 3 db, háromáremnemű Vectron MS mozdonyról szól, emellett a szerződés része opcióként további 4 db, szintén kétáramnemű Vectron AC mozdony vásárlása. A mozdonyokat folyamatosan állítják forgalomba, az első járművek várhatóan már nyáron, a továbbiak pedig ősszel jelennek meg a GYSEV flottájában.

 1. Mozdony_beszerzés_látványterv

A Vectronok számos európai országban közlekedhetnek, és ETCS L2 mozdonyfedélzeti berendezéssel vannak felszerelve, így az új mozdonyokat elsősorban a nemzetközi teherszállításban használhatja a vasúttársaság. Ugyanakkor az új vontatójárművek megjelennek majd a hazai InterCity-forgalmakban is. A belföldi utasok várhatóan a Sopron-Budapest, illetve a Szombathely-Budapest viszonylatban közlekedő IC vonatok élén találkozhatnak a GYSEV Vectronokkal. (Forrás: GYSEV, Siemens) ****** Budapest, 2017. március 8. Magyar találmánnyal zöldül a vasút Környezetbarátabbá teszi a vasúti személy- és teherszállítást a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és az anyavállalat közösen fejlesztett vezetőtájékoztató rendszere. Az iCOM Assist névre keresztelt szoftver használatával akár 15 százalékkal is csökkenhet a vasúti szerelvények energiafogyasztása és károsanyag-kibocsátása. Az ezt megvalósító algoritmus kizárólag magyar mérnökök munkájának az eredménye. A vezetőtájékoztatót már több külföldi vasúttársaság is használja. Az innovatív vezetőtájékoztató rendszer (DAS) használatával nemcsak a vasúti közlekedés környezetterhelése mérséklődik, hanem javul a menetrendi pontosság és csökken az amortizáció is. Nem csoda, hogy már több európai vasúttársaság – így a DB-Cargo, a London Midland & Southern vasúttársaságok, valamint a Vossloh járműgyártó – is használja a rendszert. Sőt, könnyen lehet, hogy a találmány a vasút mellett más közlekedési ágakat is meghódíthat, hiszen a szoftver továbbfejleszthető közúti használatra is.

 1. iCOM_Assist_rendszer

A nemzetközi jelentőségű innováció nagyrészt magyar tesz­telők, informatikusok, gépészmérnökök, villamosmérnökök, mechatronikai mérnökök és fizikusok közös munkájának az eredménye. Mátyás Attila, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest szoftverfejlesztési csoportvezetője elmondta: „Az iCOM Assist is bizonyítja, hogy a hazai mérnökök a világ kutatás-fejlesztésének élvonalába tartoznak. Az ilyen jelentőségű kreatív projektek kivételes szakmai tapasztalatot nyújtanak minden résztvevő számára. Ehhez biztosít stabil hátteret egy olyan világcég, mint a Knorr-Bremse.” Az iCOM Assist működésének lényege, hogy az út során folyamatosan információkkal látja el a vonat vezetőjét annak érdekében, hogy a szerelvény energiafogyasztása a lehető legalacsonyabb legyen. Az energiafelhasználást a vasúti közlekedésben nagyon sok tényező befolyásolja. Az optimális sebesség megválasztásához a szoftver felhasználja a menetrend adatait, az aktuális vonat tömegét és hosszát, a gyorsítási és fékezési karakterisztikákat, a gördülési és légellenállást, valamint a pályaemelkedést. Az iCOM Assist képes megadni azt az optimális „gázkar” és fékkar állást a vonatvezetőnek, amellyel a lehető legkisebb energiabefektetéssel érhet célba. Emellett arra is javaslatot ad, hogy az elektrodinamikus vagy a pneumatikus féket célszerű-e használni a fékezés során. Az állandó GPS kapcsolat biztosítja, hogy műholdak segítségével nyomon követhessék a vonatok haladását, a GSM adatkapcsolat pedig a forgalomirányítási adatokat teszi elérhetővé. Az iCOM Assist nem igényel drága szenzorokat és költséges telepítést. Üzemeltetéséhez csupán egy, az ablakra rögzíthető GPS antenna és egy tablet méretű kijelző szükséges. A szoftver számos, ezen a területen újdonságnak számító megoldást alkalmaz, ezért a Knorr-Bremse több szabadalmi bejelentést is benyújtott az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. (Forrás: Knorr-Bremse) A Knorr-Bremse hír előzményeiről: A hír bevezetőjében olvashattuk: „Az ezt megvalósító algoritmus kizárólag magyar mérnökök munkájának az eredménye. A vezetőtájékoztatót már több külföldi vasúttársaság is használja.” Sajnos a hír nem nevesítette a kérdésben fő szereplő kiváló magyar mérnököket. Három kiemelkedő elméleti és gyakorlati tudású vasútgépész mérnök nevét szükséges itt kiemelni, mint ezen szakmai eredmény alapjául szolgáló, a Knorr Bremse SfS GmbH által megvásárolt szabadalom megalkotóit: Dr Zobory István professzor emerituszt (okl. közlekedésmérnök, okl alkalmazott matematikus, az MTA doktora) a BME Vasúti Járművek Tanszékének ny. vezetőjét és jelenleg tudományos tanácsadóját, néhai Tóth Bélát (okl. gépészmérnök, okl. dízel-és villamosvontatási szakmérnök) a Ganz MÁVAG és a MÁV egykori munkatársát, valamint néhai Előhegyi Istvánt (okl. közlekedésmérnök) a MÁV és a GYSEV egykori munkatársát. Az ő tudásukra alapozva 2008-tól a MÁV-Trakció Zrt-ben a szabadalmi bejelentést követően innovációs együttműködés előkészítése kezdődött, sajnálatos tény, hogy az innovációs együttműködés meghiúsult, így sem a MÁV sem a GYSEV nem került e tudás birtokába… A szabadalmi oltalommal védett tudásban rejlő hasznot szerencsére a Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft. felismerte, a szabadalmat a Knorr anyacégével megvásároltatta, és ezért a történet nem a megszokott módon végződött, és kijelenthetjük, hogy szerencsére most nem igazolódott a mondás, miszerint „Senki nem lehet próféta a saját hazájában”… Mindazonáltal felettébb elszomorító a tény, hogy a MÁV időhúzó, laikus hozzáállásának köszönhetően Előhegyi István és Tóth Béla szakkollégáink nem élhették meg e nagy horderejű szabadalom hazai hasznosítását. (Megjegyzés: A történelem ismétli önmagát, egykoron Kandó Kálmán sem élhette meg a Kandó mozdonyok megszületését.) A Vasútgépészet első számában Zobory István professzor úr „A vontatási energetika első főfeladatának megoldása” című írásával emlékezünk meg a 21. század elejének egyetlen magyar, vontatásenergetikai szabadalma szakmai előzményéről.

2017.február

Budapest, 2017. február 22. Helytakarékos vasúti fékeket fejleszt a Knorr-Bremse Budapest részben hazai pályázati forrásból Mintegy 270 millió forintot nyert el a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest vasúti fékek fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH). A projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot. A Knorr-Bremse vállalatcsoport legnagyobb fékegység gyára és fejlesztő központja azt vállalta, hogy az elkövetkező két év során innovatív technológia alkalmazásával különleges, helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt vasúti járművekhez. A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest – a Knorr-Bremse vállalatcsoport legnagyobb fékegység gyára és fejlesztő központja – mintegy 270 millió forintot nyert el az NKFIH által meghirdetett pályázaton vasúti fékrendszer elemek fejlesztésére. A teljes fejlesztési projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot, amelyből a Knorr-Bremse Budapest helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt olyan vasúti kocsik számára, amelyekbe az alacsony padló vagy a kerékpárszállító szakasz miatt a fékrendszer elemeit jóval kisebb helyre kell beépíteni. A Knorr-Bremse Budapest a pályázatában azt vállalta, hogy az innovatív technológiával készülő fékmechanikai és fékvezérlési komponenseket két éven belül kifejleszti és a prototípusokat le is szállítja. A legkorszerűbb vasúti járművekbe a fajlagos üzemeltetési költségek csökkentése érdekében minél több ülőhelyet terveznek be a járműgyártók. Emellett az utazóközönség igényeinek megfelelve akadálymentes, alacsonypadlós vasúti kocsikat építenek, amelyek gyakran kerékpárszállító szakaszokkal is el vannak látva. A projekt célja olyan műszaki megoldások kifejlesztése és alkalmazása az eddig tervezett és gyártott fékrendszerelemek újabb generációjaként, amely révén a fékvezérlést és fékmechanikát olyan helyre is be lehet építeni, ami eddigi nem volt lehetséges. A Knorr-Bremse Budapest a feladat megoldásához új alapanyagot, optimalizált gyártástechnológiát vezet be, új üzemi- és parkoló fékmodult, tuskós fékegységet fejleszt. Az új berendezésekkel szemben fontos elvárás a gyártás és az üzemeltetés során felhasznált nyersanyag és energia mennyiségének, így a termék karbonlábnyomának csökkentése is. (Forrás: Knorr-Bremse) ****** 2017. február 24. A DB Regio 39 darab, több egységből álló regionális vasúti szerelvényt rendelt a Siemenstől 2020-tól kezdve a DB Regio AG kizárólag a Siemens által szállított új szerelvényeket fogja üzemeltetni a Németország délnyugati részén található Rajna-völgy vasúti hálózatán. A Deutsche Bahn regionális szolgáltatója 39 darab vasúti járművet rendelt kifejezetten ezzel a céllal. A megrendelés 15 Desiro HC és 24 Mireo szerelvényre vonatkozik. Ez jelenti az első megrendelést a vállalat új több részes, Mireo elnevezésű regionális szerelvény platformjára, amit a közelmúltban mutattak be az Innotrans kiállításon, a világ legnagyobb vasúti kereskedelmi vásárán. Rajna-völgyben átszervezik a vasúti szolgáltatásokat. Az átszervezést követően a nagyvárosok között közlekedő, gyors interregionális szerelvények egyértelműen elkülönítődnek a regionális, elővárosi vasúti rendszer (S-Bahn) járműveitől, amelyek az összes helyi állomáson megállnak. Ugyanakkor jelentősen növekszik a régióban üzemelő szerelvények száma. Az új szerelvényeket azért rendelték, hogy kielégítsék ezeket a speciális követelményeket. A Mireo regionális járatként (RB) fog üzemelni az Offenburg – Freiburg – Bázel/Neuenburg (Svájc) útvonalon, valamint vasárnaponként Kaiserstuhl térségében Freiburg és Endingen/Breisach között. A szerelvényt méretezhető, több részes motorvonatként tervezték. Az új aerodinamikus kialakításnak és a csendes forgózsámolyoknak köszönhetően a zajszint lényegesen csökken. A vonat könnyű súlya, energiahatékony alkotóelemei és az intelligens fedélzeti hálózatfelügyelő rendszer következtében az energiafogyasztás 25 százalékkal kevesebb, mint az előző szerelvények esetén. A három kocsiból álló szerelvényeken 220 ülés található. A Desiro HC szerelvények regionális expresszvonatként fognak üzemelni a Karlsruhe – Offenburg – Freiburg – Bázel útvonalon. Minden egyes szerelvény négy kocsiból áll, melyek közül az első és az utolsó – a két szélső – egyszintes, míg a középső két kocsi kétszintes konstrukciójú. A belső tér több mint 50 százaléka akadálymentesített, a két egyszintes szélső kocsinál egyáltalán nincsenek lépcsők, a vonat belső elrendezése és felszereltsége pedig kielégíti a mozgáskorlátozott utasok igényeit. A kétszintes középső kocsikkal a szerelvények hossza csupán 105 méter, mégis 410 ülőhely található a vonaton, és tágas lábtér biztosított az utasok számára. Mindkét regionális vonatszerelvény típust 160 km/óra sebességre tervezték. ****** Dunakeszi: 2017. február 9. FLIRT_415_096 A graffitisok dolgoznak a MÁV-nál (fotó: Murárik László) ****** Port Workington, 2017. 02.06. A Stadler leszállította az első Class 88-as mozdonyt a DRS-nek AClass 88-as mozdony egy hat-nyolc hetes üzembe helyezési, beállítási programon esik át. A többi kilenc mozdony az elkövetkező hónapokban érkezik Port Workington-on keresztül. stadler_hír_IRJ_2017_febr ****** Svájc, 2017. február 3. 18 Vectron mozdonyt rendeltek a Siemenstől A LokRoll AG lízing cég a Reichmuth Infrastruktur Schweiz AG infrastruktúra alappal közösen 18 több áramnemű mozdonyt rendelt meg a Siemenstől. A lokomotívokat a határokon átívelő forgalomban fogják használni a Németország – Ausztria – Svájc – Olaszország közlekedési folyosó mentén. A szükséges nemzeti vonatbefolyásoló rendszerek mellett valamennyi mozdony fel lesz szerelve az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) berendezéseivel is. A mozdonyok maximális kimenő teljesítménye 6.400 KW, a legnagyobb sebessége pedig 160 km/óra. A LokRoll 15 éves időtartamra fogja bérbe adni a mozdonyokat az SBB Cargo International svájci teherszállító vállalatnak.

2017.január

Hollandia, 2017. január 10. A világon elsőként az NS, (Holland Vasutak) kizárólag zöld villamos energiát használ fel a vonattovábbításhoz Netherlands, Friesland, wind mills near the dam A naponta, mint egy 5500 vonatot közlekedtető NS január 10-én bejelentette az Eneco energiavállalkozással két éve írt alá egy tíz évre szóló szerződés teljesítését. Az Enecoval kötött szerződés szerint az NS számára a szélerőművekkel termelt energiára való teljes átállás határideje 2018 elejére volt. “Tervünket egy évvel korábban valósítottuk meg” – jelentette ki Ton Boon, az NS szóvivője. Az Eneco és a vasúttársaság számítása szerint egy szélerőmű egyórányi teljesítményéből származó villamos energiával egy átlagos NS vonat 200 kilométert képes megtenni. A holland vasút következő célja, hogy 2020-ig egyharmadával csökkentsék az egy utaskilométerre jutó energiafelhasználást. ****** Tram-train épül Magyarországon Nagyot lépett előre a Szeged és Hódmezővásárhely közötti  vasúti közlekedésre tervezett LRV ügye. 2016. december 30-án a pályaépítésére, 2017. január 6.-án pedig a szerelvények beszerzésére írták ki a közbeszerzést. A tervezett negyven kilométernyi pályából 29 korábban elkészült, de többek közt öt megállót kell építeni Hódmezővásárhelyen és a szegedi végállomás előtti 4,5 kilométert is villamosítani kell. A pályaépítésre 13,25 milliárd forintot tervez a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. A MÁV nyolc, egyenként 30-40 méter hosszú, 100 km/h-s utazósebességgel közlekedő hibrid-kettős erőforrású, dízel- és villamos vontatásra egyaránt alkalmas járműre várja a gyártóktól az ajánlatokat. A beruházás becsült összköltsége 23 milliárd Forint. A tram-train a számítások szerint mintegy tízezer a Szeged és Hódmezővásárhely között ingázónak javítja a közösségi közlekedést. ****** MGBahn új mozdonyokat rendelt a Stadlertől Stadler fejleszt, épít és szállít hét mozdonyt a Matterhorn Gotthard Bahn részére. (MGBahn). A rendelés két, adhéziós hajtású villamos tolatómozdonyra egy adhéziós dízel-villamos tolatómozdonyra és négy fogaskerék és adhéziós használatú infrastruktúrán való üzemeltetésre alkalmas dízel-villamos mozdonyra vonatkozik. A szerződés volumene meghaladja a 23 millió svájci frankot. Az új MGBahn mozdonyflotta jelentősen csökkenti a zaj- és károsanyag-kibocsátást.   blabla  A szállítandó méter nyomtávú mozdonyok 8,37 m hosszúak és 2,65 m szélesek. Az egységes járműkoncepció következtében a háromféle mozdony számos azonos alkatrészt tartalmaz. A mozdonyokat a Stadler ABB vontatási berendezéssel szállítja. A járművek dízelerőforrása környezetbarát Mercedes Euro-III-B kibocsátási szintű dízelmotor lesz.

2016.december

Budapest, december 19. Már 123 FLIRT motorvonata van a MÁV-nak A Stadler vasúti járműgyártó cég átadta a MÁV-Startnak a legutóbb megrendelt 21 FLIRT villamos motorvonat utolsó járművét, ezzel a vasúttársaság FLIRT-flottája 123-ra emelkedett – közölte Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a projektzáró rendezvényén. OLYMPUS DIGITAL CAMERA december 19-től a magyarországi közforgalomban közlekedő FLIRT-ek száma 133. A 123 FLIRT motorvonatával a MÁV-Starté Európában a legnagyobb FLIRT flotta. A folyamatos fejlesztéssel a vasúttársaság az utaskiszolgálás színvonalát növeli, ennek is köszönhető, hogy az idén várhatóan 3 millióval növekszik az utaslétszám az előző évhez képest. A 21 korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésről 2015. júliusban írt alá szerződést a MÁV START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművek beszerzését a Közlekedési operatív program (Közop) és az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) által biztosított, 85 százalékban uniós támogatásából, valamint 15 százalékban hazai költségvetési forrásból fedezte a vasúttársaság. A MÁVcsoport a 123 FLIRT motorvonatot négy közbeszerzési eljárás során szerezte be, az első 60 motorvonatra szóló szerződést 2006-ban írták alá, ezt követte 2013-ban a korábbival azonos műszaki tartalmú 48 vonat vásárlása, ez utóbbi közbeszerzését a MÁV-START és a GySEV közös kiíróként hirdette meg. A vasúttársaság közölte: a motorvonat villamos fékberendezése segítségével az elővárosi közlekedésben a felvett energia 25-30 százalékát visszatáplálja a hálózatba. Csépke András az MTI-nek elmondta: a MÁV-START koncepciójában kiemelten szerepel a budapesti elővárosi és a távolsági minőségi vasúti közlekedés fejlesztése. A budapesti elővárosi vasúti fejlesztés egyértelműen motorvonatokkal valósítható meg, ezért szükség van a jelenleginél lényegesen nagyobb kapacitású motorvonatok beszerzésére. Hozzátette: uniós tendert írtak ki újabb motorvonatok beszerzésre, 40 motorvonatot vásárolnának, egyenként legalább 600 férőhellyel. Mivel még erre nem áll rendelkezésre az uniós támogatás, ezért a közbeszerzést keretmegállapodásos eljárásként folytatják le, ami azt jelenti, hogy keretmegállapodás esetében a források rendelkezésre állása alapján lehet majd megvenni a motorvonatokat. A közbeszerzési eljárásban a szerződéskötés jövő nyárra várható, arra számítanak, hogy 2018 végén, 2019-ben ebből a beszerzésből már közlekednek majd vonatok a hazai vasútvonalon – tette hozzá. ****** Székesfehérvár, december 18. Átadták a több mint 33 milliárd forintból megújult székesfehérvári vasútállomást hétfőn. A beruházás során megújult a vasúti pálya, a biztosítóberendezéseket és az állomásépületet is részben felújították. A fejlesztésnek köszönhetően az átmenő fővágányokon 100 km/h-ra emelkedett a megengedett sebesség, mondta az MTI-nek Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Felújítottak 19 km vágányt. Megújult kilenc személypályaudvari vágány, négy 55 cm-es magasperon és három szigetperon, több perontető és három új peronlift épült. Emellett új térvilágítást, korszerű utastájékoztató és vagyonvédelmi térfigyelő rendszert állítottak üzembe. A részben megújult állomásépületben nyolc méter széles aluljárót és két  utasliftet építettek be. Az állomáson új felsővezetéki hálózat létesült, a Mártírok útján zajvédő fal épült, és új tengelyszámlálós vonatérzékelésű elektronikus állomási biztosítóberendezést létesítettek 89 központi állítású váltóval. Moha és Börgönd felé pedig új, tengelyszámlálós, ellenmenet- és vonatutolérést kizáró berendezést telepítettek. A beruházás európai uniós és hazai források felhasználásával több, mint nettó 33 milliárd forintból valósult meg. (Forrás MÁV) ****** A Deutsche Bahn és a Siemens kísérleti projektet indít prediktív karbantartás céljából A Deutsche Bahn (DB) és a Siemens kísérleti alkalmazásba kezd, melynek keretében a nagysebességű (407-es sorozatú) Velaro D ICE vonatok prediktív (megelőző jellegű) szervizelését és karbantartását fogják vizsgálni. A digitalizált adatok elemzése révén már egy korai szakaszban meghatározzák a várható meghibásodásokat és hibás működéseket, valamint e problémák forrásait, és a kapott eredmények alapján javaslatokat tesznek a jármű karbantartására. Ily módon elkerülhetők az állásidők és növelhető a járműflotta általános rendelkezésre állása, ez pedig a korábbinál költséghatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé. A projektet jelenleg tizenkét hónapos időszakra tervezik. Die modernste ICE 3-Generation: Der Velaro D / The latest ICE 3 generation: The Velaro D A Siemens olyan, az iparágban egyedülálló digitális szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi, hogy a karbantartási munkákat pontosan a jármű valóságos állapotához igazítsák. Intelligens algoritmusok és egzakt elemzések segítségével növelhető a rendelkezésre állás” – jelentette ki Jochen Eickholt, a Siemens Mobility divíziójának igazgatója. Az egyéves időszak során a Velaro D flotta szerelvényeiből menet közben kapott adatokat rendszeresen elemzik, kiegészítve velük a fedélzeti diagnosztika során kapott eredményeket. A vasúti iparágon belül a Siemens az első vállalat, amely egy speciális adatelemző központot működtet ebből a célból: a Münchenben található Mobilitás Adatszolgáltatási Központot. A járművek által küldött adatokat egy központi diagnosztikai rendszer fogadja és elemzi abból a célból, hogy a meghibásodások előrejelzésével kapcsolatos számításokat végezzen. Ezen előrejelzések alapján a szakemberek megalapozott javaslatokat tesznek sürgős vagy tervezett karbantartási tevékenységekre, és ajánlásaikat közvetlenül közlik a DB műhelyeiben dolgozó műszaki állománnyal. Az adatelemzések olyan algoritmusokon és modelleken alapulnak, amelyek segítségével rendkívül megbízható előrejelzések adhatók a járművek és alkotóelemeik jövőbeni viselkedésével kapcsolatban. Az üzemeltetés során az összes diagnosztikai adat könnyen érthető, felhasználóbarát kijelzőn áll rendelkezésre a kezelő és karbantartó személyzet számára. Ily módon gyorsan ellenőrizhető egy jármű aktuális állapota, és meghozható a megfelelő intézkedés. (Siemens)

2016.november

A Siemens és a Knorr-Bremse konzorciuma nyert a MÁV-START vasúti forgóvázakra kiírt közbeszerzési eljárásán 20 darab új generációs, nemzetközi forgalomra alkalmas, IC+ vasúti személykocsi gyártását készíti elő a MÁV-START Zrt. A 200 km/órás sebességre képes járművekhez szükséges forgóváz és fékrendszer alkatrészcsomagok együttes beszerzésére kiírt közbeszerzési eljáráson a Siemens Zrt. és a Knorr-Bremse GmbH konzorciumának ajánlata bizonyult a legjobbnak. A felek bejelentése szerint az eszközöket részben Magyarországon gyártják majd. A Siemens-Knorr Konzorcium az alkatrészcsomagok szállítását 2017 áprilisában kezdi. Az ajánlat értelmében a Siemens, a Siemens-Knorr Konzorcium 40 darab 200 km/órás sebességre alkalmas forgóvázat szállít az új generációs IC+ személykocsikhoz. A napjainkig már több mint kétezer példányban gyártott forgóváztípus megfelel az európai átjárhatósági előírásoknak (TSI), ezáltal lehetővé teszi a járművek közlekedését a nemzetközi forgalomban; légrugós kialakításuknak köszönhetően pedig az utazóközönségnek komfortosabb utazást biztosítanak, mint a hagyományos forgóvázak. A konzorcium másik tagja, a Knorr-Bremse 20 darab komplett fékberendezést és Flexball-vezetékeket szállít a nemzetközi forgalmú, újgenerációs IC+ kocsikhoz. A fékrendszer szerelvényei részben Magyarországon, a vállalat budapesti gyárában készülnek majd. A közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződés teljesítése révén az alkatrészcsomagok szállítása 2017 tavaszán kezdődik. A MÁV-START szolnoki telephelyén 2017-18-ban elkészülő tíz darab nemzetközi, másodosztályú, illetve tíz darab nemzetközi, többcélú utasterű és akadálymentesített IC+ kocsik a tavaly forgalomba helyezett két, saját fejlesztésű prototípus terveire épülnek. A prototípusok 2014 októberétől utasforgalmi próbaengedéllyel szállítottak utasokat, majd 2015 júniusában megkapták a típusengedélyt Magyarországon és a környező országokban is (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Románia, Svájc, Szlovákia és Szlovénia). Az első két forgalomba helyezett kocsi már több mint 1,2 millió kilométert teljesített. A MÁV-START, valamint az osztrák és a svájci vasúttársaság szerint is kedvezőek a kocsik nemzetközi üzemeltetése során szerzett tapasztalatok. A MÁV-START IC+ programjának köszönhetően már középtávon megújulhat az InterCity járműpark jelentős része. A nemzetközi IC+ flotta építését követően, 2018-tól állami forrásból 100 darab belföldi közlekedésre szánt IC+ kocsi sorozatgyártása indulhat el különböző elrendezéssel: termes 1. és 2. osztályú, illetve többcélú utasterű mozgáskorlátozott utasok részére is kialakított részekkel, emelővel és akadálymentesített mosdóval. Ezek a hazai pályaparaméterekhez igazodva legalább 160 km/h sebességű közlekedésre lesznek alkalmasak. (Siemens) ****** A Siemens 45 könnyű vasúti járművet gyárt San Diego számára A Siemens 45 új S70 könnyű vasúti jármű (LRV) szállítására kapott megrendelést a San Diego Metropolitan Transit System (MTS) tömegközlekedési vállalattól. Az új közlekedési eszközöknek köszönhetően javítható a szolgáltatás színvonala a meglevő vonalakon, és elegendő jármű áll rendelkezésre az UC San Diego Blue Line jelenleg építés alatt álló, 11 mérföld hosszúságú bővítésének üzemeltetéséhez. Ezzel a megrendeléssel összesen 244-re nő az MTS számára szállított járművek száma, így az MTS a Siemens legjelentősebb USA-beli ügyfele a könnyű vasúti járművek területén. Az S70 egységeket Kaliforniában, a Siemens Sacramento-ban létesített vasúti termelési központjában fogják legyártani. Az első járművek várhatóan 2018 végén érkeznek meg a felhasználás helyére. Siemens baut 45 Stadtbahnen für San Diego / Siemens to manufacture 45 light rail vehicles for San Diego   ****** Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a vasútgépészek és a Vasútgépészet elvesztette két nagy tudású vasutasát, íróját. Sopron, 2016. november 6. Elhunyt: Előhegyi István okleveles közlekedésmérnök ny. mérnök főtanácsos GYSEVElhunyt:   cicko1y7x gyasz Budapest, 2016. november 2. Elhunyt: Bajok  János okleveles gépészmérnök, ny. MÁV főmérnök.   Sopron, 2016. november 6. bajok-janos

2016.október

oneletrajz2

Isten akaratában megnyugodva Dr. Kubinszky Mihályné és fiai a maguk és egész rokonságuk nevében mély fájdalommal tudatják, hogy a szeretett, jóságos férj, apa, nagyapa és dédapa

Prof. em. dr. hc.

Kubinszky Mihály

okl. építészmérnok, az MTA doktora,

Széchenyi-, YbI- és Mikó-díjas,

Sopron Város Díszpolgára

életének 90. évében

2016. október 17-én

csendesen elhunyt.

Drága halottunkat a legeslegszűkebb családi körben helyezzük végső nyugalomra.

Akik uto1só tiszteletüket szeretnék leróni előtte, azt az érte mondandó gyászmisén tehetik meg, amelynek helye Sopronbánfalva, vo1t Pálos templom. A gyászmise időpontja: 2016. okt. 25-én (kedden) 17:00 óra. A család kéri a mise végeztével a személyes részvétnyilvánítás mellőzését.

Részvétnyilvánítási cím: Dr. Kubinszky Mihályné,

9400 Sopron, Kökényes köz 3. (e-mail: evakub@gmail.com)

****** 122 könnyű vasúti jármű Seattle és a Central Puget Sound terület számára   október 14. 122 Stadtbahnen von Siemens für Seattle und die Region Central Puget Sound/ 122 light rail vehicles for Seattle and Central Puget Sound area A Siemens szerződést kötött 122 új S70 típusú könnyű vasúti jármű (LRV) szállítására a Sound Transit cég számára, amely a regionális közlekedési rendszert üzemelteti az USA Washington államában, Seattle és a Central Puget Sound terület igényeit kiszolgálva. A Sound Transit történetének eddigi legnagyobb egyedülálló szerződésének keretében megrendelt mennyiség csaknem a háromszorosára növeli a flotta járműveinek számát: 62 kocsiról 184-re. Az S70 típusú könnyű vasúti járműveket Kaliforniában, a Siemens Sacramento-ban létesített vasúti gyártóközpontjában fogják gyártani. A flotta tesztelése 2019-ben kezdődik. Az új járművek tervezése és megépítése során arra törekednek, hogy kielégíthessék a Sound Transit bővülő könnyű vasúti hálózata és a növekvő utasszám következtében fellépő fokozódó igényeket. Az LRV egységek kinézetre karcsúak lesznek, de tágasabb lesz a belterük, több teret biztosítva az utasok számára. Továbbá a járművekben külön tér áll majd rendelkezésre a csomagok elhelyezésére és horgok lesznek felszerelve, ahova járművenként maximum négy kerékpárt lehet felakasztani. (Siemens) ****** Új piacokat hódít meg a Stadler október 5.   Stadler Nagy-Britanniában elnyerte eddigi legnagyobb rendelését. A szerződés 58 FLIRT szállításáról szól az angliai Abellio East Ltd részére több mint 600 millió GBP értékben.   flirtuk_eastanglia_2_okt05 Az 58 vonatból 20 intercity motorvonat 38 bimodális, kettős erőforrású, regionális szerelvény lesz, amelyek villamosított és nem villamosított vasútvonalakon egyaránt közlekedhetnek. Stadler végzi az új vonatok javítását és karbantartását a Crown Point Norwich karbantartó bázison. flirtuk_eastanglia_interior_okt5 Az új vonatok az alábbi vonalakon fognak közlekedni. – Intercity járatok London és Norwich között – Stansted Expressként a Liverpool Street Stansted repülőtérre – továbbá kelet Anglia regionális vonalain. (Stadler)

2016.szeptember

Sopron, szeptember 28.   Forgalomba állt a GYSEV Zrt. első három, felújított IC-kocsija Forgalomba álltak a GYSEV Zrt. első felújított InterCity-kocsijai. Az átalakított és a vasúttársaság színeire festett járművek különlegessége, hogy a vasúti kocsi összes fülkéjét fedélzeti utastájékoztató monitorral szerelték fel. Az első felújított IC-kocsik a Sopron-Budapest viszonylatban közlekednek, az ősz folyamán azonban több átalakított jármű is forgalomba áll, így a Szombathely-Budapest InterCity-közlekedésben is használhatja őket a vasúttársaság.   A GYSEV Zrt. év elején jelentette be, hogy 26 használt, de jó műszaki állapotú InterCity-kocsit vásárolt az Osztrák Szövetségi Vasúttársaságtól (ÖBB). A Dunakeszi Járműjavító Kft., további külsős vállalkozók, valamint a vasúttársaság saját szakemberei már tavasszal megkezdték a kocsik teljes átalakítását.  A 21-90, ill. 31-90-es sorozatszámú kocsikat a GYSEV Zrt. zöld-sárga színvilágát tükröző külső festéssel látták el. A 11 fülkével és 66 ülőhellyel rendelkező, klímával és zárt rendszerű wc-kel felszerelt kocsikban az összes ülést újrakárpitozták, az utasok kényelméről mozgatható fejtámla és beépített olvasólámpa gondoskodik.   ic-kocsi_atadas_kep_elso_osztalyu_fulke Az ünnepélyes átadáson bemutatták az első, ún. A-B kocsit is: ezekben a járművekben a 6 másodosztályú mellett 5 első osztályú fülkét alakítottak ki. Az első osztályú fülkékben bőrborítást és fejpárnát kaptak az ülések, a csomagtartókat üvegpolcokra cserélték, a fülkéket szőnyeggel és függönnyel szerelték fel.   A felújított InterCity-kocsik mindegyike biztosít ingyenes wifi-szolgáltatást, a fülkékben pedig mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas konnektorok várják az utasokat.  A kocsik különlegessége, hogy az összes fülkébe szerelt a vasúttársaság fedélzeti utastájékoztató monitorokat. Ezeken valós idejű, azonnali utazási információkat láthat az utazóközönség: a vonat sebességét, térképet, érkezési időket és csatlakozásokat.  A kocsikat saját fejlesztésű, elektronikus pontkijelzős iránytáblákkal szerelte fel a vasúttársaság. A kijelzőkön az adott InterCity vonatszáma, a kocsiszám, a célállomás és a megállási helyek jelennek meg.   ic-kocsi_atadas_kep_vonat2   Az első három járművet követően az ősz folyamán folyamatosan állnak forgalomba a felújított és átalakított GYSEV-es IC-kocsik, amelyek a Sopron-Budapest viszonylat után, várhatóan október végétől a Szombathely-Budapest InterCity-forgalomban is közlekednek. ****** Berlin, InnoTrans 2016 A világ vasúti eszközgyártóinak és vasútjainak kétévente sorra kerülő világkiállítását Belinben szeptember 20-23 között rendezik meg. A kiállítás szabadterén, a vasúti vágányokon a világ legfontosabb vasúti járműgyártói mutatják be újdonságaikat. A pavilonokban többek között a vasúti eszközgyártók termékeivel, újdonságaival ismerkedtünk meg. Az alábbi összeállítás azt mutatja, hogy, melyik kiállítási csarnokban és hol lesz megtekinthető, a következő cég. Alstom szabadtéren, továbbá a 3.2 csarnok 308-as helyén lesz megtalálható. Az Alstom bemutatja a zéró-emissziós motorvonatát, amelyet Alsó-Szászország, Észak-Rajna- Vesztfália, Baden-Württemberg részére gyárt. A Ganz Motor kft nevéhez méltóan a vasúti járműmotor fejlesztésének eredményeivel ismerteti meg a látogatót. A kiállítás helyszíne: 18. csarnok 206. stand. és az együttműködés lehetőségeit keresi a nagy múltú, több mint 170 éves tradíciójú gyár. A Ganz bemutatja a dízelmotorok, hajtóművek, tengelyhajtóművek és forgóvázak fejlesztésének legújabb eredményeit is. A Siemens ebben az évben a cég termékeit és megoldásait a 4.2 csarnokban (a 203-as pavilonban), valamint a 0/400 számú külső kiállítási területen fogja bemutatni. A korábban említett kiemelt területek mellett a vállalat hat járművet tesz közszemlére a kültéri részen. Az SKF idén a megbízhatóságot és a karbantartási költségek minimálisra csökkentését állítja a középpontba a szeptemberben megrendezésre kerülő berlini InnoTrans vásáron, melynek témája: „Megbízhatóságnövelő technológiák és szolgáltatások” Az InnoTrans látogatói a 22-es pavilon 606-os standján találkozhatnak az SKF képviselőivel. A Stadler a 103 csarnokban 2,2 standon, valamint a szabadtéren mutatja be járműveit. Technikai újítások, a nagy teljesítmény és a környezetbarát szempontokat hangsúlyozza. A Stadler bemutatja EC250, a világ első szabványos alacsony padlós nagysebességű motorvonatát, ugyancsak a szabadtéri kiállítási területen a holland vasút részére gyártott FLIRT, a dízel-villamos EURODUAL mozdony, a VARIOBAHN az Aarhus / Dánia, a CITYLINK villamos-vonat Chemnitz / Németországban és az Azerbajdzsáni megrendelésre gyártott hálókocsi. A Berlini új S-Bahn 1:25-ös makettjét első alkalommal a fogja a Stadler bemutatni.  A Berlinben kiállított járművekről a Vasútgépészet következő számaiban olvashatunk. ****** Sopron: 2016.09.01 Újabb Flirt motorvonatokat vásárolt a GYSEV Zrt. Tíz új Flirt 3 motorvonat vásárlásáról írt alá szállítói szerződést a Győr-Sopron- Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) a Stadler konzorciummal. Az első járművet 2018 márciusában, az utolsót 2019 januárjában szállítják – közölte a GYSEV csütörtökön az MTI-vel. A beszerzés 21,7 milliárd forintból valósul meg, amelyet teljes egészében európai uniós támogatásból finanszíroznak. A GYSEV idén áprilisban hirdetett meg ajánlattételi felhívást, a nyílt közbeszerzési eljárást a Stadler lengyelországi és svájci leányvállalatai által alkotott konzorcium nyerte. A Stadler a negyven kocsiszekrényt szolnoki gyárában készíti, s a járművek forgóvázai is Magyarországon készülnek majd. A végső összeszerelést a cég lengyelországi üzemében végzik. Az új motorvonatok harmadik generációs FLIRT-ek lesznek, kedvezőbb költséggel üzemeltethetőek, s az Európai Vasúti Ügynökség szabályainak megfelelően teljesítik majd az európai vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról szóló legújabb műszaki előírásokat. A 77,1 méter hosszú és 2,82 méter széles négyrészes motorvonatokban 208 ülőhely lesz, a járművek végsebessége eléri az óránkénti 160 kilométert. Az új motorvonatok a korábban beszerzett motorvonatokkal is összekapcsolhatók lesznek. Emlékeztetőül: az első generációs FLIRT vonatból a Stadler Magyarországon eddig összesen 133 szerelvényt értékesített, ebből 123-at a MÁV Zrt., míg tízet a GYSEV Zrt. részére. A GYSEV Zrt. első FLIRT motorvonatai 2013 decemberében álltak forgalomba, a vonatok a Sopron-Győr, a Szombathely-Rajka, illetve a Sopron- Szombathely- Szentgotthárd vonalakon közlekednek. A Stadler ilyen típusú motorvonatait a világ 17 országában használják, elővárosi, regionális és InterCity forgalomban. (Forrás: GYSEV)

2016.augusztus

A Stadler nyerte a Caltrain 16 db Double-Decker vonatra szóló pályázatát A Stadler tervezheti és gyárthatja a szerződésben foglalt 16 db, hatkocsis KISS típusú dupla szintes elektromos motorvonatot az Egyesült Államokbeli Caltrain számára. A szerződés – mely kitér további 96 kocsi rendelkezésre állására is – teljes értéke 551 millió dollár. A Stadler most először ad el könnyűszerkezetes, dupla szintes vonatokat Amerikának. stadler Augusztus 15-én, San Mateo-ban, Kaliforniában, Jim Hartnett a Peninsula Corridor Joint Powers Board (Caltrain) vezérigazgatója és Peter Spuhler a Stadler csoport tulajdonosa aláírták a 16 db KISS típusú, dupla szintes elektromos motorvonatra szóló megállapodást. A szerződés teljes értéke 551 millió dollár és tartalmaz egy további 96 kocsira szóló opciót 385 millió dolláros értékben.   Az új vonatok San Francisco és San Jose között kerülnek forgalomba a Szilikon völgyben. A dupla szintes EMU -k a nagy teljesítményüknek és utaskapacitásuknak köszönhetően egy jobb szolgáltatás nyújtanak majd a rohamosan növekvő tömegközlekedési igényeknek megfelelően. A Caltrain gyorsabb és sűrűbb menetidőt, ill. csatlakozást kínálhat így. A Stadler nagy teljesítményű dupla szintes EMU-i kifejezetten vonzóak, köszönhetően a modern designnak, az alacsony élettartam költségeknek és megbízhatóságuknak. A hatkocsis vonatok bővíthetőek hét, illetve nyolckocsisra is, miközben teljesítményük arányaiban nem, viszont utaskapacitásuk nagyban változik. Az első Stadler dupla szintes vonatot 2019 augusztusában adják át Amerikában, mely 2020-ban számos teszt és honosítás után kerül forgalomba.  

2016.július

A Siemens Desiro ML a GYSEV szolgálatában GYSEV_D_ML_2016_07_15_hír_b1ba8bfe3e83b3cdf04cc8cd6f799a75_XL SIEMENS átadta az első Desiro ML villamos motorvonatot a GySEV-nek július 15-én Wulkaprodersdorf-ban rendezett ünnepségen. A 15 és 25 kV-os villamosított hálózaton üzemeltethető motorvonatokat a GYSEV a Deutschkreutz – Ebenfurth – Vienna – Petrzalka és Pamhagen – Vienna vonalon közlekedteti. (Forrás IRJ) ****** Thameslink program: Londonban üzembe helyezik a Siemens vonatokat Ezen a héten megtörtént a Siemenstől rendelt első Desiro City motorvonat leszállítása és üzembe helyezése a Nagy-London területén levő Thameslink vasúti hálózatban. A Govia Thameslink Railways (GTR) nevű társaság kezdetben Bedford és Brighton között fogja üzemeltetni a szerelvényeket; ezt követik a Cambridge-be és Peterborough-ba érkező, illetve onnan induló járatok, illetve más célállomások Kent és Sussex grófságban. 2018 végére összesen 115 szerelvény leszállítására kerül sor. Ennek az új vonatflottának a teljes hosszú távú szervizelését és karbantartását a Siemens fogja biztosítani. Neue Züge von Siemens für Thameslink-Strecke / New Siemens Thameslink Trains from Siemens (Siemens) ***** Forgalomba állt a 15 darabos FLIRT-flotta első két motorvonata Vasárnap reggel, Budapest-Déli pályaudvar és Győr között állt forgalomba a MÁV-START tavaly nyáron megrendelt 15 darabos FLIRT-flottájának első két szerelvénye. Ezzel már 110 darabból áll a korszerű, akadálymentes, hatékony energiafelhasználású motorvonat-állomány, amely év végére 123 egységre bővül. A 15 új járműből 6 darab a Budapest–Tatabánya–Oroszlány és a Budapest–Tatabánya–Győr, 9 darab pedig a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém és Budapest–Füzesabony–Eger viszonylaton szolgálja majd az utazóközönséget mav-start_flirt A 15 FLIRT típusú elővárosi villamos motorvonat szállításáról tavaly júliusban írt alá szerződést a MÁV-START Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművek beszerzését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból – 85 százalékban EU támogatásból – fedezi a vasúttársaság. A tizenöt voatszerelvényt decemberig adja át a személyszállító vasútvállalatnak a Stadler. A MÁV-START ezzel a beszerzéssel 2016 végére már 123 FLIRT vonattal fog rendelkezni, de további 40 darab nagykapacitású, emeletes motorvonat beszerzését is előkészíti. (MÁV-START Zrt)

2016.június

Aranycsákány krampácsverseny   A III. Pályavasúti Szakmai Nap keretében VII. alkalommal megrendezett Aranycsákány Krampácsversenyen. A megmérettetést június 4-én rendezték meg. Aranycsákány_krampácsverseny_2016június4 A budapesti Vasúttörténeti Parkban megrendezett pályavasúti szakmai napot „A vasúti erősáramú berendezések, felsővezetéki- és térvilágítási rendszerek fejlődése a kezdetektől  napjainkig”  címmel rendezték meg. A szakmai nap keretében bonyolították le a VII. Aranycsákány Krampácsversenyt, amelyen ez alkalommal hét csapat vett részt, köztük a GYSEV Kanárik alakulata. „A park XIII. vágányán a résztvevők szinte egymás nyakában dolgoztak a siker érdekében. A csapatoknak egymás követő 4 db talpfát kellet kicserélni. Kettőt hagyományos kézi kötéssel, szabályozással, beleértve a cigányfúróval történő talpfa-fúrást is, a másik kettőt pedig kézi kisgépek segítségével. A szakmai értékelő bizottság tagjai különböző szempontok figyelembevételével és a vágányon az M 61-es NOHAB mozdony elhaladtával mért süppedési értékek alapján hozta meg döntését” – mondta el a GYSEV-es csapat vezetője, Hanzmann Károly. Az idei győztes a Borsodi Sínhajlítók csapata lett. A GYSEV kanárik csapata pedig második helyezést ért el. Az események szakmai kommentátora Ikker Tibor a GYSEV pályavasúti üzletág vezetője volt. (GYSEV) ****** 2 016. június 3. A Railpool öt Vectron mozdonyt rendelt a Siemenstől A mozdonyok bérbeadásával foglalkozó teljes körű szolgáltatást nyújtó Railpool, melynek székhelye a németországi Münchenben található, öt további Vectron AC típusú, 15 kV 16 2/3 Hz és 25 kV 50 Hz-es felsővezeték alatt üzemeltetésre tervezett villamos mozdonyt rendelt. Mind az öt járművet ebben az évben kell leszállítani és a tervek szerint Németországban, Ausztriában, Magyarországon és Romániában fognak üzemelni. A 6.400 KW maximális kimeneti teljesítményű és 200 km/h csúcssebességű mozdonyokat a Siemens németországi, München-Allach- ban levő üzemében gyártják. Ezzel a megrendeléssel a Railpool 19 mozdonyra bővíti Vectron flottáját. A szerződésben szereplő opció lehetővé teszi a Railpool számára további 10 Vectron AC mozdony megrendelését. Vectron wird Kilometer-Millionär / Vectron becomes kilometer millionaire A MÁV villamosítja az észak-balatoni vasútvonalat A MÁV tendert ír ki a Balaton északi partján futó vasútvonal villamosítására. Az első részben a Szabadbattyán – Balatonfüred –Aszófőig terjedő vonalrészt villamosítják és Aszófőn villamos vontatási alállomást létesítenek. A cél, hogy ezt a szakaszt 2017 közepére üzembe helyezzék, a Vizes Világbajnokságig, melyet részben Balatonfüreden tartanak meg. A projekt keretében a vonalon az állomások peronjait is felújítják. A MÁV-Start Zrt 100 db új IC+ kocsit szerez be A magyar kormány 30 milliárd forintot, biztosít 100 db. IC+ kocsi beszerzéséhez, a MÁV – Start számára. A 200 km/h sebességű kocsikat a MÁV – Start Szolnok Járműjavítójában gyártják, Dunakeszivel partnerségben. A beruházási összeg felét a költségvetésből finanszírozzák, a ki nem fizetett tartozásból mellyel a kormány tartozik az állami tulajdonban lévő MÁV-Start Zrt-nek 2012-2013 között nyújtott szolgáltatásért. Az összeg másik felét a kormány közvetlenül biztosítja. A MÁV- Start bejelentette, hogy a saját gyártásban 300 millió forintért tudja a járműveket előállítani. Ez sokkal kedvezőbb, mintha külföldről szerezné be a kocsikat. A társaság tender felhívást tett közzé, 40 db, 200 km/h sebességű forgóváz beszerzésére, amelyek 20 nemzetközi forgalom beszerezni tervezett IC+ kocsi alá kerülnek. A forgóvázakat 2018. közepére kell leszállítani. A nemzetközi forgalmú IC+ kocsik 26,4 m hosszúak, a másodosztályú kocsiban 80, az első osztályú kivitelben 58 ülőhely lesz.

2016.május

Berlin, május 11. A Stadler 45 FLIRT szállítására kapott megrendelést A Go Ahead egy német magánvasúti üzemeltető a Stadler Pankow-tól 45 FLIRT³ típusú villamos motorvonatot rendelt. A Go-Ahead Verkehrsgesellschaft Germany GmbH 3-6 részes az új FLIRT3 szerelvényeket a Baden Württemberg tartományban Stuttgart környéki hálózaton tervezi, közlekedteti. A szerződés magában foglalja 11, három részes 15, ötrészes valamint 9, négyrészes és 10, hat részes FLIRT³ villamos motorvonat szállítását. A Go-Ahead Verkehrsgesellschaft Germany GmbH 2014-ben Berlinben alapított cég.Stuttgart_ISO 7_3-teiler_GoAhead_V1 Az ábrán a Go-Ahead-nek szállítandó 3 részes FLIRT³ látványterve látható. Az új FLIRT³ villamos motorvonatok 2019. júniusi menetrendváltástól a Stuttgart – Aalen – Crailsheim, Stuttgart – Ulm, Stuttgart – Würzburg Stuttgart – Pforzheim – Karlsruhe és Stuttgart – Heilbronn – Osterburken – Lauda vasútvonalakon fognak menetrendszerűen közlekedni. (Forrás: Stadler Pankow) ****** Sopron 2016 május: A GYSEV villamos motorvonatok beszerzését tervezi Villamos motorvonatok beszerzésére írt ki ajánlattételi felhívást GYSEV Zrt. A vasúttársaság felhívása, amely az Európai Unió hivatalos lapjában jelent meg, 10 darab alacsonypadlós, villamos motorvonat közbeszerzését tartalmazza – közölte a cég. A járművekkel szemben elvárt alapvető műszaki követelmények a 190 fix ülőhelyes utastér, a 160 km/órás engedélyezett legnagyobb sebesség, az akadálymentes, alacsonypadlós kivitel, és a két külön mellékhelyiség. A motorvonatoknak rendelkezniük kell Wifi-vel, elektromos eszközök töltésére szolgáló konnektorokkal, valamint korszerű audio-vizuális utastájékoztatásra alkalmas eszközökkel. Az első új motorvonat 2018 során állhat forgalomba a GYSEV Zrt. villamosított vasútvonalain. Az utolsó járművet a szerződéskötést követő 30. hónapban kell leszállítania a nyertes ajánlattevőnek. A beszerzés az Európai Unió támogatásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretén belül valósulhat meg. (Forrás GYSEV) ****** Budapest, május 5 A Magyar Vasúttörténeti Parkban tartotta meg kibővített emlékülését a MÁV História Bizottsága valamint a Magyar Vasúttörténeti Park alapítvány, amelyen megemlékeztek a kerekévfordulós járművekről. A fotón az egyik ünnepelt jármű a 100 éves MÁV 342-es gőzmozdony látható a körcikk fűtőházban az ünnepségre előkészítve. Az emlékülésen elhangzott előadások szerkesztett írásos változatát a Vasútgépészet következő számaiban közreadjuk. MÁV342,006_2016_május5A MÁV 342,006 pályaszámú 100 éves gőzmozdony (Fotó: Kovács Károly) Siemens – 120 éve a budapesti földalatti közlekedés szolgálatában 120 éve, 1896. május 2-án indult el Budapesten a korának műszaki színvonalát messze meghaladó Millenniumi Földalatti Vasút. A magyar főváros a lóvasút után, a gőzvontatás lépcsőjét elhagyva, egyenesen a villamos-vontatás korszakába lépett, így Budapesten jelent meg először a kontinentális Európában egy teljesen villamos üzemű földalatti vonal. A Milleniumi Földalatti Vasút tervezésében, építésében a Siemens jelentős szerepet játszott. A földalatti vasút ünnepélyes megnyitására 120 évvel ezelőtt, 1896. május 2-án került sor. Ezzel a kontinentális Európában tehát először jelent meg Siemens-rendszerű villamos vontatás a földalatti tömegközlekedésben. A földalatti kirobbanó sikert aratott. Az első hónap alatt 13.600 menet történt, a földalatti vasút 469.846, azaz naponta mintegy 15.000 személyt szállított. A legtöbb utast, egészen pontosan 581.339 főt 1896. évben június hónapban utazott a kis földalattin, ez napi mintegy 20.000 utazást jelentett. Az építési előirányzathoz képest 1% megtakarítás jelentkezett és az üzem 7-10% nyereséget hozott. Az eredmények mellett a Kisföldalatti nagy nemzetközi elismerésre is szert tett. Utazott rajta például I. Ferenc József magyar király és osztrák császár, valamint II. Vilmos német császár is. A vonal az 1900. évi párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, és mintául szolgált az 1902-ben megnyíló berlini földalattihoz. 2002-ben az Andrássy út és műemléki környezetének részeként a felkerült az UNESCO világörökségi listájára. (Forrás Siemens)

2016.április

A ČD Cargo öt Vectron mozdonyt rendelt a Siemenstől 

április 22.

A ČD Cargo cseh vasúttársaság öt Vectron MS mozdonyt rendelt a Siemenstől. A több áram-nemű (ún. MS-Multisystem) mozdonyokat a Cseh Köztársasággal szomszédos valamennyi országban, valamint Magyarországon és Romániában lehet üzemeltetni. A Vectron mozdonyokat más feladatok mellett személygépkocsi-szállítmányok vasúton történő továbbítására fogják használni Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Németország között, valamint más nemzetközi útvonalakon. Az összes mozdonyt felszerelik az ezekben az országokban használatos vonatbefolyásoló rendszerekkel és az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel (ETCS) is. A mozdonyok maximális kimeneti teljesítménye 6.400 KW, a legnagyobb sebessége pedig 160 km/óra. A szállítások 2016 júniusában kezdődnek és az év végére fejeződnek be. A mozdonyokat a Siemens németországi, München-Allach-ban levő üzemében fogják megépíteni. ČD Cargo bestellt fünf Vectron-Lokomotiven / ČD Cargo orders five Vectron locomotives (forrás Siemens) ***** Dunakeszi, 2016. április 6. Közlemény: A spanyol CAF S.A. 2014 március 5-én kötött szerződést 37 db (25 db rövid és 12 db hosszú) villamos jármű szállítására a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-vel. A Szerződés opcionális lehívási lehetőségként biztosítja a BKK Zrt. részére további 87 db villamos lehívását újabb közbeszerzési eljárás nélkül, amennyiben ennek finanszírozása megoldott. Az előzetes tervek szerint – ahogyan a megrendelt alapmennyiség esetében is történt – a projekt finanszírozása döntő mértékben EU-s strukturális alapokból valósulna meg a 2014-2020 időszakban rendelkezésre álló keret összegből.   CAF_Dunakeszin

forrás: KesziPress

 A 87 darabos opcióból 10 db rövid járművet a BKK Zrt. még 2014-ben megrendelt melynek gyártásában a Dunakeszi Járműjavító Kft. (DJJ Kft) közreműködik a korábban, a Magyar Kormányt képviselő HITA és a CAF S.A. által megkötött együttműködési megállapodás alapján. A CAF ebben a megállapodásban vállalta. hogy a teljes opcionális mennyiség gyártásába bevonja a DJJ Kft-t, ezzel hozzájárulva a magyar vasúti járműgyártás újraindításához, a DJJ Kft-nél alkalmazott munkaerő továbbképzéséhez, a korszerű gyártástechnológiai rendszer meghonosításához. A CAF ezen kívül, az eredeti pályázat során nem tervezett többlet terhek vállalásával kihelyezett gyártási logisztikát, a magyar munkaerő spanyolországi képzését is vállalta. A DJJ Kft. pedig vállalta, hogy a gyártás és a gyártásközi tesztelések megindításához, elvégzéséhez szükséges beruházásokat saját forrásokból megoldja. Mind a CAF S.A., mind a DJJ Kft. teljesítették vállalásukat, melynek kézzelfogható eredményeként most megindult a villamosok végszerelés Dunakeszin. Az együttműködő Felek – így a CAF S.A., aki a DJJ Kft. potenciális partnereiként ezidáig egyedüliként tartotta magát vállalásaihoz – a további technológiai fejlődés és a gyártóművi együttműködés fejlesztését erősítő intézkedéseket várnak a Magyar Kormány részéről, elsősorban a BKK Zrt.-vel kötött villamos szállítási szerződésben rendelkezésre álló további 77 db villamos megrendelését illetően, amelyre 2015 során ígéretet kaptak. (Forrás: Dunakeszi Járműjavító Kft)

2016.március

IF Design díjakkal jutalmazták a Siemens vasúti technológiáját

Desiro HC Plattform mit Designpreis ausgezeichnet / iF Design Award for Desiro HC platform Mind az új, Desiro HC típusú regionális vasúti jármű-platformot, mind pedig a szerelvények új, univerzális mellékhelyiség (mosdó) egységét iF Design díjjal tüntették ki a Termék kategóriában. A Siemens mindkét fejlesztését először 2018 végén fogják alkalmazni a személyszállítás területén, a németországi nagy Rajna-Ruhr vidékén közlekedő Rajna-Ruhr Express (RRX) vonaton. A Desiro HC olyan innovatív regionális járműplatform, amely egyesíti az egyszíntes motorkocsik és az emeletes közbenső kocsik előnyeit. A fejlesztés célja az volt, hogy több helyet biztosítsanak az utasok számára, és következetes külső és belső konstrukciót (formatervezést) valósítsanak meg. A konstrukciót a Tricon Design AG-vel együttműködve formálták meg. A külső forma világos és modern vonalai speciális tervezésű tetőelemekkel kombinálva zökkenőmentes és vizuálisan vonzó átmenetet biztosítanak az egyszintes járművek és az emeletes közbenső kocsik között. Az elülső rész merész tervezése dinamikus jelleget kölcsönöz ennek a koncepciónak. A szerelvény teljes külső formája esztétikus módon simul bele a városi környezetbe. (forrás: Siemens) ****** Budapest, 2016. március 3. Elhunyt Lánczos Péter nyugalmazott MÁV igazgató a Vasútbiztonsági iroda egykori vezetője. lanczos12Lánczos Péter. aki a Gépipar Kiváló Dolgozója, Kiváló Vasutas, a Közbiztonsági Érem aranyfokozatának kétszeres kitüntetettje, a Haza Szolgálatáért bronzfokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének birtokosa, Mikó Imre- díjas okleveles gépészmérnök életének 87. évében hosszan tartó betegségben 2016. február 28-án örökre eltávozott. Hamvait 2016. március 17-én, csütörtökön, 14 órakor helyezik el a budapesti Városmajori plébánia templom kolumbáriumában Budapest XII., Csaba u. 5. helyezik örök nyugalomba. ****** Rijadi metró projekt Bemutatta a világ legnagyobb metró-hálózatához szánt Inspiro típusú szerelvényeit a Siemens Siemens hat erstmals das neue Metrofahrzeug für das weltweit größte Nahverkehrsprojekt vorgestellt / Siemens has presented its new Inspiro type metro vehicle for the world's biggest mass transit project Újabb mérföldkőhöz ért a világ legnagyobb tömegközlekedési projektje. A Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban megépülő metróhálózat hat vonalából kettőn a Siemens Inspiro típusú vezető nélküli szerelvényei közlekednek majd. Az összesen 1,5 milliárd eurós Siemens projekt részeként a vállalat magyarországi transzformátorgyára vontatási, segédüzemi és inverteres transzformátorokat gyárt. A 175 vágánykilométer hosszú földalatti vonalhálózatban a járművek akár másfél percenként közlekedhetnek, és óránként 21.000 embert szállíthatnak. A Siemens összesen 74 darab, Inspiro típusú metrószerelvényt szállít le a projekt során. A vonatok sajátossága, hogy teljesen alumíniumból készült karosszériával rendelkeznek, emellett úgy alkották meg őket, hogy 90 km/óra maximális sebességgel haladhatnak a normál nyomtávú pályán. A kettő- és négykocsis szerelvényeket a szélsőséges éghajlati viszonyok figyelembe vételével tervezték; minden eddiginél hatékonyabb légkondicionáló rendszert építettek a járművekbe, amelyeknek ezáltal még a legnagyobb forróságban is megfelelő a hűtési teljesítményük. A szerelvény forgózsámolyait, hajtóműveit, a fékeket és az ajtókat speciális elemekkel is felszerelték, hogy megakadályozzák a homok beszivárgását. (Forrás: Siemens)

2016.február

2016. február 18 Dunakeszi Járműjavító Kft – IRIS tanúsítvány

A Dunakeszi Járműjavító Kft-ben 2016. febr. 09 – 12 között megtartott IRIS Rev.2 tanúsítási audit sikeresen lezárult. Az alapos felkészülésnek köszönhetően a TÜV Rheinland auditorai eltérést nem találtak.

Így a Dunakeszi Járműjavító Kft lett az első olyan cég Magyarországon, amely IRIS tanúsítással rendelkezik a vasúti kocsik és önjáró vasúti járművek, ill. azok részegységeinek, alkatrészeinek gyártása, javítása, karbantartása területén.

A Dunakeszi Járműjavító Kft egyúttal bekerült a nemzetközi IRIS adatbázisba, ahol olyan nagy járműgyártókkal szerepel együtt, mint pl. az Alstom, Bombardier, Siemens.

Mi is az IRIS ? Az IRIS a Nemzetközi vasúti járműipari minőségügyi rendszerszabvány (International Railway Industry Standard), az ISO 9001-en alapul, de kiegészült speciális vasúti járműipari követelményekkel – hasonlóan az ISO/TS 16949-es közúti járműipari rendszerszabványhoz. Fő célja, hogy a vasúti szektor kisebb költséggel, hatékonyabban magasabb minőségszintet érjen el, melyhez egy jól kidolgozott és átlátható auditálási rendszer tartozik. Előnyei még:

 • az egységes, áttekinthető és globális követelményrendszer a járműgyártók vonatkozásában,

 • sikeres bevezetése által mindenki nyer: az érdekelt felek, a berendezés gyártók, a járműgyártók, az üzemeltetők és ezek üzleti partnerei.

A tanúsítvány megszerzése egy nagy lépés abba az irányba, hogy a Dunakeszi Járműjavító Kft ismét elfoglalja helyét a hazai járműgyártás és javítás élén. Ezzel teljesülhetnek a tulajdonosok és a menedzsment által megfogalmazott stratégiai célok.

(Forrás: Dunakeszi Járműjavító Kft)

******

A Lokomotion GmbH nyolc többrendszerű (többáramnemű) mozdonyt rendel a Siemenstől

A magántulajdonban levő Lokomotion GmbH vasúttársaság nyolc darab Vectron típusú, többáramnemű mozdony szállítására adott megrendelést a Siemensnek. A mozdonyok Németországban, Ausztriában és Olaszországban fognak üzemelni. Az ezekben az országokban alkalmazott vonatbefolyásoló rendszerek mellett a mozdonyokat fel kell szerelni az ETCS, Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel is. Ütemterv szerint a járművek szállítása 2017 tavaszán kezdődik. A mozdonyok maximális teljesítménye 6.400 KW, a legnagyobb sebessége pedig 200 km/óra.

Vectronok gyártása A Vectronok gyártása, fotó: Siemens ******

A Voith Rail Service végzi a Class 185 -ösök fő alkatrészeinek nagyjavítását

f_Voith_Class_185_RailPack_zoom 1.  ábra:  Class 185 dízel motorkocsi Voith RailPack-el, melyet a First TransPennine Express üzemeltet   f_Voith_RailPack_zoom 2.   ábra: A Voith RailPack, a First TransPennine Express Észak-nyugat Angliában üzemelő, single és többtagú Class 185-ös flottájának hajtás rendszeréül szolgál  

Már több, mint 9 éve üzemelteti a First TransPennine Express az 51 db dízel, háromkocsis Siemens motorvonatát. A DMU -kat Voith RailPack -el szerelték fel, aminek köszönhetően a vonatok végsebessége 160 km/h lett. Minden egyes szerelvénybe hármas rendszert integráltak T312 -es turbó áttéttel. A hajtáslánc artalmaz továbbá: SK és KE 485 hajtóműveket, padlóba rejtett generátoros hűtőrendszert, kardántengelyt, nagyrugalmas tengelykapcsolókat és elektronikus VTDC irányító rendszereket, továbbá egy motoros egységet, amely a QSK19 Cummins dízel motort tartalmazza.

A két éves szerződést a vonatok karbantartója, a Siemens ítélte oda a Voith-nak. A szerződés dedikált projektmenedzsmentet tartalmaz és biztosítja a két cég további kapcsolatának növekedését, miután a Siemens 2012 -ben “A legfejlettebb ellátó” és 2013 -ban “ A legjobb szolgáltató” jelzőkkel tüntette ki a Voith -ot.

2016.január

A világ leghosszabb vasúti alagútjának számító Gotthárd-alagút hivatalos megnyitására ez év júniusában kerül majd sor. Az infrastruktúra energiaellátását és a szellőzést biztosító számos innovatív és energiahatékony ABB technológia az új alagút kritikus elemeit alkotja. Az ABB a „Gottardo 2016” projekt egyik főpartnereként az évszázad építési projektje keretében épült alagút megnyitó ünnepségeit is támogatni fogja.  A partnerség jelentőségét kiemelendő, január 20-tól kezdve egy, az ABB logóját viselő Lok 2000 típusú mozdony közlekedik a svájci vasúthálózaton. A járműpark ilyen típusú mozdonyaihoz hasonlóan, az ABB logójával díszített mozdony is az ABB hajtásrendszereivel és villamos berendezéseivel van felszerelve.   ABB+CEO+and+SBB+CEO_Gottardo_01 ****** Az EC250, az SBB nagysebességű villamos motorvonata 10.ábra_swi_sbb_ec250_1_184_brig_2014_Laczó_Burger A Svájci Szövetségi Vasút (SBB), a Stadlertől 29, EC250 típusú  nagysebességű motorvonatot vásárol ebből 11 multi-rendszerű lesz. A vonatokat határokon átnyúló forgalomban Zürich, Milánó később Milánó és Frankfurt között tervezik közlekedtetni. A megrendelt vonattípus a bevált FlIRT koncepció evolúciója a nagy sebességű forgalom igényeire fejlesztve. AZ EC 250-ről bővebben a Vasútgépészet 2016. 1 számában olvashatunk.

2015.december

Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvényére 2015. november 11-én került sor Debrecenben. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szervezett ünnepségen számos kiváló szakember, köztük három vasutas illetve vasútért dolgozó szakember vehetett át kitüntetést, Mikó Imre díjat. Kirilly Kálmán, a MÁV Zrt. biztosítóberendezési osztályvezetője a vasúti közlekedés fejlesztése területén végzett kiemelkedő munkásságáért az aktív szakember kategóriában Mikó Imre-díjat kapott. Kirilly Kálmán szakmai tevékenységét a díj mellett a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjével is elismerték. Dr. Szabó András egyetemi docens úr tekintettel a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai-tudományos és egye­temi oktatói munkásságára és a vasúti járműgépészet és kiemelten a MÁV műszaki tudományos problémáinak megoldásában való sokrétű részvételére, a Magyar Tudományos Akadémia kuratóriuma a jelenleg aktív szakemberek tudományos és szakmai teljesítményével kapcsolatosan kiadott Mikó Imre díjat 2015. évben (megosztva) Dr. Szabó András egyetemi docens úrnak, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék szakcsoportvezető egyetemi docensének adományozta. Vincze Tamás okleveles közlekedésmérnök, szakmérnöknek, a VTKI nyugalmazott igazgatójának a magyar vasút fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkásság elismerésére a Magyar Tudományos Akadémia által, a MÁV Zrt. kötelezettségvállalása mellett létrehozott Mikó Imre díjat, valamint a díj mellé a Magyar Közlekedési és Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre emlékplakettjét 2015-ben az életmű díj kategóriában vehette át.   A linkre kattintva megtekinthetőek a díjazottak: Mikó Imre díjasok – 2015 ****** kozlemeny

2015.november

GYSEV sajtóközlemény 2015. november 25. Villamos vontatással Hegyeshalomból – Szombathelyre Elkészültek a villamosítás munkálatai a Mosonszolnok-Csorna-Porpác szakaszon, így mostantól a teljes, 16-os számú vasútvonalon lehetővé vált a villamos vontatás. Az Európai Unió által 100%-ban támogatott közlekedésfejlesztési beruházás keretében 87 kilométernyi vasútvonal villamosítását valósította meg a GYSEV Zrt. 16-os_villamosítás_kép2Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta: „Hatalmas előrelépés társaságunk életében a villamosítás. A fejlesztés eredményeként újabb szakaszon használhatjuk az új FLIRT motorvonatokat, valamint a Szombathely–Budapest InterCity közlekedésben villamos mozdonyokkal válthattuk ki a dízelvontatást a vasi megyeszékhely és Csorna között. Ami szintén lényeges: villamos vontatójárműveket használhatunk az áruszállításban is, jelentősen csökkentve a zaj- és környezetterhelést.” A fejlesztésnek köszönhetően az érintett szakaszon csökkent a menetidő, a zaj és légszennyezés. A villamosítás mellett a vasútvonal valamennyi állomásán és forgalmasabb megállóhelyein 55 cm magas peronokat, korszerű térvilágítást és esőbeállókat építettek ki. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a vonal vonzereje, ezzel is javítva a vasút versenyképességét a térség személy- és áruszállításában AZ EU által 100%-ban támogatott közlekedésfejlesztési beruházás 11,8 milliárd forintból valósult meg. (Forrás: Rázó László, GYSEV) ****** október 16. Egyes mozdonyokon pontosan mérhető a vasúti villamos energia felhasználása A MÁV Zrt. és az ÖBB Infrastruktur AG. képviselői aláírták az adatcseréről szóló megállapodást, amellyel Magyarországon is lehetővé válik az osztrák villamos mozdonyok fogyasztásának mérés alapú elszámolása. A kialakított műszaki megoldásnak köszönhetően a mozdonyokon működő villamos energiamérő műszer adatait a rendszer másodpercenkénti gyakorisággal kiolvassa, és GSM hálózat segítségével a mozdony földrajzi koordinátáival együtt továbbítja a feldolgozó központba. A hónap végén az érintett vasútvállalatok az adott időszakban közlekedtetett vonataikhoz kapcsolódóan a valós, mért értékeket tartalmazó villamos energia-számlát kapnak. Tekintettel arra, hogy Magyarországon számos, az ÖBB rendszerével felszerelt mozdony közlekedik, a megállapodás több vasútvállalat számára is megnyitja a lehetőséget a villamos energia átlátható elszámolására. A rendszer bevezetése támogatja a gazdaságosabb vezetési stílus kialakítását, oktatását, illetve azoknak a járműveknek az elterjedését, amelyek a vontatási energia egy részét a felsővezetéki rendszerbe képesek visszatáplálni a MÁV-START által üzemeltetett FLIRT motorvonatokhoz hasonlóan. A következő lépés a magyar felségjelű mozdonyok hasonló eszközzel való felszerelése lehet, amely adatait már a hazai infrastruktúra működtetője, a MÁV olvassa majd ki, és szolgáltatja azokat a vasútvállalatok számára. (Forrás: MÁV)

2015.október

Veresegyház, 2015. október 27. A magyar vasútgépész szakma ismét gyászol! ATT00001 ***** Budapest, 2015. október 16. A Stadler Magyarország megkapta a tulajdonosi hozzájárulást, hogy a szolnoki gyárban vasúti forgóvázakat szereljenek össze Dunai Zoltán a Stadler Magyarország kft országigazgatója az MTI-nek elmondta: a már most is működő forgóváz-felújító részlegbe az eddig vásárolt eszközökön túl, 1 milliárd forintért összeszereléshez szükséges eszközöket vásárolnak. Dunai Zoltán tájékoztatott arról is, hogy a MÁV-START Zrt által júliusban megrendelt 21 FlIRT motorvonatból a Közlekedési Operatív Programban (Közop) vásárolt 6 vonatot a Stadler már leszállította, a hatósági üzemengedélyek beszerzése folyamatban van. Az Integrált Közlekedési Operatív Programból (IKOP) finanszírozandó további 15 FLIRT motorvonat forgóvázát már Szolnokon állítják elő, az első forgóváz 2016 január végére készül el. A szolnoki gyárban a forgóvázak összeszerelésének beindulásával két műszakban dolgoznak majd. A Stadler-csoport évi 1500 forgóvázából évi 500-at a magyarországi gyárban lehet előállítani.

2015.szeptember

Budapest, szeptember 12. Ezen a napon a 2015.-ben 15 éves a Magyar Vasúttörténeti Park jubileumi ünnepségét rendezték meg Budapesten a Tatai út 95 alatt. A megnyitó ünnepségen Dávid Ilona a MÁV elnöke, és Horváth Lajos a MVPA elnöke ünnepi beszédet mondott. Az Emlékfal avatása után megnyitották a MÁV informatikatörténeti, A vasúti építészet kezdetei Magyarországon, majd Vasutas sapka és nyakkendő és végül a Vasúti távközlés története című kiállításokat. Szponzori táblaavatásra is sor került. A rendezvény egész napos tartalmas programmal várta meghívott vendégeit. Volt mozdony parádé, mozdonyon utazás, mozdony verseny, mozdony-szépe avatás, fotópályázat eredményhirdetése. Fellépett a Gyermekvasút Nosztalgia Fúvószenekar és a meghívott zenészek, énekesek. DSC_0134 ****** 1,5 MILLIÁRDBÓL KORSZERŰSÍTETTÉK A GYSEV LEGRÉGEBBI VONTATÁSI ALÁLLOMÁSÁT GYSEV_16MW_TRAFóBefejeződött a GYSEV Zrt. legrégebben üzemelő vontatási transzformátorállomásának korszerűsítése. A Sopron-Nyugat alállomás teljes körű felújítása másfél milliárd forintba került, az összeget uniós forrásokból biztosította a vasúttársaság. A korszerűsítés eredményeképpen a 2 régi 120/ 25 kV-os 12 MVA–es transzformátort lecserélték 2 új 120/25 kV-os, egyenként 16 MVA vontatási transzformátorra A kedden, Sopronban tartott zárórendezvényen elhangzott: a jelentős fejlesztésnek köszönhetően mostantól emelkedik a transzformátorállomás teljesítménye és javul az üzembiztonság. Ez azért fontos, mert Szombathely és Győr felé is részben a Sopron-Nyugat alállomás biztosítja vasútvonalak áramellátását. A „Sopron–Nyugat vontatási alállomás teljes korszerűsítésének megvalósítása” elnevezésű projekt megvalósulását az tette lehetővé, hogy a GYSEV Zrt. 2013-ban sikeresen pályázott az Európai Unió Közlekedési Operatív programjának forrásaira. (Forrás :GYSEV, Rázó László) ****** Budapest, szeptember 3. A Ganz Motor kft bejelentette, hogy kiállítóként részt vesz a svédországi Jönköpingben október 6 -8 között megrendezésre kerülő, az északi régió egyetlen vasúti jármű szakvásárán az Emilia Nordic Rail-en. A kiállítás B pavilon 07:30 számú standján bemutatják a közel 170 éves múltú Ganz vállalatcsoport jelenlegi tevékenységét a dízelmotorok, hajtóművek, forgóvázak és egyéb jármű főegységek fejlesztésében, gyártásában elért eredményeiket. A kiállításon beépítésre kész állapotában megtekinthető lesz egyik innovatív termékük, a 22,5 tonna tengelyterhelésre alkalmas tengelyhajtómű.

2015.augusztus

London 2015. július 31. Az első Siemens Thameslink vonat megérkezett Nagy-Britanniába Desiro-City-Züge für Thameslink-Strecke in London / Desiro City trains for the Thameslink route in London Az első 700 sorozatú Desiro elővárosi villamos motorvonat a Siemens Krefeld-i üzemében Németországban elkészült. Az új Desiro, amelyik a London Thameslink vonal kiszolgálására készült, megérkezett a Gatwick repülőtér közelében létesült új Three Bridges depóba. ****** MAGYARORSZÁG, 2015. augusztus 20. A MÁV-Start Zrt. augusztus 20-án újraindíthatta a személyszállítási szolgáltatás a korszerűsített Budapest – Esztergom vonalon. Az 53 km-es vonalon 44,5 milliárd forintból elvégezték pályakorszerűsítést és részleges második vágány is épült. A költségek 85%-át az unió finanszírozta. A projekt keretében 3 új megállóhely létesült Aranyvölgy, Szélhegy és Vörösvárbánya néven. Az állomások és a többi megállóhely 55 cm-es peront kapott, hogy a vonatba ki-beszállás akadálymentesen történhessen. A Pilisvörösvár – Aquincum között második vágány létesült. A vonalon három új híd és egy aluljáró épült. A pályafejlesztések eredményeképpen, Budapest – Nyugati – Esztergom között a menetidő 5 perccel rövidült és 86 percre csökkent. A menetidő további csökkentése 2017-ben lehetséges, amikor elkészül a villamos vontatás a teljes vonalon és az unió által finanszírozott új FLIRT motorvonatokra cserélik fel a kisebb gyorsító képességű dízel Desirokat. Á ****** Megrendelték az első kettős erőforrású villamos-dízel FLIRT-et Olaszország 2015. május 12. Hibird_FLIRT Az olaz Valle d’Aosta régióban fog üzemelni a Stadler Rail Flirt motorvonatnak a kettős erőforrású, villamos-dízel változata. A szerződés szerint 5 FLIRT-et kell leszállítani 2018-ban az Aosta – Torino vonalra. A kettős erőforrású FLIRT háromutasteres egységből és egy dízelmodulból áll. A vonatok 178 ülőhelyesek lesznek, ebből 19 felhajtható ülés, és akadálymentes WC-vel felszerelt. A vonatok négyutasteres egységre bővíthetők, ha szükségessé válik a megnövekedett utas igények miatt. A FLIRT teljesítménye villamos üzemben 2 600 kW maximális sebessége 160 km / h a 3 kV DC rendszerben. Dízel üzemben a két III.B káros anyag kibocsátású Deutz TCD 16,0 V8 típusú 700 kW-os dízelmotor szolgáltatja az energiát, és gyorsítja fel a vonatot 140 km/h sebességre. A szerződés értéke 43millió euró, beleértve a személyzet képzését, a műszaki dokumentációt, pótalkatrészeket és öt év karbantartást is. A szerződés opciót tartalmaz további öt szerelvényre, és a karbantartási szerződés három évvel történő meghosszabbítására. Az opciókkal a szerződés összértéke 94 millió euró. ****** Lengyelország: 2015. augusztus 13 A PKP Intercity FlIRT-et bemutatták FLIRT_PKP_IC_Flirt_Katowice_presentation A Stadler NEWAG konzorcium által gyártott FLIRT3-on a lengyel Vasúti intézet befejezte a teszteket. Ezt követően Katoviceben bemutatták a vonatokat ahol a nagyközönség megtekinthette. Az egyik szerelvényt további vizsgálatokra, tesztelésre Ausztriába vitték. A légkondicionált nyolc részes szerelvényekben első- és másodosztályú szakaszok vannak minden ülőhelyhez konnektor tartozik, és étkezőkocsi és része a vonatnak.. A vonat szolgáltatásainak része a valós idejű utas tájékoztatás. A komfortos utastér könnyű ki-be szálás, és kerekesszék rámpa segíti mozgássérültek fel- és leszállását. A 3 kV-os egyenáramú vonatok maximális sebessége 160 km / h, és fel vannak szerelve ETCS 2. szintű vonatbefolyásoló berendezéssel. A 2013-ban megkötött szerződés értéke 1 ,156bn zloty, valamint egy további 465 millió złoty a járművek 15 éves karbantartásra. A projekt 70% -ban az EU-társfinanszírozásával valósulhat meg. PKP IC a15 villamos motorvonatot decembertől a következő négy útvonalon üzemelteti: • Warszawa – Bydgoszcz; •Olsztyn – Varsó – Kielce – Krakkó; • Gdynia – Bydgoszcz – Łódź – Częstochowa – Katowice; • Krakkó – Łódź – Szczecin.

2015.július

Budapest, 2015. július 15. 11 óra A MÁV-csoport és a Stadler Rail Csoport ezen a napon 11 órai kezdettel közös sajtótájékoztatót tartott, melyen a MÁV-START Zrt. által 6+15 elővárosi villamos motorvonat szállítására kiírt közbeszerzés eredményét áttekintették, illetve a szállítási szerződések ünnepélyes aláírására került sor. Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a 21 új motorvonat jelentőségét hangsúlyozta, amelyből 6 szerelvény még 2015 évben, a többi 15 motorvonat pedig 2016 végére forgalomba állhat, tovább javítja a MÁV-START Zrt személyszállításának színvonalát. Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója felszólalásában megemlítette, hogy a 21 új villamos motorvonat tovább javítja a Budapesti elővárosi közlekedés színvonalát. A fejlesztés jótékonyan hat a vidéki nagyobb városok szolgáltatási színvonalára is, azáltal, hogy a Budapest környékéről átcsoportosítható jobb minőségű járművekkel javítható lesz a vidéki városkörnyéki közlekedés színvonala. Bejelentette, hogy megkezdték egy újabb, nagyobb ülőhely kapacitású motorvonat beszerzésére vonatkozó tenderdokumentáció előkészítését is és reméli, hogy 2016 évben a tender kiírásra kerülhet. Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója kiemelte, hogy a Stadler Rail a rendkívül szűk teljesítési határidő miatt igen nagy kockázatot vállalt, de ezt örömmel vállalta. A Stadler Rail jelenléte ez évben 10. éves Magyarországon. Az eddig minden évben nyereséges cég, eddig több mint 17 milliárd forintot ruházott be, és mintegy 400 munkavállalót foglakoztat Magyarországon. A Stadler tulajdonosi döntése szerint a cég agyarországi nyereségét mindig visszaforgatta a hazai termelésbe. ****** Budapest, 2015. július 8. Az orosz Metrowagonmash cég nyert a budapesti 3-as metró szerelvényeinek korszerűsítéssel egybekötött felújítására, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállítására kiírt tenderen – közölte a BKV Zrt. szerdán az MTI-vel. Az egyetlen érvényes ajánlatot adó orosz cég 219,1 millió euróért (69 milliárd forint) végzi el a 37 darab, hat kocsiból álló szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év. A felújított járművekkel jelentősen javul a megbízhatóságuk, húsz százalékkal kevesebb elektromos energiát fogyasztanak, továbbá csökken a karbantartási és üzemeltetési költségük is. A felújítás során kicserélik az elektromos rendszert, automata tűzjelzőt és tűzoltó készüléket szerelnek a vagonokba, megújul az utastér, csökken a menetzaj, térfigyelő kamerákat építenek be, és megújul az automata vonatvezető rendszer is. A szerződést július 20-án írják alá, az első szerelvények a szerződés hatálybalépése után 16-18 hónap múlva megérkeznek, majd – ha sikeresek a próbák – havonta két felújított szerelvény kerülhet forgalomba.

2015.június

Budapest, 2015 június 23. Újabb elővárosi Stadler FLIRT motorvonatokat vásárol a MÁV-START Zrt. A MÁV-Start Zrt. kihirdette a 6+15 villamos motorvonat beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredményét: a nyertes az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó Stadler Bussnang AG lett. A korszerű, akadálymentes, 211 ülőhelyes, világszínvonalú energiahatékonyságú FLIRT motorvonatok Budapest elővárosi közlekedésének további szolgáltatásjavítását eredményezik. A Stadler Bussnang AG a júliusban aláírni tervezett szerződéstervezet szerint hat FLIRT-et 2015-ben, a többit pedig 2016-ban szállít le a megrendelőnek. (Forrás:NFM, MÁV) ***** Csorna, 2015. június 11. Megindulhat a villamos vontatás a Csorna-Porpác vasúti szakaszon A GYSEV Zrt. beruházásában elkészült villamosítás során több mint 50 kilométeren építették ki a felsővezetéket. „Az átállás a dízelvontatásról nemcsak környezetkímélő, hanem 50 százalékot meghaladó megtakarítást is eredményez a kilométerenkénti energiaköltségekben. A kormány középtávon további mintegy 450 kilométeren tervezi villamosítani a hazai vasútvonalakat” – hangsúlyozta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az átadóünnepségen 2015. június 11-én, Csornán. Csorna-Porpác villamosítás_kép_SZil-Sopronnémeti A GYSEV Zrt. 2012-ben jelentette be, hogy nyertes pályázatának köszönhetően villamosítja a Porpác-Csorna-Mosonszolnok vasútvonalat. A munkálatokat a Csorna és Porpác közötti, több mint 50 kilométeres szakasszal kezdte a kivitelező, ez a teljes vonal közel kétharmada. A projekt keretében több mint 1600 tartóoszlopot állítottak, megtörténtek a felsővezetéki távvezérléshez szükséges fejlesztések, és kiépült a biztosítóberendezési távvezérlő rendszer is. A villamosítással párhuzamosan a vonal állomásain és egyes megállóhelyein utasforgalmi fejlesztéseket is végrehajtottak: 55 cm magas peronokat, korszerű esőbeállókat és peronvilágítást építettek ki a szakemberek. A szükséges vontatási energiát a csornai transzformátorállomásról biztosítják, melyet felújítottak és jelentősen bővítették kapacitását. (Forrás: Rázó László, GYSEV)

Közösen nyert Svédországban a Stadler és az ABB

Budapest, 2015. június 9.

A Stadler Rail Csoport és az ABB nyerte a Svéd Nemzeti Vasúttársaság (Statens Järnvägar) X2000 típusú nagysebességű billenőszekrényes villamos motorvonat flottájának felújítására kiírt pályázatot. A 25 éves vonatok Svédország leggyorsabbjai közé tartoznak, végsebességük meghaladja a 200 km/h-t. A 36 jármű új villamos berendezéseit az ABB gyártja, azok beszerelését, a felújított járművek üzembe helyezését pedig a Stadler Rail Csoport szerviz divíziója látja el. A két társaság együttműködése Magyarországon sem ismeretlen, ugyanis a MÁV és a GYSEV részére értékesített, összesen 112 Stadler FLIRT motorvonat villamos berendezéseit is az ABB szállította. SJ_X2000_2011_Stocholm A X2000 típusú nagysebességű billenőszekrényes vonatokat az ASEA (az ABB egyik elődje) gyártotta az 1980-as évek végén. A vonatok az Európában használtaknál sokkal szélesebb kocsitesttel rendelkeznek, így kiemelkedően magas kényelmi színvonalat és tágas utastereket biztosítanak az utasoknak. A járműveket eredetileg a Stockholm-Göteborg vonalra szánták, de később számos más útvonalon is használták őket. A megrendelés 36 vonatra vonatkozik, melyek nagyjából mostanra értek élettartamuk feléhez. A szerelvények egy hajtott motorkocsiból, négy közbenső ülőhelyes kocsiból, egy étkezőkocsiból és egy vezérlőkocsiból állnak. A felújítás magába foglalja többek között a villamos berendezések, az utastájékoztató rendszer cseréjét, illetve a vezetőfülke felújítását is. A Stadler és az ABB együttműködési megállapodás keretében teljesíti a szerződést. A két cég sikeres kooperációja 2002 óta tart, melynek során több mint 1500 regionális és több mint 300 – többségében Stadler gyártású – vasúti szerelvény készült el hasonló együttműködés keretében. A Magyarországra jelenleg is érkező új FLIRT típusú motorvonatokat az ABB szervizmérnökei is felügyelik. A Stadler továbbra is bővíti és erősíti szerviz-szolgáltatási tevékenységét. Ennek a törekvésnek a részeként 2013 elején a cégcsoport a szervízszolgáltatások számára egy külön divíziót hozott létre. A Svájcban, Németországban, Magyarországon, Algériában, Ausztriában, Norvégiában és Olaszországban meglévő karbantartási szerződések mellett pedig a Stadler további megállapodásokat írt alá Lengyelországban, Svédországban és Hollandiában is. Ezekben az országokban a cégcsoport által karbantartott járművek kiemelkedő rendelkezésre állás mellett üzemelnek. Ezek közül is kiemelkedik az osztrák Westbahn által üzemeltetett emeletes KISS flotta, amely 99,7%-os rendelkezésre állás mellett közlekedik, illetve a Stadler pusztaszabolcsi karbantartó bázisa által szervizelt 60 darabos MÁV FLIRT flotta, amely 2007 óta átlagos 94-96%-os rendelkezésre állást ér el. ******

Magyar tervezésű villamos fut Etiópiában

Nem volt közismert, hogy a Sedulitas-Pro kft 2011-ben több magyar cég társaságában elnyert egy közúti villamos fejlesztési feladatot az etiópiai Addis Ababa városban megépítendő könnyű vasúti projekt részeként. Az alig 3 év alatt egy technológia transzfer keretében az etióp METEC cég üzemében már elkészült a prototípus villamos. A Sedulitas-Pro Kft közreműködéssel tervezett, illetve kivitelezett villamosról készült videó itt tekinthető meg.  http://www.sedulitas-pro.hu/jarmuvek/villamosok/addis-light-rail A Sedulitas-Pro neve a Vasútgépészet olvasók számára már ismerős. Nevét, a világon elsőként Magyarországon, Lillafüreden, a LÁEV által uniós támogatásból megvalósított Mk48-as dízel hibrid mozdony villamos rendszertervezőjeként, működtető szoftverének elkészítőjeként ismerhettük meg. Hasonlóan fontos szereplője volt a SZÁEV szilvásváradi dízel-hibrid mozdonytervezésnek és villamos kivitelezésének is. ****** Budapest, 2015. június 1. Végéhez közeledik a MÁV START ZRt. 42 FLIRT villamos motorvonatának beszerzése, amelyből a gyártó cég május végéig 33-at leszállított. Ismert, hogy a korábbi 60 Stadler motorvonat karbantartását a gyártó cég Pusztaszabolcsi karbantartó bázisán végzik, ezért a FLIRT üzemeltetésével, karbantartásával járó feladatok alól az üzemeltető mentesült. Az új beszerzés 42 szerelvénynek a megrendelő döntése alapján gyártói támogatású karbantartó műhelye a MÁV-START Zrt. Istvántelki motorműhelye lesz. Ezért az Istvántelki karbantartó bázist alkalmassá kellett tenni a FLIRT-ek karbantartási munkáinak ellátásához. Ennek érdekében az új FLIRT-ek karbantartási feladataihoz a gyártó cég szakemberei felkészítették a vasútvállalat munkatársait, beleértve a FLRT-ek kisebb részegységeinek cseréjét is. A Stadler munkatársai a MÁV-START Zrt. 130 munkatársát tanították be az új FLIRT-ek üzemeltetésével és karbantartásával járó tennivalók szakszerű elvégzésére. mav_istvantelekúj MÁV Start hír Újabb 21 villamos motorvonatot vásárolhat a MÁV-START Zrt. uniós források felhasználásával. Ezek a motorvonatok 2016-ban érkezhetnek és 2017 elején közforgalomba kerülhetnek. Az új motorvonatok a FLIRT- ekhez hasonlóan legalább fele részben akadálymentes beszállást biztosító, alacsony padlósak min. 200 ülőhelyesek lesznek, és elvárás az engedélyezett 160km/h sebességű kivitelű járművek lesznek. (Forrás MÁV)

2015.május

Bussnang, 2015. április Új korszak a vasúti személyszállításban: csatolt üzemmódban közlekednek a Stadler egyszintes és emeletes motorvonatai Mischtraktion FLIRT_KISS2_ver2 A Luxemburgi Államvasutak és a Német Államvasutak egyszintes FLIRT és emeletes KISS motorvonatai Trier és Koblenz között 2015. március 16-tól már csatolt üzemmódban is közlekedhetnek. A svájci vasúti járműgyártó Stadler vonatai a sikeres tesztsorozatot és hatósági vizsgálatokat követően kapták meg a szükséges engedélyeket. Egyszintes és emeletes villamos motorvonatok szinkron üzemmódban való közlekedtetése első és eddig példa nélkül álló alkalom a vasúti személyszállítás történetében. A sikernek részese a Stadler hazai leányvállalata is, ugyanis a német FLIRT vonatok komplett kocsiszekrényei, míg a luxemburgi emeletes vonatok egyes komponensei a cégcsoport szolnoki üzemében készültek. ****** Budapest, 2015.05.15

Magyarországon forgalomba állt a 100. Stadler FLIRT motorvonat

DSC_0717 Pénteken forgalomba állt a századik FLIRT típusú alacsonypadlós villamos motorvonat Magyarországon. A 100. FLIRT a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt sikeres futópróbát követően kapta meg üzemengedélyét. A Stadler cégcsoport eddig összesen 112 ilyen típusú járműre kapott megrendelést a magyarországi vasúttársaságoktól, 102 FLIRT-re a Magyar Államvasutakkal, 10 vonatra pedig a GYSEV-vel megkötött szerződés szerint. Az első még 2005.-ben megkötött szállítási szerződés teljesítésének kezdete, az 1. FLIRT üzembe helyezésére, 2007. február hóban volt. A 30+30 FLIRT szerződés utolsó járműve a 60. FLIRT 2010-ben áll forgalomba a MÁV-nál. A GYSEV által két szerződésben megrendelt összesen 10 FLIRT motorvonat mindegyike üzemel már, míg a MÁV-START Zrt. 102 járműjéből jelenleg 90 szállít utasokat. A maradék 12 MÁV motorvonatot a Stadler szeptember 30-ig adja át a vasúttársaság részére A folyamatosan gyarapodó hazai FLIRT flotta járművei napjainkig összesen közel 80 millió kilométert futottak a MÁV és a GYSEV vonalain.

Budapest, 2015. május 8.

A MÁV História Bizottság 2015. május 07-én kibővített ünnepi ülést tartott az 50 éves M62 sorozatú mozdony és egyéb kerek évfordulók tiszteletére. A Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott rendezvényen Pál László ünnepi köszöntője után az egybegyűltek előadásokat hallgathattak meg, az M62 sorozatú dízelmozdonyok beszerzésének és az első üzembe helyezések történetéről, a mozdonysorozaton végrehajtott jelentősebb átalakításokról, a mozdonyok egy részének remotorizálással történő teljes felújításáról, továbbá az M62 sorozat mai szerepéről a magyar vasúton. Ezt követően felidézésre került a100 éves MÁV 9,3 méter forgócsap távolságú személykocsi családja, valamint a KALÁKA típusú forgóváz-család története. Az előadásokat követően a kerek évfordulós és egyéb felújított historikus járműveket tekinthették meg az érdeklődők és végül a jubileumi és szponzori táblák felavatására került sor. DSC_0064 A képen az évforduló tiszteletére helyreállított M62 001 pszu. mozdony látható a Magyar Vasúttörténeti Parkban

2015.április

Japán, 2015. április 21 Maglev tesztelés 600 km / h felett

Japán: április 21-én egy mágnesesen lebegtetett járművel új sebességi rekordot állították fel, amikor a Central Japan Railway powered egyik L0 szériás szupravezető Maglev egysége 603 km / h sebességgel közlekedett Yamanashiban kísérleti vonalon. A JR Central szerint a MAGLEV több mint 600 km / h-ra gyorsult fel és ezt a sebességet 10, 8 másodpercig tartotta, amely idő alatt a jármű 1, 8 km utat tett meg. A hét kocsis vonat korábban 590 km / h-val közlekedett, ez alatt egy sor vizsgálatot végeztek el. A Maglev ezzel meghaladta az 581 km/ h rekordot, amelyet még az MLX01 prototípus 2003 decemberében állított fel. A sebességi rekord kísérlet előtt a maglev pályáját 18, 4 km-rel, 42, 8 km-re hosszabbították meg.

Sopron 2015. 04. 15.

TELJES A GYSEV ÚJ FLIRT MOTORVONAT-FLOTTÁJA Megérkezett a GYSEV-hez a MÁV-Start Zrt.-vel közös közbeszerzési eljárás keretében megrendelt új FLIRT motorvonatok utolsó két darabja is. Így mostantól már 10 járműből álló zöld-sárga villamos motorvonat-flotta teszi gyorsabbá és kényelmesebbé az utazást a GYSEV Zrt. vonalhálózatán. FLIRT_teljesflotta_Sopron A GYSEV Zrt. fejlesztéseinek egyik fő iránya a vasútvonalak villamosítása és korszerűsítése mellett a személyszállító járműpark megújítása. Ennek első lépéseként az Európai Unió által biztosított Kohéziós Alap forrásait felhasználva 4 darab korszerű villamos motorvonatot vásárolt a vasúttársaság, melynek első szerelvényei 2013 decemberében álltak forgalomba. Azóta ezek a járművek már több mint 300 000 kilométert futottak a Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalon. A modernizációban újabb mérföldkövet jelentett a svájci Stadler Bussnang AG-vel kötött szállítási szerződés 2013 tavaszán, melynek köszönhetően a vasúttársaság 6 új FLIRT villamos motorvonattal bővíthette eszközparkját. A két évvel ezelőtt indított projekt lassan a végéhez közelít, hiszen az utolsó két jármű megérkezésével teljessé vált az immár 10 darabot számláló flotta. A projekt zárásához már csak a motorvonatokon található, az európai uniós irányelveknek megfelelő, ETCS L2 vonatbefolyásoló fedélzeti berendezések üzembe helyezése van hátra, amely várhatóan 2015 őszén megtörténik. Ha a GYSEV mind a 10 járművét összekapcsolnánk, az így összeállított szerelvény 800 méter hosszú lenne, melyen 2000 utas tudna helyet foglalni. Az új motorvonatok menetdinamikája a 2600 kW-os, azaz 3484 lóerős teljesítménynek köszönhetően kiemelkedő. A járműtípus gyorsítóképessége kategóriájában egyedülálló, az 1,2 m/s2-es indító gyorsulásnak köszönhetően a FLIRT mindössze 28 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet. Ezek a tulajdonságok nagyban hozzájárulnak a pontos, menetrend szerinti közlekedéshez, ugyanis a jármű akár közeli állomások esetén is képes az esetleges késések kompenzálására.

******

A Siemens szállítja a Rajna-Ruhr Expressz (RRX)szerelvényeit

2015. április 3.

A Siemens rekordösszegű megbízást nyert el a Rajna-Ruhr nagyvárosi régiótól.  Az új Rajna-Ruhr Expressz (RRX) vasúti koncepcióban érintett önkormányzatok bízták meg a Siemenst 82 db Desiro HC elektromos motorvonat szállításával, valamint azzal, hogy azokhoz 32 éven keresztül karbantartási szolgáltatásokat biztosítson. 1,7 milliárd eurót meghaladó összértékével ez a Siemens által Németországban valaha elnyert legnagyobb regionális vasúti közlekedési megrendelés. image001 A Siemens nem csupán leszállítja, de 32 éven át karban is tartja a vonatszerelvényeket.  A német vasúti iparág történetében ez az eddigi legnagyobb volumenű szolgáltatás-megrendelés.  A Siemens Dortmund-Eving városában építi fel karbantartó létesítményét, ahol egyidejűleg négy vonatszerelvény karbantartására lesz majd lehetőség, mintegy 100 új szakember váltott műszakban végzett munkájának eredményeképpen.  A tervek szerint az üzemben lesz majd járműcsarnok, speciális szerelőműhely, kültéri mosóállomás, valamint tíz szerelvény számára elegendő tároló vágány.  Ezzel a Siemens összességében mintegy 150 millió eurónyi beruházást hajt végre Észak-Rajna-Vesztfáliában. A régióban az évszázad beruházásaként értékelt projekt eredményeképpen megépülő RRX a szerelvények átadásának 2018-as megkezdését követően javítani fogja a Rajna és a Ruhr folyók mentén a folyamatosan romló közlekedési viszonyokat.  A régió a maga mintegy tízmilliós népességével és számos tranzitútvonalával Európa egyik legnagyobb nagyvárosi területe.  A Köln és Dortmund közötti kulcsfontosságú útvonalon például évek óta túlterheltek a közösségi közlekedési hálózatok és vasúti összeköttetések. A vasúthálózat optimalizált bővítése és ezzel együtt a közúti forgalom potenciális áthelyeződése a vasútra minden munkanap több ezer gépkocsival csökkentheti a forgalmat.  Az első RRX szerelvények várhatóan 2018 végén állnak majd forgalomba, és a régió területén akár 160 km/óra sebességgel is közlekednek majd.  A vasúti infrastruktúra projekt befejezését követően a tervekben negyedóránkénti szolgáltatás szerepel.  Minden szerelvény négy kocsiból áll majd, és 105 méteres hosszúságban 400 ülőhelyes kapacitást biztosít az utasok számára.  A működés során két egység összekapcsolásával nyolc kocsiból álló, 800 férőhelyes szerelvényt alakítanak ki. A Desiro szerelvények már üzemelnek Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Svájcban és Thaiföldön, valamint hamarosan Ausztriában is megjelennek. (Forrás: Siemens Zrt, Jenei Rita)

2015.március

Közös gyártásról írt alá szándéknyilatkozatot a Dunakeszi Járműjavító Kft. és a Stadler

Gyártási együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a Dunakeszi Járműjavító Kft. és a Stadler Rail Csoport hazai vezérképviselete, a Stadler Trains Magyarország Kft. A megállapodást Szepessy Tamás, a Dunakeszi Járműjavító Kft. ügyvezetői igazgatója, és Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója írták alá. A szándéknyilatkozat értelmében a két társaság a hazai vasúti járműbeszerzéseken közösen kíván részt venni. A megállapodás célja, hogy a társaságok már meglévő kapacitásainak és kompetenciáinak összehangolásával egy olyan hatékony gyártási együttműködés jöjjön létre, amely magas hazai hozzáadott értéket és egyúttal versenyképes gyártási költségeket tesz lehetővé. A gyártási együttműködésben a Stadler tervezéssel és kocsiszekrény gyártással, míg a Dunakeszi Járműjavító Kft. végösszeszereléssel és üzembe helyezéssel kíván részt venni. Hasonló típusú együttműködés egy jármű gyártása tekintetében akár 60-70%-os hazai beszállítói arányt is lehetővé tesz, amely kiemelkedően magas értéket jelent, és jelentős mértékben hozzájárul a hazai vasúti járműgyártó ipar további fejlődéséhez. A közeljövőben az együttműködés megkezdésére a felek a millenniumi kisföldalatti vasút és a HÉV vonalak tervezett fejlesztését, továbbá a Magyar Államvasutak által a közelmúltban bejelentett 50 motorvonat várható beszerzését azonosították. A szándéknyilatkozat aláírása nem jelenti konkrét szerződés létrejöttét, ugyanakkor a felek kifejezik együttműködési készségüket minden olyan projekttel kapcsolatban, ahol a jogszabályi környezet és az adott közbeszerzési eljárás feltételei lehetővé teszik a gyártási kooperációt. A nemzetközi piacon a társaságok között már jelenleg is aktív az együttműködés, ugyanis a Dunakeszi Járműjavító Kft. és a Stadler jelenleg is együtt dolgozik egy szerződés elnyerésén, amelynek keretében az Egyiptomi Vasúttársaság részére kívánnak motorvonatokat szállítani. (Forrás Dunakeszi Járműjavít Kft és Stadler Trains Magyarország Kft) 2015.február Budapest, 2015. február 17. Hazai pályán az első tíz, ÖBB-től vásárolt vasúti személykocsi Schlieren_ÖBB_MÁV2 Megérkezett Ausztriából Hegyeshalomba az első tíz használt vasúti személykocsi abból az ötvenötből, amelyet a MÁV-START vásárolt az Osztrák Vasúttársaságtól (ÖBB).  A kocsikat felújítás után, tavasztól állítják a miskolci térséget kiszolgáló regionális és távolsági forgalomba. Az első tíz, úgynevezett Lange Schlieren személykocsi a hegyeshalmi vasúti határállomáson lépett be az ország területére, ahonnan a MÁV-START szolnoki járműjavító bázisára továbbítják. Ott végzik el a magyarországi műszaki előírásoknak megfelelő átalakításokat, az úgynevezett fővizsga munkákat, továbbá a személykocsik belső tereinek megújítását, az ablakok cseréjét.  Sor kerül a futómű- és belsőberendezések vizsgálatára, valamint a jármű MÁV-START színterv szerinti külső átfestésére is. A tervek szerint a kocsik a miskolci vasútállomásra kerülnek, és a térség regionális, távolsági utasforgalmát kiszolgáló személyszállító vonatok szerelvényeiben futnak tavasztól. A fokozatosan forgalomba álló kocsikkal a MÁV-START az elöregedett, korszerűtlen járműveket váltja ki, így a megújult járműparkkal tovább emelkedik a személyszállítási szolgáltatás színvonala az észak-kelet magyarországi vasúti régióban. A kiválasztásnál a MÁV-START figyelembe vette, hogy a kocsitípus 140 km/h sebességre alkalmas, tárcsás fékberendezésű, az ajtózárás központi és sebességfüggő reteszelésű, valamint rendelkezik fedélzeti hangosítással. A legalacsonyabb ár mellett döntő tényezőnek számított, hogy a magyar vasúthálózaton ismert típusról van szó, és az alkatrész utánpótlása is folyamatosan biztosított. Lényeges feltétel volt még a többcélú, pl. mozgáskorlátozottak utazására vagy kerékpárszállításra alkalmas terek kialakításának lehetősége is. (forrás MÁV) ****** 2015.január Budapest, 2015. január 27. A CER Hungaria Zrt. a Magyar Vasúttörténeti Parkban tartotta mozdonyavató ünnepségét. roman_magyar_mozdony_mti_b2015_01-27 (Fotó MTI) A most átadott mozdony a CER Hungaria Zrt első saját mozdonya. A cég eddig  bérelt mozdonyokkal bonyolította le forgalmát. A képen látható villamos mozdonyt Romániában gyártották. A román és magyar közlekedési hatósági engedélyes mozdonytípus engedélyeztetésének következő színhelye Szlovákia lesz, amely februárban kezdődik. A mozdonyavatás előtt szándéknyilatkozatot írtak alá a magyarországi mozdonygyártás/összeszerelés újra indításáról, ennek helyszínéről később döntenek. ****** Brüsszel: 5 év alatt 785 villamos alváz Dunakesziről

A Dunakeszi Járműjavító Kft. 2015. január 5-én átadta belgiumi megrendelőjének a 137. alvázkészletet a Brüsszeli Közlekedési Vállalat (STIB) részére gyártott FLEXITY Outlook típusú villamosokhoz. Ezzel sikeresen, határidőre teljesítette az összesen 785 alvázegységre vonatkozó megrendeléseket, amelyek közül az elsőt még 2009-ben nyerte el.

A brüsszeli FLEXITY villamos a jól bevált moduláris technológián alapul, 100%-osan alacsonypadlós kivitelű, miközben hagyományos kerékpáros forgóvázakkal rendelkezik, amelyek kitűnő futásteljesítményt és magasabb szintű utaskényelmet biztosítanak. Az ötrészes villamosok alvázkészletei két nagy és három kis alvázból, a hétrészesekéi pedig három nagy és négy kis alvázból állnak. A kis alvázak gyártása különösen komoly kihívást jelentett, tekintettel komplex kialakításukra az alattuk elhelyezett forgóvázak miatt. Az alvázak gyártása, festése, padlózása és szigetelése Dunakeszin történt, kiválóan megfelelve a megrendelő rendkívül szigorú minőségi követelményeinek. A villamosok készre szerelése a Bombardier Transportation bruges-i üzemében történik.

A járművek fel vannak szerelve a legkorszerűbb technológiát alkalmazó MITRAC hajtásrendszerrel. Az öt modulból álló villamos 32 méter hosszú, maximális sebessége 70 km/óra, és180 utas szállítására alkalmas (ebből 50 ülőhely és 2 hely kerekesszék számára). A hétrészes járművek 43,4 méter hosszúak és 252 férőhellyel rendelkeznek (ebből 74 ülőhely és 2 hely kerekesszék számára).

A Dunakeszi Járműjavító Kft. részt vesz a Krefeld, Manchester és Linz városai számára készülő FLEXITY villamosok gyártásában is, valamint frankfurti villamosok felújításában és balesetes javításában.

Fotók:

bt-pr-20101028-bombardier_flexity_tram_for_brussels-hr

1, Bombardier Flexity Outlook vilamos Brüsszelben (Fotó: Bombardier)

20130826225

2, Elkészült villamos kis alváz Dunakeszin (Fotó: Dunakeszi Járműjavító Kft.) 2014.december

Sérült svájci kocsi helyreállítása Dunakeszin

A Dunakeszi Járműjavító Kft. elvégezte a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) egy tavaly júliusi balesetben megsérült INOVA kocsijának javítását. A jármű nem volt ismeretlen a társaságnak, hiszen 2008 és 2012 között mind a 142 darab alacsonypadlós INOVA kocsiszekrényt Dunakeszin gyártották.

A helyreállítási munkák magukban foglalták a padló, a szigetelések és a csövezés kibontását a kocsi emelt részein, a homlokajtók, oldalajtók és ablakok kiszerelését, a kocsiszekrény kimérését és javítását, a sérült alvázvégek cseréjét, az oldalfalak részleges cseréjét, a kocsiszekrény helyreállított részeinek festését és a kocsi fedőfestését is. A kocsiszekrény javítási munkái után került sorra a padlózás és szigetelés cseréje valamint szerelése az emelt kocsirészeken, továbbá a leszerelt elemek visszaszerelése, illetve újakkal történő pótlása.

dsc045391

1, A sérült INOVA kocsi közúton érkezett Dunakeszire (Fotó: Dunakeszi Járműjavító Kft.) 20141112677 2, Visszaszállításra előkészített helyreállított kocsi (Fotó: Dunakeszi Járműjavító Kft.) 2014.november A japán lebegő maglev vonata elérte az 500 km/h (311 mph) utazó sebességet 2014 November 15 Közép japánban a vonatrajongók tesztelés közben tapasztalhatták meg a szuper gyors maglev vonatok sebességét. 100 utas süvített végig a 42.8 km hosszú útvonalon Uenohara és Fuefuki városok között 500 km/h -val. A Central Japan Railway Company nyolc napos, Shinkansen tesztet tart, a Yamanashi Prefecture erre a célra épített pályáján. A maglevek még gyorsabbak, mint a híres japán „golyó” vonatok, melyek jelenleg 320 km/h -ra képesek. Mágneses lebegtetéssel működnek, ezért „lebegnek” a pálya felett. jr-maglev-mlx01-2_japan ****** Bécs, 2014. november 14.

Bemutatták az új, cityjet Desiro vonatokat

Az osztrák közlekedésügyi miniszter, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója és a Siemens Mobility divízió vezetője bemutatta Ausztria új, regionális közlekedésre tervezett, több kocsis Desiro szerelvényeit. Az ÖBB összesen 101 vonatot rendelt a Siemenstől, melyek várhatóan 2015 decemberétől állnak majd szolgálatba Bécs környékén, Alsó- és Felső-Ausztriában, valamint Stájerországban.

Az új Siemens vonatok három kocsis, villamos motorvonatok. Regionális változatban vonatonként 259 komfortos, kéztámasszal ellátott, állítható háttámlájú ülések szolgálják az utasok kényelmét. A szerelvények alacsonypadlós kialakításúak, a belső, LED megvilágítás, illetve az információs táblák pedig az ülések dőlésszögéhez igazíthatóak. Mindemellett konnektorokat, sötétítőket és kiegészítő táblákat is terveztek a belső kialakítás során. A szerelvények maximálisan 160 km/h sebességre képesek.

A vontatási rendszert magas hatékonyság jellemzi. Az elektrodinamikus, energia visszatáplálós fékek, a vontatási rendszerben képződő hő felhasználása, az olajmentes kompresszorok és az energiatakarékos, LED-es világítótestek mind a gazdaságos működést segítik elő. Az utasteret mindemellett széndioxid-szenzorok is figyelik, leszabályozva az adott esetben túlműködő légkondicionáló rendszereket, anélkül természetesen, hogy az utasok komfortérzetét a legkisebb mértékben is csorbítanák.

Az új, Siemens Desiro vonatok várhatóan 2015 őszére kaphatják meg az összes, szükséges engedélyt, az első szerelvény 2015 decemberében állhat szolgálatba.

Desiro ÖBB cityjet vorgestellt / ÖBB cityjet Desiro presented         ***** VSDIA 2014

A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰÉRNÖKI KARÁNAK

Elektronikus Jármű és Járműirányítási Tudásközpontja (EJJT)

szervezésében 2014. november 10-12 között rendezték meg a Budapesten a 2 évenkét esedékes, immár 14-dik alkalmommal megvalósuló

VEHICLE SYSTEM DYNAMICS,

IDENTIFICATION AND ANOMALIES

című angol nyelvű tudományos konferenciát, melynek neve rövid alakja VSDIA-2014.

A BME keretében működő hazai rendezésű nemzetközi konferencia sorozat  26 éves fennállását ünnepelhette.

A konferencia elnöke Dr. Zobory István professzor úr, az MTA doktora volt.

A konferencia Nemzetközi Tudományos Bizottság amerikai, japán, dán, francia, olasz, német,

osztrák és magyar tudósokból állt.

Az angol nyelven megtartott konferencia 14 országból érkezett előadásairól, előadóiról részletesebben a www.railveh.bme.hu/vsdia2014.html

weboldalon informálódhatunk. A konferencia előadásainak teljes anyagát tartalmazó angol nyelvű Proceedings kötet 2015 közepére jelenik meg.

A Konferencia támogatói: BME, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., Knorr-Bremse Kutató és Fejlesztő Intézet, Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft., AVL Autokut Kft., Stadlertrains Hungária Kft., Műszer-Automatika Kft., GRAMPET Debreceni Vagongyár Kft., Magyar Közlekedési Szövetség.

2014.október Budapest, október 15. Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar vasúti személyszállítás fejlesztése: a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közösen beszerzett első FLIRT motorvonatait 2014. október 15-én, Budapesten adták át az utasforgalomnak. A MÁV-START négy járműve október 16-ától szállítja az utasokat, és heteken belül forgalomba áll a GYSEV három motorvonata is. A következő hónapokban folyamatosan bővülő flotta 2015 végére lesz teljes. dsc_0479-1_kek_flirt A MÁV-START és a GYSEV flottája az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával, nyílt, közös közbeszerzési eljárás keretében bővül. A svájci Stadler Bussnang AG a magyar nemzeti vasúttársaságnak 42, míg a társvasútnak 6 FLIRT-öt szállíthat. Így a magyar vasúti közszolgáltatás színvonala jelentősen emelkedni fog, ahogy azt az utóbbi években a MÁV-START meglévő 60 FLIRT motorvonata és a GYSEV FLIRT-jei is bizonyították már. A korszerű járművek kiemelkedő megbízhatóságuk mellett több tízmillió kilométert tettek meg, és csak a MÁV-START-nál mintegy 7 milliárd forint értékű villamos energiát takarítottak meg. Az utasok is elégedettek: az érintett vonalakon 6-12 százalékkal emelkedett a számuk. Forgalomba állították az elsõ új Flirt motorvonatokat A GYESV-hez most érkező motorvonatok már nem csak a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, hanem a rendkívül forgalmas Győr-Sopron vonalon is szállíthatják az utazókat. Hatalmas előrelépés, hogy a Szombathely-Csorna szakasz jelenleg zajló villamosítása után, jövő februártól már itt is közlekedhetnek FLIRT-ök” – mondta az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. A MÁV-START új FLIRT-jei közül 8 a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vonalon váltja ki az összes budapesti elővárosi forgalomban közlekedő, mozdony vontatta szerelvényt. 19 a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon dolgozhat, 12 az esztergomi vonal közlekedését erősíti a pályafelújítás és villamosítás befejezését követően. Csúcsidőn kívül a szerelvények egy része Monorra és a Budapest-Vác-Szob vonalon is közlekedhet majd. A most forgalomba álló vonatok a vasútvállalat színvilágát tükröző, kék-szürke-sárga színű festést kaptak. A fejlesztésnek a debreceni, nyíregyházi, füzesabonyi, miskolci, szentesi, kunszentmiklósi és lajosmizsei vasútvonal utazói is örülhetnek, az új motorvonatokkal kiváltott járművek a jövőben őket szállítják majd. (Forrás: GYSEV, MÁV-START) ****** Bussnang, október 15.

A Stadler egy éves rekord időn belül készíti el a Svédországnak szánt intercityét

A Stadler Rail a hat FLIRT intercity szerelvényből az első vonatot leszállította a hong-kong-i székhelyű Svédországban üzemeltető MTR Express vállalatnak. A megrendelő a gyári átvételt Bussnangban, Svájcban tartotta. A Stadler ismételten rekordot döntött a szerelvény gyártásával; az 1 éven belüli teljesítés kivételesen ritka a vasút iparában. Az 5 kocsis flotta első FLIRT-je várhatóan 2015 márciusában a Gothenburg-Stockholm útvonalon kezdi meg szolgálatát.

mtrmtr_2_jpg_580x290_crop_q95_sved-flirt

MTR Express magánvasút 2015. márciusától 5 részes FLIRT motorvonatokat fog üzemeltetni Göteborg és Stockholm között ****** Siemens mozdonyok a világ egyik legforgalmasabb vasútvonalán 2014. október 10. Megkezdődött a Siemens és az Amtrak, az Egyesült Államok egyik legnagyobb vasúttársasága közötti, 15 évre szóló együttműködés. Az Amtrak még 2010-ben rendelt 70 darab Cities Sprinter (ACS-64) villanymozdonyt a Siemenstől, az első szerelvények már közlekednek az USA egyik legforgalmasabb vasútvonalán. A megállapodás részeként a német vállalat teljes körű szolgáltatást nyújt, vagyis karbantartási, alkatrészellátási és technikai segítséget is biztosít az üzemeltetéshez. Amtrak Cities Sprinter auf Testfahrt / Test drive for Amtrak Ci A 200 km/h sebesség elérésére is képes mozdonyok a Siemens kaliforniai, sacramentói gyárában készülnek, és az USA keleti parti nagyvárosait, Bostont és Washingtont összekötő ún. Északkeleti Folyosón szállítják az utasokat. A megállapodás részeként a Siemens szakemberei négy nagyvárosban (Boston, New York, Wilmington és Washington) teljesítenek szolgálatot, biztosítva a műszaki támogatást és az alkatrészellátást. Szintén az ő feladatuk a mozdonyok távfelügyeleti rendszerének működtetése, vagyis a járművektől vezeték nélküli kapcsolaton keresztül automatikusan beérkező adatok elemzése. A saját állapotukról rendszeresen jelentő mozdonyok révén a szakemberek képesek már akár azelőtt felismerni a lehetséges hibákat, mielőtt azok konkrét problémát okoznának, ezáltal a karbantartási munkálatok is jobban tervezhetők. A jelenlegi megállapodás a legnagyobb volumenű a Siemens hasonló, amerikai együttműködései közül. A német vállalat világszerte 50 hasonló karbantartási és üzemeltetési szerződéssel bír.

2014.október 9.

Az ezredik Flirt vonat Helsinkit járjhatja A Stadler Rail ezredik FLIRT szerelvénye fog Helsinki elővárosi vasúti rendszerén közlekedni. A finn vállalat Junakalusto Oy további 34 FLIRT vonatot rendelt meg, így teljesítve a 2006-os szerződés második opcióját. Az első 32 vonat évek óta sikeresen üzemel. A szerződés első opciója szerinti további 9 FLIRT vonat novemberben kerül leszállításra. A vonatok különösen ellenállóak zord téli körülmények között, amilyenek Finnországban tapasztalhatóak. A második opció rendelési értéke összesen mintegy 200 millió euró, és a szállításra 2016 eleje és 2017 tavasza között kerül sor. Ezzel a megrendeléssel, a Stadler Rail eladja az 1018. FLIRT vonatát. 9336b1ea66ad3b15dffa064f8bac7dd1_xl_finn_flirt 2014.szeptember Szeptember 23 Berlin A szeptember 23-26 között Berlinben megrendezett InnoTrans nemzetközi vasútijármű- és közlekedéstechnikai szakkiállításon a hazai vasúti szektort képviselő vállalatok mellett a MÁV-csoport is részt vett kiállítóként. A vasúttársaság a MÁV-START Zrt. saját fejlesztésű és gyártású IC+ személykocsiját mutatta be Berlinben a vasútszakmai összejövetelen a külföldi vasútvállalatok szakemberei és az érdeklődő nagyközönség számára. A MÁV delegációja több tárgyalást folytatott jelentős piaci szereplőkkel. ic3innotransberlin_kk Fotó: Kovács Károly A MÁV-START IC+ kocsija a szabadtéren a G4/2 álláshelyen volt kiállítva (Forrás MÁV hírlevél)

Elkészült a fecskemozdony

A MÁV-START Zrt. 2012.-ben döntött arról, hogy mintegy másfélszáz felújított Bhv típusú kocsijának belső berendezése a korábbinál frissebb színvilágot képviselve legyen összhangban az új, a jármű külsőt díszítő madármotívumokkal. A komfortérzetet emeli a kicserélt padlóburkolat és az InterCity kocsiknál is alkalmazott, kopásálló üléshuzat, a megjavított ablakkeretek és ablakszigetelés, valamint az antigraffiti réteggel kezelt falak. A kocsik 79 ülőhelyesek, a járművek megengedett legnagyobb sebessége 120 km/h. v43_fecske A képen látható V43 sorozatú mozdony a kocsikhoz hasonló fecske motívumot és színezést kapott. A fecske motívumos vonatszerelvények a két szolnoki, a lajosmizsei és a Budapest-Nyugati – Vác – Szob vonalon közlekednek. ******

Az Innotrans 2014. Berlinben 1996 óta kétévente megrendezésre kerülő vasúti világkiállítás szeptember 23-26 között a Messe Berlinben a tárja ki kapuit a világ minden részéről érkező kiállítók és szakmai érdeklők előtt.

Az ez évi a 10. InnoTrans kiállítás lesz.

Bemutatunk néhányat a kiállításon megtekinthető járművek közül:

Az Alstom többek között a Lint és a Coradia motorvonatok újdonságai mellett bemutatja a H3 típusú dízel-hibrid mozdonycsaládját. Képünkön.

45495-hires-newh3hybridlocomotivegermany3dvisualseptember2012-h3locohybridAz alstom H3 mozdony Az üzemeltetők, városok és kormányok világszerte a következő három kihívással néznek szembe a mobilitás terén: kapacitás, hatékonyság és a városokon belüli utasáramlás. Az InnoTrans 2014 kiállításon a Bombardier Transportation bemutatja, hogyan tud segíteni e kihívások legyőzésében korszerű járműveivel és vasúti technológiáival. 4abra_elozetes_omneo 2. ábra: A Bombardier OMNEO csuklós emeletes villamos motorvonata A Regio 2N (OMNEO) a világ első csuklós emeletes villamos motorvonata, váltakozóan egy- illetve kétszintes kocsikkal. Különlegessége a rendkívül nagy kapacitás, az emelt szintű utaskényelem, és a teljes szerelvény átláthatósága. A Siemens többek között a Desiro Tramenslink típusú motorvonatát is kiállítja. Desiro-City-Züge für Thameslink-Strecke in London / Desiro Cit 3. ábra: A Desiro Tramenslink Stadler három gyárának egy-egy járművével reprezentál. Közöttük lesz a DB részére készülő FLIRT3 motorvonat is. flirt3_db_haardachse 4. ábra: A Stadler FLIRT3 a fantáziarajzon. A Voith cég többek között az ICEx motorvonatok homlokrészének fejlesztésében közreműködött, ezt is bemutatja. SKF világszabadalom bejelentésére készül és megismerhetjük az SKF csapágyak távdiagnosztikai fejlesztésének legújabb eredményeit is. Magyar kiállítók Berlinben

A Ganz- Motor Kft. Berlinben kiállítóként lesz jelen

A nagy múltú, világhírű magyar vasúti járműgyártás hagyományait folytatva a Ganz-MÁVAG jogutódjaként a Ganz Motor Kft. kiállítóként jelenik meg a vásáron. Az első, 2012. évi MÁV-GÉPÉSZET Zrt.-vel közös pavilonban bemutatkozás után, az akkori megjelenésre ráerősítve, ezúttal még látványosabban, újdonságait valóságában is bemutatva vesz részt a vásáron.

A kiállításon bemutatkozik a MÁV-START Zrt is, és a gépészei által fejlesztett IC+ kocsit teljes valóságában megtekinthető a vásáron.

Visszatérő vendég lesz többek között a Prolán Zrt is.

A kiállításon láthatókról a Vasútgépészet következő számaiban részletesen tudósítunk.

2014.augusztus

Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Vasútbarátok!

Jövőre ünnepli a Magyar Vasúttörténeti Park megnyitásának 15-ik évfordulóját. Ezen alkalomból a Park és a MÁV História Bizottság szeretné megújítani és bővíteni a múzeumi bemutató részt a főépület mindhárom emeletén, a MÁV szakmai tagozódásának megfelelően.

A három szinten egymástól elkülönülten kívánjuk bemutatni a magyar vasút életét, fejlődését a kezdeti évektől egészen napjainkig. Külön-külön kiállítási területet kapnak a távközlési- és biztosítóberendezések, az informatikai üzletág, a vasúti jármű- állomány és a további infrastrukturális terület, amely a pálya, híd, magas építmény és a villamos energiaellátó szakágakat foglalja magába.

Az új kiállítások anyagának összeállításába Önöket is szeretnénk bevonni!

Ehhez kérjük ötleteiket, tanácsaikat és esetleges tárgyi, fotó, vagy írásos emlékek felajánlását, esetleg az ennél nagyobb magángyűjtemények időszakos, vagy végleges bemutatási lehetőségének felajánlását.

Minden ötletet, felajánlott levelet, csavart, táblát, téglát, rajzot szívesen fogadunk, amennyiben ahhoz valamilyen kortörténeti adat, vagy személyes élmény kapcsolódik, hiszen ezek is részei a 168 éves magyar vasútnak. Emlékeink megkopnak, a tárgyak elkallódnak és a személyes kötődések elvesztésével maguk is elvesznek, semmivé lesznek, mi meg szegényebbek leszünk. Ezért szeretnénk ezek közül minél többet bemutatni a megújuló kiállításon, az adott lehetőségek korlátai között.

A közösen újjászülető kiállítás anyagának, tematikájának kialakításához várjuk ötleteiket és az esetleges tárgyi emlékeiknek fotóját, vagy leírását pár sorban (maximum egy gépelt oldal terjedelemben) 2014. augusztus 31-ig, hogy az ezt követő válogatás, anyagrendezés és kiállítás építést követően, a téli szünet után megújulva együttesen nyithassuk meg közös munkánk eredményét:

A Magyar Vasúttörténeti Park 15. születésnapján megnyíló új, kibővített kiállítást.

Szeretnénk továbbá számítógépen archiválni a magyar vasút hálózatán jelenleg fellelhető vasúti emléktáblákat, jelvényeket, címereket és egyéb jellegzetes díszítéseket. Kérjük ezek fényképen történő megörökítését, beküldését, a pontos helyszín feltüntetésével.

Az értesítéseket az alábbi címre kérjük:

Levélben:Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány1142 Budapest,Tatai út.95.

e-mailban:markus.imre@vasuttortenetipark.hu

Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány kuratóriuma. MÁV História Bizottság

******

Az ÖBB további kilenc Railjet-vonatot rendel a Siemenstől

2014. augusztus 8. A héttagú vonat-garnitúrák leszállítása 2016 decemberéig esedékes. A megrendelés értéke 145 millió euró. Az ÖBB már 51 Railjettel rendelkezik, amelyek Németországban, Ausztriában és Magyarországon közlekednek. Az új vonatok a Bécs-Salzburg vonalon járnak majd, és ezen kívül olasz viszonylatra is fel vannak szerelve: egészen Velencéig bevethetők. A Railjetek végszerelése a bécsi Siemens művekben történik. A futóműveket a gráci Siemens-gyár készíti el. A Railjet műszaki alapját a Viaggio Comfort típusú, jól bevált Intercity-járművek adják. A vonatok a nemzetközi nagysebességű forgalom valamennyi követelményét kielégítik. Az új vonatok sztenderd konfigurációja négy kocsitípusból tevődik össze. Ezek: egy vezérkocsi business és első osztályú ülőhelyekkel; egy bisztró-kocsi és öt nagyterű, economy osztályú kocsi, melyekből az egyikben családi szakasz és többcélú szakasz van kialakítva. A mozgásban korlátozottak számára a bisztró-kocsiban van kijelölve terület, amelyet a tolókocsival járók a vonatszemélyzet segítségével, a beszálló ajtóknál elhelyezett emelőplatformokról érhetnek el. Valamennyi kocsi teljesen légkondicionált. Az új vonatok ún. Ecojet-Paket-tel vannak felszerelve. Ez magában foglalja a LED világító fényforrásokat, valamint egy energia-optimalizált klímaberendezést, amely CO2 szenzorok révén állapítja meg, hány utas tartózkodik a kocsikban, és ehhez alkalmazza a teljesítményt. Egy Siemens kutatási projekt keretében megállapították, hogy ezzel a csomaggal az ÖBB a jelenlegi Railjet-flotta üzemeltetésében évi több mint öt millió euró energiaköltséget takarít meg. Minden Railjet vonatot push-pull üzemben működtetnek, azaz a vonatot a vezetője bármelyik végéhez kapcsolt Taurus mozdonnyal üzemeltetni tudja. A kocsi-garnitúra hossza 186 m, a mozdonnyal együtt 205 m. A vonatok max. 230 km/ó csúcssebességre vannak kialakítva. ÖBB ordert weitere neun Railjet-Garnituren / ÖBB orders furthe (Szöveg és fotó: Siemens) ****** A Bombardier bemutatja új Redio 2N motorvonatát A Bombardier Transportation a mai napon prezentálja számos francia régió közlekedési miniszterének és az SNCF vezérigazgatójának, Guillaume Pepy – nek, első OMNEO vonatát az észak-franciai Crespin üzemében. bombardier_emudupla_aug1-hir_cq5dam_web_750_750 2014.július 2014. július 3. Hegyeshalom Ezen a napon volt az első ELL Vectron mozdony magyarországi, fékmozdonyos hatósági vizsgája, Hegyeshalom és Öttevény között, most még kikapcsolt Trainguard 200, azaz ETCS L2 berendezéssel. Így ezen első vizsgát még MIREL berendezéssel folytatták le. Az ETCS esetén előbb még a magyarországi típusvizsgálati próbaüzem jön, pontosan ugyanúgy, mint azt már az ES64U2 és ES64U4 típusok esetén korábban már megtörtént. Az ELL egy 2014. tavaszán megalakult új mozdony kölcsönző társaság, a European Locomotive Leasing, rövidítve ELL, versenyhelyzetet erősítve a már eddig is meglévőknek (MRCE, Railpool stb). Az ELL a Siemens AG-vel keretszerződést kötött 50 db Vectron AC és MS villamos mozdonyra. Az elsődleges célországok Németország, Ausztria és Magyarország. A Vectron mozdonyok vizsgálatának sűrgösség oka az, hogy az ELL-től a Rurtalbahn Cargo által bérelt mozdonnyal is, az LTE GmbH magyar részlege által üzemeltetve, a kecskeméti Daimler-Benz AG gyáráában készített autókat fognak mihamarabb Németországba szállítani. ell_vectron (Forrás Siemens, Szécsey István)

2014. június

2014. június 25.

A Railpool TRAXX mozdonyokat vesz

Az európai vasúti szerelvényeket lízingelő Railpool cég a Bombardier-vel kötött szerződés keretén belül 35 Traxx típusú villamos mozdonyt rendelt, mintegy 135 millió euró értékben. További 30 egység megrendelését helyezték kilátásba 115 millió euró értékben.

railpooltraxxrendles

****** 2014. június 24.

Wildenrath, Németország, Siemens járműtesztelése

Sikeres tesztelték Németországban, Wildenrath teszt központjában maximális 160 km/h -ás működési sebességre azt az első 700-as osztályú Siemens motorvonatot,ami egy 115 db-os flotta tagjaként a felújított, Londont átszelő Thameslink hálózaton fog szolgálatot teljesíteni.

e49c82af83929f8b11b0b3eba0134d90_xlsiemensclass115

******

Budapest, 2014. Június 25.

Észtország egész vonatflottáját részben magyar FLIRT-re cserélték: 45%-kal nőtt az utasforgalom A Stadler sikeresen leszállította annak a 38 darabos FLIRT flottának az utolsó járművét is, amelyre az észt vasúti üzemeltető Elrontól kapott megrendelést még 2010-ben. A Stadler ismét előszállítással teljesítette a projektet, ebben az esetben a vonatokat összesen 240 vonatnappal a szerződéses határidő előtt sikerült átadni.

dizel-flirt

A beszerzéssel az Elron, Európában egyedülálló módon, a teljes személyszállító vasúti flottáját lecserélte, amelynek köszönhetően az utasok száma átlagosan 45%-kal emelkedett Észtországban. A projekt érdekessége, hogy a 38 vonat összesen 120 kocsiszekrényét a Stadler szolnoki üzeme gyártotta, amely jelentős hazai hozzáadott értéket jelent.

villamos-flirt (forrás Stadler) ******

Az MRCE újabb Vectronokat rendelt a Siemenstől

siemensvekrtonmrce

A Mitsui Rail Capital Europe (MRCE) cég további 20 db Vectron típusú mozdonyt rendelt a Siemens -től, 35 tagúra növelve így Vectron flottáját.

******

Budapest, 2014 Június 19.

120 millió svájci frankos rendelést kapott a Stadler Azerbajdzsánban

Összesen 30 háló- és étkezőkocsi gyártására kapott megrendelést a Stadler Rail az Azerbajdzsáni Nemzeti Vasúttársaságtól (ADY). A svájci vasúti járműgyártónak ez az első azeri megbízása, amely egyben jelentős mérföldköve a FÁK piacokat célzó  stratégiájának. A 120 millió svájci frank értékű szerződés a kocsik gyártása mellett egy átfogó pótalkatrész csomagra és a karbantartó személyzet oktatására is kiterjed. A kocsik a Baku-Tbiliszi-Isztambul vonalon üzemelő szerelvények részeiként fognak közlekedni. Az akadálymentes átlépést Grúzia és Törökország között a járművek speciális nyomtávváltós forgóváza teszi lehetővé. A megrendelés öt különböző típusú, magas színvonalú belső kialakítással rendelkező kocsit foglal magába. A szerelvényeket a Stadler Svájcban, az altenrheini üzemében fogja gyártani. schlafwagen_az_exterior_011

******

2014. június 17.

A CAF szállítja a budapesti villamosokat

A spanyol CAF járműgyártó cég szereli a budapesti villamosokat egy nem rég, a magyar állammal megkötött szerződés értelmében. A budapesti közlekedési vállalat korábban 90 millió eurós megrendelést adott 37 db CAF Urbos villamosra, melyet most további 10 szerelvény megrendelésének lehetőségével bővítettek. Ahoz, hogy a BKK által előírt szállítási ütemtervet tartani tudják, a CAF néhány szerelvény összeállítását a Bombardier MÁV csarnokában, Dunakeszin végzik.

2014. május

Bussnang, 2014. május 9 Az SBB a svájci Stadlerrel 980 millió CHF értékű szerződést kötött 29 NEAT típusú, nagysebességű nemzetközi forgalomra alkalmas motorvonat szállítására. Az olasz, svájci és német forgalomban egyaránt közlekedni képes vonatok sebessége 250 km/h lesz. Ezzel a Stadler is belép a nagysebességű vonatokat gyártók piacára. Világújdonság, hogy a vonatok egyterüek és az utastér végig alacsony padlós kivitelű lesz, maradéktalanul teljesítve ezzel az akadálymentesítésre vonatkozó uniós előírást. (Forrás: Stadler) exterior_total

2014. március

Kápolnásnyék, 2014. március 19. Az új, kék FLIRT villamos motorvonat átadása Meghívott vendégek és a sajtó munkatársai jelenlétében Kápolnásnyéken ezen a napon a vasútállomáson rendezett ünnepségen Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, Dávid Ilona MÁV Zrt elnök-vezérigazgató, Ungvári Csaba MÁV-START Zrt vezérigazgató és Dunai Zoltán a Stadler Rail kft országigazgatója mondott ünnepi köszöntő beszédet. Az új FLIRT átadásával a Stadler Rail csoport és a MÁV-Start Zrt között 2013. március 19-én kötött szerződés teljesítése megkezdődött. A szerződés szerint a 42 MÁV motorvonat szállítása 2015. második félévében teljesül. dsc_0714 Az új szállítású MÁV kék alapszínű FLIRT motorvonatok első járművének kulcsát jelképesen Dunai Zoltán nyújtotta át az a miniszter asszonynak és megrendelők képviselőinek. ****** Hága, 2014. március 14. Hága további 20 villamost rendelt a Siemenstől A 20 Avenio típusú járművet a HTM üzemeltető vállalat rendelte meg. A megrendelés értéke 55 millió euróra rúg. Ezzel beváltották a 2011 októberében aláírt eredeti szerződés szerinti opciót (Siemens Hírek 2011.11.28.). Annak idején a HTM 40 darab alacsonypadlós villamost rendelt ebből a típusból. A járműveket a Siemens bécsi járműgyárában építik meg – jelenleg folyik az első „adag” gyártása. Den Haag bestellt weitere 20 Straßenbahnen / The Hague orders a A HTM volt világszerte az első Avenio-ügyfelünk. (A típus azóta elterjedt a piacon). Ezért a mostani újabb rendelés nagy örömünkre szolgál. Ugyanis alátámasztja, hogy olyan innovatív villamost kínálunk, amely az utasoknak és az üzemeltetőnek egyaránt vonzó – mondta Sandra Gott-Karlbauer, a Siemens Rail Systems globális városi-elővárosi jármű-üzletének vezetője.  A fő szerződés szerinti 40 villamos a 9-es, 11-es, 15-ös és 17-es hágai vonalon jár majd, ill. jár 2014. februártól. A 9-es vonalon közlekedők Hága főpályaudvarától a Scheveningen-i strandig viszik az utasokat. Az újabb 20 Avenio-val a hágai hálózat legrégebbi vonalát, az 1-est fogják kiszolgálni. ******

Budapest, 2014. március 5.

Különvonatként közlekedtek az IC+ kocsik

2014. március 5. A MÁV-START Zrt. tavaly nyár végén elkészült IC+ kocsijai utolsó teszt feladatuk teljesítésére, külső elhaladási zajvizsgálatra indulnak márciusban Svájcba. A kocsik eddig a különböző méréseket, a futás és féktechnikai vizsgálatot, valamint a belső és állóhelyzeti zajvizsgálatot is jól teljesítették. A végső teszt előtt a mai napon, próbaúton vehettek részt a sajtó képviselői. A sajtótájékoztatón Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: „A jelenlegi kormány megalakulásától kezdve világossá tette: számára a vasút nem csupán egy vállalat, hanem a magyar gazdaság és társadalom egyik legfontosabb tartóeleme. Célunk a vasúti közlekedés színvonalának további fejlesztése, az utazási körülmények javítása. Ennek érdekében a MÁV átalakítása során a párhuzamosságok felszámolásával, a költséghatékony technológiai fejlesztések bevezetésével a vállalat adósságállományát sikerült több mint 60 milliárd forinttal csökkenteni. Ennek a folyamatnak egy újabb jelentős lépése a magyar fejlesztésű IC+ kocsik létrehozása. Ha megvalósul sorozatgyártás, lehetőség nyílhat közel kétszáz új munkahely megteremtésére, ami a fogyatékossággal élők részére is elérhető.” Ungvári Csaba a MÁV-START vezérigazgatója kiemelte: „Az IC+ kocsik alapvetően a belföldi InterCity forgalomba készültek, valamint a nemzetközi EuroCity vonatokba, ahol Németország és Ausztria irányába kihasználható a 200 km/órás megengedett sebességük. Az eddigi tesztek eredményei bíztatóak, már csak egy külső zajvizsgálaton kell helytállniuk a járműveknek. A méréseket követően tanúsítványt kaphatnak, majd a Nemzeti Közlekedési Hatóság állíthatja ki a típusengedélyt és üzembehelyezési engedélyt a menetrendszerinti forgalomhoz. Az IC+ sorozatgyártásáról a teljes vizsgáztatási folyamat lezárását és azok kiértékelését követően születhet döntés néhány hónap múlva.”

ickocsiutaster2fonnagyjanos

2014. február

2014. február 7.

A GySEV öt Desiro ML típusú szerelvény beszerzésének előfeltétele egy sikeres finanszírozási pályázat. A GySEV Ausztria egyetlen magánvasútja, amely működése határátlépést kíván. aműködési területe Nyugat-Magyarországra, ill. osztrák oldalon Burgenlandra és a bécsi régióra (Großraum Wien) terjed ki. A három tagú villamos regionális vonatok szállítása 2016 közepétől esedékes két-áramnemű ((AC 15kV / AC 25kV) kivitelben. A vonatokat a Siemens krefeldi gyárában fogják elkészíteni, ill. a forgózsámolyokat a gráci Siemens-művekben.

„Az új szerelvények mérföldkövet jelentenek a GySEV Deutschkreuz és Bécs, ill. Pamhagen és Bécs közötti jövőbeli forgalomban, az ÖBB-vel (Osztrák Szöverségi Vasutak) való együttműködésben”, mondta Dr. Székely Csaba a GySEV vezérigazgatóságának vezetője a szerződés aláírása alkalmából.

Raaberbahn will fünf Regionalzüge bei Siemens bestellen / Raab

****** Úton van Magyarországra az első két MÁV-START FLIRT motorvonat a Stadler svájci gyárából flrt_kek_feher_bussnangbolindulfebrr25 Kigördült az első két készre szerelt, a MÁV-START Zrt. megrendelésére készült FLIRT motorvonat a Stadler Rail Csoport bussnangi üzeméből, és elindult mintegy 1000 km-es útjára Magyarországra. Az összekapcsolt járműveket mozdony vontatja Ausztrián keresztül Budapestre, és várhatóan pénteken meg is érkeznek a fővárosba. Az új vonatok annak a 42 darabos flottának az első járművei, amelyről a MÁV-START és a Stadler még 2013. márciusában írt alá szerződést. Magyarországra érkezését és a szokásos üzembehelyezési munkálatokat követően az új járművek szigorú hatósági próbafutásokon vesznek részt, amelyek sikeres teljesítése után utasforgalomba is állnak. ****** Tokió 2014. február 6.

A JR East első akkumulátoros villamos motorkocsija 2014. márciusban forgalomba áll

A JR East japán vasúttársaság részben villamosított vonalán Utsunomiya és Karasuyama között tervezi üzemeltetni új akkumulátoros villamos motorvonatát, amelyet januárban szállított le a gyártó és az üzembe helyezést követően márciusban forgalomba áll. Az akkumulátoros villamos motorvonat azonosítója az EV-E301 sorozat. (lásd a képen) Az akkumulátoros motorvonat üzemét az Utsunomiya – Hoshakuji közötti villamosított vonalszakaszon kezdi meg, a vonal 11,7km hosszú és 1,5kV egyenárammal villamosított szakaszán. A vonat haladása közben a motorkocsi akkumulátorait tölti. A vonat ezután akkumulátoros üzemre kapcsol át, mert a vonal többi Karasuyama-ig tartó 20,4km-es szakasza nem villamosított. Karasuyma állomáson egy rövid állomási vágányon felső felsővezeték szakasz lett kiépítve, hogy az ott megálló vonat az akkumulátorait tölthesse. A 100 km/h sebességre képes villamos motorvonat két motorkocsiból áll, egyenként két 95kW-os vontatómotorral szerelték fel, és egy 600V, 95kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorteleppel van ellátva. Az új motorvonat könnyű, rozsdamentes, hosszú élettartamú szerkezeti elemekből készült. A Japán Engineering Company tervezte és gyártotta korábbi nevén Tokyu Car Corporation. A villamos vontatási berendezések gyártója a japán Hitachi, az akkumulátorokat pedig a GS Yuasa cég szállította. 30pf9975_lifestyle_1 Mint arról korábban tudosítottunk a JR East első akkumulátoros villamos motorvonatával a Kumoya E995-tel 2009-ben kezdett kísérleti üzemet. A több évig tartó kísérleteket 2012-ben a Karasuyama és a Hachiko vonalon Tokyo közelében fejezték be.  A sikeres tesztek alapján a JR East úgy döntött, hogy az akkumulátoros villamos motorvonat üzemet a Karasuyama vonalon bevezeti. (Forrás IRJ) ******

2014.január

gyasz ****** Újabb sikeres villamos alváz átadás Dunakeszin A Bombardier MÁV Kft. átadta a németországi Krefeld városa részére készülő, 2013-ban megrendelt első BOMBARDIER FLEXITY Outlook villamos alvázkészletet. A Dunakeszin gyártott öt alvázból álló szett január végén kerül kiszállításra a Bombardier Transportation bécsi üzemébe, ahol a villamost készre szerelik. Ezzel párhuzamosan 2014 első hónapjában átadásra kerültek a Manchester részére gyártott második háromrészes BOMBARDIER FLEXITY Swift villamos alvázai, valamint a Brüsszel számára készülő 108. BOMBARDIER FLEXITY Outlook villamos alvázai is. manchester-lrv1 1, Bombardier Flexity Swift villamos Manchesterben (Fotó: Bombardier) 201312103411 2, Átadott manchesteri villamos nagyalváz (Fotó: Bombardier MÁV Kft.) Bombardier emeletes motorvonatok Franciaországba A Bombardier Transportation újabb 30 darab Regio 2N emeletes motorvonatot szállíthat a francia vasúttársaság (SNCF) részére. Az SNCF megrendelése egy 2010-ben összesen 860 vonat szállítására vonatkozó keretszerződés részeként történt a francia régiók részére mintegy 277 millió euró értékben. Mostanáig kilenc régió összesen 159 darabot rendelt meg az Intercity, regionális és elővárosi forgalomra egyaránt alkalmas Regio 2N motorvonatokból. Az új járművek szállítására várhatóan 2016 júniusa és 2017 áprilisa között kerül sor. A különlegesen széles kocsiszekrénynek, a széles ajtóknak és folyosóknak, a tágas előtereknek, valamint az 550 mm magas peronokról lépcső nélküli beszállási lehetőségnek köszönhetően a jármű egyszerűbb hozzáférhetőséget biztosít. A motorvonatot műszaki innovációk jellemzik a megbízhatóság, rendelkezésre állás és fenntarthatóság terén, emellett az alacsonyabb energiafelhasználás következtében az üzemeltetése is gazdaságos. Az új megrendelés keretében a Regio 2N 200 km/h sebességű változatban, illetve extrahosszú, tízkocsis változatban is készül. 131223-regio-2n-dd-emu Regio 2N emeletes motorvonat az SNCF részére (Fotó: Bombardier)

2013. december

Újabb villamos alvázak készülnek Dunakeszin A Bombardier MÁV Kft. újabb villamosok szekrényváz fődarabok gyártására vonatkozó megrendeléseket nyert el: 12 ötrészes BOMBARDIER FLEXITY Outlook villamos alvázaira a németországi Krefeld részére és 15 háromrészes BOMBARDIER FLEXITY Swift villamos alvázaira az angliai Manchester részére. A társaság feladata az új részegységek festése, padlózása és szigetelése is. A szerződés tartalmaz további 43 háromrészes villamos alvázainak gyártására vonatkozó opciót is. A szerelési munkákat a Bombardier Transportation Ausztria végzi. A szerződés teljesítésével kapcsolatos munkák várhatóan 2014 végén fejeződnek be. Az első manchesteri alvázkészlet átadása december 9-én sikeresen lezajlott Dunakeszin. manchester-lrv 1, Bombardier Flexity Swift villamos Manchesterben (Fotó: Bombardier) 20131210341 2, Átadott manchesteri villamos nagyalváz (Fotó: Bombardier MÁV Kft.) ******

Sopron, 2013. december 6.

A Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal EU Kohéziós Alapja által támogatott korszerűsítése fontos állomásához érkezett: a projekt keretében elkészült a GYSEV első új Stadler FLIRT motorvonata, amelyet Sopronban rendezett ünnepség keretében mutattak be a meghívott vendégeknek, és a sajtó képviselőinek. gysv_flirt2kcs_csc_0768 A Sopronban ez alkalomból rendezett átadó ünnepségen beszédet mondott Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Dávid Ilona a GYSEV elnöke és Dunai Zoltán a Stadler Rail Csoport országigazgatója. A Stadler GYSEV-nek szállított motorvonatáról bővebben a Vasútgépészet decemberi számában olvashatunk. Az első motorvonat ünnepélyes átadása (Forrás GYSEV, Stadler) ******

InnoRail 2013 Budapest – Vasúti infrastruktúra és innováció Európában 2013. október 28-30. Nemzetközi konferencia, Budapest Kongresszusi Központ

A konferencia szakmai programját a következő témakörök határozzák meg: – Közlekedéspolitikai irányok, a vasúti infrastruktúra fejlesztésének stratégiája, szabályozási környezete és gazdasági kérdései – A vasúti infrastruktúra fejlesztése, új technológiák – Az innováció fontossága a vasúti járműgyártásban (Alstom, Siemens, Stadler) – Interoperabilitás, automatikai és biztosítóberendezési rendszerek, korszerű üzemirányítás – Energiaellátás – Kockázat és biztonság Várjuk a konferenciára a hazai és a külföldi vasúti infrastruktúra üzemeltetőit, a szakterület ipari partnereit, a kutatókat, a téma valamennyi elméleti és gyakorlati szakemberét. Bővebb információ: www.innorail2013.org ****** Hatvan 2013. október 19. Hatvanban egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte a MÁV-csoport az ötvenedik esztendeje szolgáló M40-es sorozatú mozdonyokat.6abra_m40-007-gyarban-19661Eredeti gyári színezésű M40-es 1996-ból a Ganz_MÁVAG udvarán. m40-214tarkavonattalpt1 MÁV tarkavonatot továbbítva A Ganz-MÁVAG gyártotta mozdonysorozatról a Vasútgépészet következő számában olvashatunk. ******

A Siemens gyártotta és a Mitsui Rail Capital Europe GmbH által üzemeltett ES64U2 mozdonyaiba, ETCS 2. szintű rendszert építettek be és engedélyeztettek a már működő nemzeti vonatbefolyásoló rendszer megtartása és az ETCS és a régi rendszer nagyobb része közötti átmenet lehetővé tétele mellett.

Az átalakítás során a meglévő ATP rendszert integrálták a Siemens Trainguard 200 ETCS fedélzeti berendezésbe. A régi rendszer és az ETCS közötti átkapcsolást, és az ETCS koordinálását a Trainguard 200 végzi, amely átmenet- vezérlőként működik. mrce_es64u2-072_leoben_siemens1 Az átalakításról a Vasútgépészetben hamarosan beszámolunk (Forrás: Siemens, Szécsey István) ******

Elkészült a 100. brüsszeli villamos alvázkészlet Dunakeszin

A Bombardier MÁV Kft. októberben kiszállította Belgiumba a Brüsszeli Közlekedési Vállalat (STIB) részére gyártott 181-es számú Bombardier Flexity Outlook alacsonypadlós villamos alvázait. Ezzel 2010 óta összesen 100 darab öt- illetve hétrészes villamos összesen több mint 500 alváza készült el Dunakeszin a belga megrendelő megelégedésére. bt-pr-20101028-bombardier_flexity_tram_for_brussels-hr1 1, Bombardier Flexity Outlook vilamos Brüsszelben (Fotó: Bombardier) 201308262361 2, Festésre váró brüsszeli villamos alváz (Fotó: Bombardier MÁV Kft.) ******

Budapest, 2013. október 22.

02_alstom_xtrapolis_mega Saját történelmének legnagyobb, a nemzetközi vasúti közlekedés történelmének pedig egyik legjelentősebb értékű projektjét nyerte el az Alstom. Az új budapesti metrókat is gyártó francia gépipari csoport 600 személyvonatot, azaz 3.600 vasúti kocsit szállíthat a dél-afrikai PRASA közlekedési vállalat számára, összesen 4 milliárd euró értékben. A kiemelkedő volumenű megbízás teljesítésére, amelyben a vállalati budapesti mérnökközpontja is részt vehet, az Alstom gyártóüzemet épít Dél-Afrikában, ahol közvetlenül 1.500, alvállalkozókon keresztül pedig további 33.000 munkavállalónak biztosít munkalehetőséget. Ez a know-how transzfer és a ráépülő alvállalkozói kör kiépítése lehetővé teszi, hogy a projekt értékének több mint 65%-a a megrendelő országban maradjon, csakúgy mint az Alstom által a magyarországi vasútfejlesztési projektekre kidolgozott pályázati modell megvalósulása esetén. (Forrás Alstom, Premier Kommunikáció) ******

2013. szeptember

Hatvanban is mozdonyt ünnepeltük 6abra_m40_201_50eves_buhmkati 2013-ban 50 éves lett a MÁV M40 mozdonysorozat.

Szolnok 2013. szeptember 6.

Elkészült az első MÁV kocsiszekrény a Stadler szolnoki gyárában

A Stadler Rail Csoport szolnoki leányvállalata sikeresen legyártotta annak a 42 darabos FLIRT flottának az első kocsiszekrényét, amelyet a MÁV-START nyílt közbeszerzési eljárás keretében rendelt meg még az év elején a svájci járműgyártó vállalattól. Az új elővárosi vonatok a 2005-ben beszerzett FLIRT flottától eltérően kék-fehér fényezést kapnak, amely illeszkedik a MÁV csoport járműállományánál általánosan alkalmazott színvilágba. Az első készre szerelt járművet a Stadler 2014 áprilisában adja át a MÁV részére, amely a hatósági próbák után rögtön forgalomba is áll majd.

5abrastadlerflirtmavszekreny

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást korszerű alacsonypadlós villamos motorvonatok beszerzésére. A közbeszerzést a Stadler Bussnang AG nyerte meg, amelynek keretében a svájci járműgyártó 42 darab egyáramnemű, részlegesen alacsonypadlós elővárosi illetve regionális villamos motorvonatot gyárt a MÁV-START részére. A szerződés értelmében a Stadler az első két motorvonatot 2014 áprilisában, míg az utolsó járműveket 2015. szeptember 30-ig szállítja le. A MÁV a beszerzést teljes egészében európai uniós forrásból kívánja megvalósítani, amellyel összefüggésben a Kormány még februárban a beszerzés támogatásáról és kiemelt projektként történő kezeléséről határozatot is hozott. A járművek gyártásában a Stadler hazai üzeme is részt vesz, az új vonatok kocsiszekrényei teljes egészében a szolnoki gyárban készülnek. Az elfogadott színterv alapján a vonatokat a Stadler szolnoki szakemberi kék-szürke-fehér-sárga kombinációjú flottaszínekkel látják el.

(Forrás: Stadler, MÁV)

******

Németország. 2013. szeptember

Az Alstom öt hibrid mozdonyt szállít a Mitteldeutsche Eisenbahngesellschaftnak

A MEG (Mitteldeutsche Eisenbahgesellschaft ) a DB Schenker Rail leányvállalata öt hibrid tolató mozdonyt

lízingel az Alstomtól. Ők az elsők Európa szerte, akik hibrid tolató mozdonyt üzemeltetnek.

Az Alstom mind az öt mozdonyt leszállította 2012 év végén a MEG részére.

A lízingszerződés a vásárlási opcióval 2018. évben jár le.

A mozdonyokat az Alstom Train Tracer /vonat követő/ technológiával látták el, a táv adat összeköttetés céljából, amit központilag lehet monitorozni. A mozdonyokat a legújabb jármű és vontatási szabályozó rendszerrel szerelték fel.

A DB Schenker Rail elnöke kijelentette ki, hogy a célunk vezetője legyünk a Zöld Közlekedésre elhívatott cégeknek. A MEG üzemelteti Európában az első hibrid tolató mozdony állományt. Ezek a járművek kevésbé hangosak, mint a hagyományos dízel tolatók, és 40 százalékos üzemanyag megtakarítást, és 60 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki azoknál. E mozdonyoknak köszönhetően a DB Schenker Rail hozzájárul a DB 2020. évig szóló klíma védelmi programjához. Boldogok vagyunk, hogy hozzájárulhatunk a projekthez a DB társaság keretében, ezzel a fenntartható tolatási technológiával.

Az Alstom hibrid mozdony fejlesztési koncepciója a befejező fázisához ért. Az első prototípust még a 2006. évi berlini InnoTrans kiállításon mutatták be. 2010. évben az üzemi próbákra megegyeztek a DB és a MEG illetékeseivel. 2010 évben a DB Schenker Rail, a MEG és az Alstom megállapodott a hibrid tolató mozdony hosszútávú próba programjában, a DB Green Logistic program keretében. A cél a hagyományos tolató mozdonyok teljes állományának cseréje hibrid mozdonyokra.

A következő fázis Schkopau területén lesz, ahol a tolatási üzem felét a régóta tesztelt Alstom hibrid technológiára váltjuk, mondta Klaus Hiller, az Alstom Transport mozdony üzletág vezetője.

2013. augusztus

Székesfehérvár, 2013. augusztus 3. Mozdony ünnep Székesfehérváron Szegedi és veresegyházi Vasútbarátok a székesfehérvári fűtőházzal közösen megtartotta a 2. Csörgőnapot, az M41- sorozatú mozdonyok üzembeállításának 40. évfordulójára emlékezve. A 40 éves M41-es mozdonysorozat előtt vasútbarátok és a MÁV Csoport közösen tisztelgett az idén 40 éves M41-es (becenevén Csörgő) mozdonysorozat előtt. Augusztus 3-án a járműbemutatóval tarkított nyilvános programon közel száz érdeklődő jelent meg a MÁV székesfehérvári gépészeti telephelyén. A MÁV székesfehérvári fűtőháza (gépészeti telephelye), valamint a veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub és a szegedi VTA Vasútmodellező Baráti Kör közösen rendezte meg a II. Csörgő Napot Székesfehérváron. Gombos István, a Baranyai János Vasútbarát és Modellező klub vezetője köszöntő beszédében a hazai vasút fejlődéstörténetéről beszélt, majd Tóth László a 40 éves az M41-es dízelmozdonyról emlékezett meg. A „Csörgő” Nap alkalmat adott arra is, hogy “50 éves a MÁV M40-es dízelmozdonya” címmel Lőcsei Dezső, a VTA Vasútmodellezők Baráti Körének vezetője is elmondhassa tömör, ám fontos előadását. Az ünnepségen Dr. Károly Imre-díjat vehetett át Illés Endre, a székesfehérvári MÁV Gépészet területi műhely vezetője. A tavaly elhunyt vasúttörténész és -modellező emlékére alapított díjat azoknak szánják, akik a veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub tevékenységét szakmailag támogatják és segítik. 4abra_dsc_9803m41negyveneves A rendezvényen nagyszabású járműbemutatót is láthatott az érdeklődő közönség. Az ünnepelt Csörgők mellett látható volt a Mátyás Király Mozdony és az idén újra forgalomba állított Púpos (408 235) is. Kuriózumként bemutatkoztak a távirányítású M47, illetve az M62, V43, V46 mozdonyok éppen úgy, mint a Desiro és Bz motorvonatok, illetve a 1252 vasúti daru. A szépszámú ünneplő tömeg szakértelmét igazolta az a rögtönzött játék, amelyen a feltett kérdésekre jól válaszolók egy kis üveg pezsgőt kaptak jutalmul.

2013. július

Bécs, 2013. július 10. Jól teljesített az extrém körülmények próbáján a MÁV-GÉPÉSZET IC+ kocsija A világ legnagyobb szélcsatornájában tesztelték a hazai vasúti járműgyártás első IC+ kocsi prototípusát. Bécsben a Rail Tec Arsenal klíma-szélcsatornájában szélsőséges időjárási körülményeket szimulálva, 300 km/h-s menetszélben vagy -50 fokos hidegben is működőképesnek kell maradniuk a tesztelt járműveknek. Az első IC+ kocsin befejeződtek a fedélzeti utaskomfort-vizsgálatok, a jármű megfelelt a teszteken, július 10-én, szerdán indul vissza Ausztriából Szolnokra. A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. május elején mutatta be az akkor még 90 százalékban és 60 százalékban elkészült IC+ kocsijait. Az azóta eltelt időszakban a két jármű közül az egyik összeszerelését már befejezték a szakemberek, a másik kocsi üzembe helyezése júliusban megkezdődik. A már elkészült IC+ kocsi gyártásának minőségbiztosítási követelményei teljesültek, így az elindulhatott az első típusmérésekre a bécsi Rail Tec Arsenal mérőbázisára. Az ott eltöltött napokban mérőműszereket szereltek fel rá, a belső térben több mint 200 érzékelő ellenőrizte a fűtést és a klímaberendezést, az utasokat az üléseken különböző eszközökkel, légnedvesítőkkel és fűtőpárnákkal szimulálták. Ezt követően a szélcsatornában normál és kifejezetten extrém körülményeket is generáltak a kocsi számára. Vizsgálták a vízrendszer elfagyás-védelmét, a fel- és leszállást biztosító ajtókat, az ablakokat, az utastájékoztatót, a fűtés és a hűtés működőképességét, hatékonyságát, a belső tér levegőjének páratartalmát és hőmérsékletét. A mérőkamrában – 25 és + 40 Celsius fok közötti hőmérsékletet állítottak elő, és 200 km/h-s menetszelet is szimuláltak. A mérések során a kocsi megfelelt az előírásoknak, a feltárt minimális eltérések kismértékű beavatkozással korrigálásra kerülnek a forgalomba állítás előtt, biztosítva az utasok számára a maximális komfortot. Az elvégzett vizsgálatról a Rail Tec Arsenal, mérési jegyzőkönyvet állít ki. 3abra_mav_gepeszet_icelso A kocsik gyártását követően a most befejeződött méréssel megkezdődött az a folyamat, amely végén a járművek megkaphatják a típusengedélyt. A további próbák várhatóan augusztusban folytatódnak, ekkor többek között meg kell felelniük annak is, hogy alkalmasak legyenek a 200 km/h sebességgel történő közlekedésre. Az IC+ kocsik várhatóan az év végén állhatnak forgalomba ******

In memoriam Bajusz Rezső

Életének 88. évében elhunyt Bajusz Rezső, aki fizikai munkásként kezdte pályafutását a MÁV Északi Főműhelyében. Egyetem elvégzése után vezetőként is dolgozott, majd két évtizeden át a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumban folytatta munkáját.1981-től a Közlekedéstudományi Intézetet vezette, majd 1984. január és 1986 júliusa között a MÁV vezérigazgatói posztját töltötte be.

Bajusz Rezső egykori MÁV Vezérigazgató temetése. 2013. július 5-én volt. A szertartáson a MÁV dolgozóinak nevében koszorút helyeztek el egykori vezérigazgató emléke előtt tisztelegve.

2013. június

Szombathely, 2013. június 22. Útnak indult a Weöres Sándor mozdony Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013. június 22-én, a költő szülőhelyén, Szombathelyen mutatkozott be az utazóközönségnek és az irodalom barátainak a MÁV Weöres Sándor emlékmozdonya. 2abra_matyastraxx A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által elindított Weöres Sándor Centenáriumi Év programsorozatának kiemelt állomása volt a június 22-i szombathelyi mozdonyavatás. Az ünnepségen megjelenteket Dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester köszöntötte. A mozdonyt Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pál László, a MÁV Zrt. pályaműködtetési és üzemeltetési általános vezérigazgató-helyettese avatta fel. A napokban készült el a mozdony matricázása, a jármű a jövőben menetrend szerinti személyszállító vonatokat valamint áruszállító szerelvényeket továbbít, illetve az emlékév keretében esetenként témavonatként közlekedik. ****** Miskolc, 2013. június 12. Felavatták az új kerékpárjavító műhelyt Miskolcon a TS Hungária GmbH történetének eddigi legnagyobb, régiós szinten is egyedülálló beruházási projektjének sikeres lezárását ünnepelték meghívott vendégeikkel 2013. június 12-én. A modern kerékpárjavító műhely hivatalos átadásán TS Hungária GmbH több mint száz partnere, tulajdonosi képviselői, beszállítói, a megyei és a városvezetés képviselői voltak jelen. Az ünnepi beszédet Bene Lajos és Wolfgang Artner ügyvezető igazgató urak mondták el. kep05 A két fázisban megvalósult beruházás összesen mintegy 4,8 millió euróba (ebből 1,5 millió eurós uniós támogatás) került. A megvalósult kerékpárjavító műhely projektet vetitett prezentáció segítségével ismerhette meg a közönség. A megvalósult projekt eredményeképpen a vasúti kerékpárjavítási-folyamatokat optimalizáló, nagyszabású beruházással Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb vasúti kerékpárjavító műhelye jött létre Miskolcon. ****** Németország 2013. június Óriási németországi Bombardier mozdonyrendelés A Bombardier Transportation és a Deutsche Bahn AG (DB) keretszerződést kötött villamos mozdonyok szállítására, amelynek értéke a maximális 450 darabos mennyiség esetén elérheti akár a 1,5 milliárd eurót is 2020-ig. Az első 130 TRAXX mozdony megrendelésére is sor került a keretszerződés alapján, amelyek közül 110-et a DB Schenker Rail, 20-at pedig a DB Regio kap. A DB mozdonyflottája már eddig is több mint 700 tagot számlált. Az új keretszerződés alapján szállítandó járművek a már bizonyított TRAXX mozdonycsalád legfrissebb fejlesztései lesznek, amelyek megfelelnek a legújabb európai műszaki előírásoknak és szabványoknak. Moduláris felépítésének és berendezéseinek köszönhetően a TRAXX termékcsalád rugalmasan közlekedtethető a környező európai országokban is. A mozdonyokat alacsony életciklusköltség és magas energia-hatékonyság jellemzi. A mozdonyokat 160 km/óra maximális sebességre tervezték. Igény esetén felszerelhetőek úgynevezett “Last Mile” (utolsó mérföld) funkcióval, amely lehetővé teszi a villamos mozdony használatát rövidebb felsővezeték nélküli szakaszokon is. xabra_bild-ac-last-mile BOMBARDIER TRAXX LAst Mile mozdony (Fotó: Bombardier)